Minä, paljastuksia minusta…

Minä, paljastuksia minusta…

Minä, paljastuksia minusta

Minä on tämän päivän joulukalenterin aihe. Kysyin aamulla Maijalta, mistähän kirjoittaisin seuraavaan eli tähän luukkuun. Maija sanoi: ”sinusta”, joten minäpä kirjoitan nyt ”sinusta” eli minusta, millainen olen luonteeltani, mistä pidän. Mitä harrastan tai teen vapaa-ajalla? Ja ehkä joitain pieniä paljastuksiakin, jos et todella tunne minua…. jutussa paljastuksia epämääräisessä järjestyksessä.

Yllä olevan ja eilen otetun kuvan välillä on aikaa kulunut n. 56 vuotta. Senpä jälkeen tätä maata on taaplattu milloin minnekin suuntaan. Olen ehtinyt asua ja opiskella monella paikkakunnalla, opiskelut mukaan lukien, Pattijoella (joka on nykyään Raahea), Pulkkilassa, Kalajoella, Kempeleessä, Piikkiössä, Lepaalla (Hämeenlinnan lähellä), Tampereella, Ruukissa, Raahessa (keskusta) ja viimeiset yli 20 vuotta olen asunut Kopsassa kotipaikkani lähistöllä omakotitalossa.

Olen ollut kohta 9 vuotta Cambridge Valmentajana. Olen ajanut aiemmin myös taksia ( jonka ratista saattaa minut vieläkin joskus löytää, jos viitsin ajella) ja ollut puutarha- ja erityisopekin. Minun muut työni ja koulutukseni sekä lapsuuden harrastukset voit lukea vanhasta jutusta: Bloggaajan taustaa

sadonkorjuukasviket

 Lempiruokiani

Lempiruokiani ovat kaalilaatikko, jossa paljon sipulia, maksalaatikko sekavihanneksilla, makaronilaatikko, vihannekset kaikissa muodoissa, hernekeitto (parasta suoraan säilykepurkista kylmänä), maito, salaatit, mämmi, joulukinkku, nakit. Lista tietenkin voisi jatkua… kun ruoka on hyvää…. Oon ihan normaali sekaruokainen vaikka oonkin Cambridge Valmentaja.

sadonkorjuukasviket

 Lempi herkut

Tykkään kaikista sokerisista ja rasvaisista herkuista. Erityisesti tykkään suklaasta, laktritsasta, toffeesta, irtokarkeista, salmiakista. Leivonnaisista tykkään mokkapaloista (pitäisköhän tehdä jouluksi???) ja joulutortuista. Lisäksi lämmin pulla kylmällä maidolla on top kolmen joukossa. Eli oikeastaan tähän herkku kohtaan olisi voinut kirjoittaa tooooosi pitkän listan. Joten ei ihme, jos aina välillä pitää tehdä kurinpalautus ja pudottaa joku kilo. Voit lukea lisää minun herkuista vanhasta jutusta Miten sain pidettyä itseni ylipainoisena..

sadonkorjuukasviket

Korkeanpaikan kammo

Minulla on ollut korkeanpaikan kammo niinkauan, kuin muistan. Mutta lapsena, ennen kuin olen osannut kävellä, olen kiivennyt varkain meidän talon katolle ja minut on pitänyt hakea sieltä pois. Olisikohan sieltä peruja kammo korkeita paikkoja kohtaan. Aina kun käyn Tampereella koulutuksissa tai Pentin siskojen luona, käyn Pispalan portailla lenkillä. Ennen uskalsin mennä vain ylöspäin, mutta toissa kesänä uskalsin mennä ensimmäisen kerran portaat alaspäinkin. Se oli itselle iso saavutus.

sadonkorjuukasviket

 Savusauna

Tykkään käydä saunassa. Meillä on sisällä sähkökiuas ja joen rannassa savusauna. Savusauna siirrettiin vanhemmiltani meille yli 20 vuotta sitten. Savusauna oli tärkeämpi kuin autotalli talon rakennuksen jälkeen, joten autotallin rakennus siirtyi muutamalla vuodella sen takia. Oon silloin harjoitellut muurausta, kun saunan kiukaan takus piti muurata. viimeiset kerrokset muurasin kipsi jalassa, kun olin liukastunut töissä ja nyrjäyttänyt nilkan. Onneksi savusaunassa on pimeää ja noki peittää muurauksen, niin kukaan ei näe kuinka ”hienosti” osasin muurata.

