
Aamiaislätyt ja lautasmalli
Tässä erään sunnuntai aamun aamiaislätyt.

Lättytaikinaan laitoin täysjyväjauhoja ja kauramannaryynejä, jossa on puolet vehnä täysjyvä rouhetta. Täysjyvätuotteilla saadaan lautasmallin hiilihydraatti- ja täysjyväosuus hoidettua.
Esim. Leipä on täysjyväleipää, jos sen viljasta vähintään puolet on täysjyvää.

AAMIAISLÄTYT ohje
Rasvaton maito 2dl
Kananmunia 2kpl
Kauramannaryynejä 1dl
Täysjyvävehnäjauhoja 2dl
Rypsiöljyä 1rkl
suolaa hieman.
Huom! Ainesten osat on arvioitu sillä en mitannut tarkasti määriä, kuten en yleensäkkään mittaa..
Paistamiseen Keiju rypsi paistorasvaa
Lätyt sisältävät melko paljon rasvaa, joten se kannattaa huomioida koko päivän rasvan saannissa. 1rkl (14g) rypsiöljyä sisältää 119kcal. Kuvan Keiju paistorasvaa sisältää 72kcal/10g.


Tein pieniä sydämmen muotoisia lättyjä. Jokainen laittoi lättyjen päälle omat pääliset omien mieltymysten mukaan
Alla lätyn päällä ohut kinkkusiivu ja vihanneksia puolet annoksesta. Jos maitotuotteiden määrää haluaa lisätä vielä taikinaan tulleen lisäksi, voi lätyn päälle laittaa pienen siivun juustoa. Juomaksi voi voi myös valita maitoa, josta saadaan lautasmallin mukaisesti vielä lisää kalsiumia.
Osa aamiaislätyistä syötiin mansikoiden ja mustikoiden kanssa.
Kuten huomaat lautasmallin aterian voi koota vaikka lättyjä syömällä kunhan tekee hyviä valintoja ja lisää vihanneksia ja marjoja annokseen puolet.
Aamiaislätyt tekivät meidän perheessä hyvin kauppansa.
Aamiaislätyt sopivat hyvin myös lomalla aamupalaksi, lounaaksi tai vaikkapa iltapalaksi, kun vain katsot mitä niihin laitat.
Aiemmissa blogi teksteissä on myös kesäkurpitsa – ja porkkanalättyjen ohjeet.
Tekstissä on linkkejä mm. Suomalaiset ravitsemussuositukset ja Finellin sivuille. Sivuilta löytyy paljon tietoa terveellisestä ja monipuolisesta ravinnosta.