Aamiaislätyt ja lautasmalli

Aamiaislätyt ja lautasmalli

Aamiaislätyt voi tehdä niin että lautasmalli toteutuu. Terveellinen ateria saadaan, kun niiden kanssa tarjoillaan kasviksia; marjoja tai vihanneksia. Teemme usein lättyjä aamupalaksi tai muuten vain, mutta valitsemme terveellisemmät raaka-aineet.

Tässä erään sunnuntai aamun aamiaislätyt.

Suomalaisten ravitsemusuositusten mukaiseen lautasmallin ateriaan kuuluu mm. puolet lautasesta kasviksia, kolmasosa proteiinipitoista ruokaa ja kolmasosa hiilihydraattipitoista esim, täysjyväpastaa, -riisiä tai perunaa. Lisäksi aterian tulisi sisältää pehmeitä rasvoja ja maitotuotteita.

Lättytaikinaan laitoin täysjyväjauhoja ja kauramannaryynejä, jossa on puolet vehnä täysjyvä rouhetta. Täysjyvätuotteilla saadaan lautasmallin hiilihydraatti- ja täysjyväosuus hoidettua.

Esim. Leipä on täysjyväleipää, jos sen viljasta vähintään puolet on täysjyvää.

Proteeiinia tulee kananmunasta ja maidosta. Pehmeitä rasvoja tulee, kun vaihdan voin rypsiöljyyn ja  keiju paistorasvaan. Näin rasvan laatu paranee huomattavasti. Suolaa laitoin vain hieman ja sokerin jätin kokonaan pois.

AAMIAISLÄTYT ohje

Rasvaton maito 2dl
Kananmunia 2kpl
Kauramannaryynejä 1dl
Täysjyvävehnäjauhoja 2dl
Rypsiöljyä 1rkl
suolaa hieman.

Huom! Ainesten osat on arvioitu sillä en mitannut tarkasti määriä, kuten en yleensäkkään mittaa..

Paistamiseen Keiju rypsi paistorasvaa

Lätyt sisältävät melko paljon rasvaa, joten se kannattaa huomioida koko päivän rasvan saannissa. 1rkl (14g) rypsiöljyä sisältää 119kcal. Kuvan Keiju paistorasvaa sisältää 72kcal/10g.

Jotta aamiaisen lautasmalli toteutuu laitoin tarjolle aamiaislätyt mm.vihanneksia ja marjoja kanssa . Lautasmalliin kuuluu puolet annoksesta kasviksia.

Tein pieniä sydämmen muotoisia lättyjä. Jokainen laittoi lättyjen päälle omat pääliset omien mieltymysten mukaan
Alla lätyn päällä ohut kinkkusiivu ja vihanneksia puolet annoksesta. Jos maitotuotteiden määrää haluaa lisätä vielä taikinaan tulleen lisäksi, voi lätyn päälle laittaa pienen siivun juustoa. Juomaksi voi voi myös valita maitoa, josta saadaan lautasmallin mukaisesti vielä lisää kalsiumia.

Osa aamiaislätyistä syötiin mansikoiden ja mustikoiden kanssa.
Kuten huomaat lautasmallin aterian voi koota vaikka lättyjä syömällä kunhan tekee hyviä valintoja ja lisää vihanneksia ja marjoja annokseen puolet.

Aamiaislätyt tekivät meidän perheessä hyvin kauppansa.

Aamiaislätyt sopivat hyvin myös lomalla aamupalaksi, lounaaksi tai vaikkapa iltapalaksi, kun vain katsot mitä niihin laitat.

Aiemmissa blogi teksteissä on myös kesäkurpitsa – ja porkkanalättyjen ohjeet.

Tekstissä on linkkejä mm. Suomalaiset ravitsemussuositukset  ja Finellin sivuille. Sivuilta löytyy paljon tietoa terveellisestä ja monipuolisesta ravinnosta.

Tämä kirjoitus on julkaistu aiemmin vanhassa blogspotin blogissani. Jutta on muokattu 16.6.2018 uuteen blogiini.