sadonkorjuukasviket

Pakkomielteet

Kun liikun lomareissuilla tai muuten jossain päin suomea, niin käyn aina jossakin mahdollisimman korkealla mäellä tai pakallisilla kuntoportailla. Näitä portaita ja ”pikkumäkejä” onkin sitten kertynyt muutaman vuoden aikana useitaki…. Pohjoisen Saana, Pallas, Ylläs Levi ja muutama muu kukkula sielläkin on tullut noustua ylös. Viime kesänä valtasin Helsingin lomareissulla mennessä Vaasan kahdet kuntoportaat ja Helsingin suunnalla Paloheinän ja Malminkartanon portaat. Menoa hidasta vähän maaliskuun kompurointi vain.

sadonkorjuukasviket

 Pitkä lenkki

Pe 18.3.2022 klo 8.30 lähdin pitkälle kävelylenkille. Siitä tulikin sitten vähän suunniteltua pitempi. Olin kotona ma 21.3. klo 16.30. Matkaakin tuli n. 180 km, kun liftasin välillä toisenlaiseen kulkupeliin. Sain kolmannen kulkupelinkin matkalla eli kävelykepit ja taisinpa liikkua välillä sängylläkin ja pyörätuolilla. yms. ja kotiin pääsin taksilla…

Reissu tuli tehtyä ja palasin nilkka nyrjähtäneenä ja sääri- ja pohjeluu oli poikki. Elämäni toinen kipsi oli tullut lenkillä vielä jalkaan ja vähän rautaakin.

No tämä ei kauaa haitannut. Täällä jutussa mainitulla juhannuksen reissulla, kävelin jo Iso-Syötteen huipulle pikku mutkien kautta ja heinäkuussä muutamia pikkuportaita sekä Helsingin ympäri kävely 18km yms. pientä lenkkeilyä. Nytpä onkin jo vähän enempi vauhtia, joten elämä jatkuu pienen hidastuksen jälkeen.

sadonkorjuukasviket

Missä minun mieleni lepää

Metsä on minulle tärkeä paikka jo lapsuudesta asti. Muutama vuosi sitten sain isältäni muutaman hehtaarin metsää. Aikoinaan minulla oli tarkoitus mennä metsä alalle, mutta en päässyt yleisjaksolta ensimmäisen vuoden jälkeen opistoon, niin se sitten jäi. No nyt sitten vanhoilla päivillä olen ollut isäni opissa ja opetellut hoiteleen itse metsiä. Viime kesä jäi väliin sattuneesta syystä, mutta eiköhän raivaukset odota ens kesään. Kun metsässä liikkuu mieli kyllä lepää ja saa olla itsensä kanssa ihan rauhassa…

sadonkorjuukasviket

Lempi lukemiseni ja tv ohjelmani

Luen iltaisin nukkumaan mennessä Aku Ankkoja tai jotain esim liikuntaan liittyviä opuksia.

Koska jalan takia olen joutunut välillä käymään uimahallissa vesikäveleen ja inhoan sitä, kun siellä on kylmää ja tylsää mennä altaan päästä päähän eestaas, niin olen kuunnellut kirjoja. Kirjat on ollut lähinna elämänkertoja yms.

Lukemisen lisäksi teen iltaisin välillä sudokuja ja niihin jään välillä koukkuun.

Telkkarista katson aina aamun ensimmäiset uutiset ja välillä iltauutisetkin.. Juuri muuta en sitten katsokkaan paitsi tunnustan, että katson Salattuja elämiä. Joskus vaan jää jemmaan useampi jakso, niin katosn sitten viikonloppuna nauhalta jos muistan. Nyt taitaa olla pari viikkoa katsomatta. No joulu tulossa, niin eiköhän ehdi katsoa nekin.

sadonkorjuukasviket

Kuvien räpsiminen

Minun yksi lemppari harrastus on kuvien räpsiminen. Otan milloin ja mitä sattuu. Joskus onnistuu hyvin ja joskus ei. Kuvaan mielelläni kasveja sekä ruokia. Minulla on kotona keittiössä ”kuvauspömpeli” jonka sisässä voin kuvata ruokia tai joskus muutakin. Ehkä olet jonkun ruokakuvan nähnytkin täällä minun jutuissa ja somessa. Maija joskus huomauttaa, että ”taasko kuvaat?” Ei enään ymmärrä vissiin mun ”harrastusta”. Kun kuvaus paikka on keittiössä, voi sinne nostaa ruokalautasen ja kuvata. Ei tarvi miettiä sen enempää, kun tulee ahaa elämys, että nyt otetaan kuva.

Ruokien ja kasvien kuvia minulla riittääkin sitten joskus yli oman tarpeenkin. Joitain minun kuvia löytyykin tällä hetkellä One 2 one Dietin eli meidän uudesta Lyhytohjelma oppaasta.

sadonkorjuukasviket

 Haave

Minun yhtenä isona haaveena on päästä Karhunkierroksen Nutsille juoksemaan tai oikeastaan konttaamaan ainakin loppumatka. Matka on 34 km ja siellä on kunnon nousuja ja laskuja. Unelmoin aiemmin, siitä ja ajattelin, että en uskalla, kun siellä on portaita ja noita riippusiltoja.

Toissa kesänä, kun uskalsin Pispalan portaat tulla alas, päätin, että uskallan Karhunkierroksenkin portaisiin ja mäkiin. Niinpä sitten vuosi sitten syksyllä kävin pienen karhunkierroksen useamman kerran ja Valtavaaran sekä muutaman muun ”pikku mäen” Nutsin reitiltä. Viime keväänä en päässyt jalan takia, mutta nyt olisi taas tavoitteena päästä toukokuussa Nutsin polkujuoksu tapahtumaan.

sadonkorjuukasviket

 Blind Chanel fani

Seuraan Blind Chanelin somejuttuja ja muitakin heidän tapahtumia yms. Oon fani tai ainakin melkein… Viime juhannuksena olin Pudasjärvellä heidän keikalla ja ois tarkoitus mennä heti joulun jälkeen Helsinkiin heidän suurimpaan jäähalli keikalle. Ja onpa tullut muuallakin päin suomea mentyä heidän takiaan. Ehkä tuo fanitus liittyy jonkun toisen henkilön fanitukseen kuitenkin….niin oiskohan tämä tällaista pakko fanitusta. Pojilla on kyllä hyvä meininki keikoilla, joten kyllä niitä voi seurailla näin vanhakin täti-ihminen… ja olla fani.

sadonkorjuukasviket

 Lisää harrastuksia, joita kaikki ei ymmärrä

Kauppareissuilla tutkin elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja vertailen niitä. Räpsin välillä tuotteista kuvia. Onneksi kukaan ei oo nakannut minua kaupasta vielä pihalle. Saatan tutkia joskus tuntikaupalla, kun sille päälle satun eikä ole kiire. Sieltä saa hyvää aineistoa tänne blogiini. Samalla opin eri tuotteiden kaloreita ja muita ravintotietoja. Ne tiedot ovat tarpeen myös omassa valmennustyössäni laihduttajien kanssa. Ja jos totta puhutaan, niin minua ne kiinostaakin todella paljon.

sadonkorjuukasviket

Luonteeni

Olen rauhallinen, iloinen, positiivinen ainakin omasta mielestä. En ota aina kaikkea niin vakavasti ja olen mielestäni huumorintajuinen. Harvoin suutun tai hermostun. Jos suutun, niin silloin kannattaa olla kaukana. No sitä ei ole tainnut monesti elämäni aikana tapahtua. Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä ja olen unelmieni ammatissa.

Ryhmien pitäminen on sitä mistä oikein nautin, vaikka pohjimmiltani olen ujo. Mutta jos saa puhua ja keskustella siitä mistä tietää ja mikä kiinnostaa, niin saatan päästä oikein kunnolla vauhtiin ja innostua vähän liikaakin joskus. Varsinkin jos pitää puhua ravitsemukseen liittyvistä aiheista, jotka on mun lemppareita.

Aikoinaan pidin opettajan työstäni ja opettamisesta. Mutta jos joudun johonkin tilaisuuteen, missä on paljon ihmisiä ja joudun puhumaan jotain muuta kuin työhöni liittyvää, jännitän tosi paljon. Ja olenkin kaiken maailman kokouksissa tai tapahtumissa yleensä hiljaa, jos ei oo pakko puhua.

Minusta löytyy siis minä ja se toinen minä….tilanteesta riippuen ja puhun silloin, kun ”huvittaa” ja jos huvittaa…

sadonkorjuukasviket

Paras aika vuorokaudesta

Paras aika vuorokaudesta on aikainen aamu ja aamulenkit Olipa keli mikä vaan, niin meen lenkille, jos on lenkkipäivä. Kesällä saatan lähteä jo kuuden aikaan, jolloin on mukava kuunnella metsässä linnunlaulua ja katsoa luonnon heräämistä. Talvella lähden vähän myöhemmin yleensä. Koskaan en käy illalla lenkillä.

Pakkanen ei haitta lenkkeilyä, kun vain pukeutuu oikein.

sadonkorjuukasviket

Yksi paljastus vielä liittyen tähän kirjoittamiseen:

En voinut mennä aikoinaan lukioon, koska inhosin ainekirjoitusta. Minulla ei ollut yhtään mielikuvitusta. Enkä koskaan ole oppinut oikein kirjoitussääntöjä enkä varsinkaan yhdyssanoja, niin jos täällä on jotain hölmöä, niin se johtuu vain siitä… Mutta nyt vanhempana kirjoittaminen on ihan mukavaa, kun ei sitä ota liian vakavasti.

Tässäpä oli muutama pikku paljastus minun elämästä ja millainen minä olen. Päätteleppä niistä sitten millainen olen. Mottoni on että kaikki saa olla sellaisia, kuin ovat ja elää niinkuin parhaaksi katsovat. Elämä ei saa olla niin vakavaa eikä tiukkapipoista…

Tässä vielä juttua millainen olin noiden kahden ylimmäisen kuvan välillä n. 20 v sitten.. Kts tästä.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Miksi minusta tuli Cambridge Valmentaja?

Miksi minusta tuli Cambridge Valmentaja?

Miksi minusta tuli Cambridge Valmentaja?

Miksi minusta tuli Cambridge Valmentaja? Siihen on monia syitä. Olin suurimman osan elämästä ollut pyöreä enemmän tai vähemmän ylipainoinen. Olin Pudottanut painoani elämäni aikoina kaikilla mahdollisilla tavoilla. Cambridge Ohjelma oli se mikä toi sitten minulle laihdutettuani myös ammatin aivan yllättäen, vaikka aluksi se piti olla vain harrastus. Olin kyllä omassa mielessäni pitkään haaveillut esim PT urasta tai muusta hyvinvointiin liittyvästä, mutta se oli ollut vain unelma, jota en uskonut koskaan toteuttavani. Pidin opettajan ja erityisopettajan työstäni puutarha oppilaitoksessa, mutta en uskaltanut  irrottautua ja lähteä turvallisesta palkkatyöstäni. Mutta kuinkas sitten kävikään monien vaiheiden jälkeen…

 

Miksi laihdutus on minulle tuttua

 

Olen ollut melkein aina ylipainoinen tai pyöreä jo lapsesta lähtien. Kaikki mahdolliset laihdutuskuurit ovat ehtineet tulla tutuksi. Laihdutusta voi sanoa myös minun harrastukseksi elämäni aikana. Kokemusta laihdutuksesta on varmaan satoja kiloja vuosien ” laihdutus harrastukseni” aikana. Olen aina pitänyt rasvaisesta ja sokerisesta ruuasta ja herkuista.  Pidän niistä edelleenkin ja välillä paino voi vieläkin ”vähän karata”, kun ruoka ja herkut on hyviä… Miksi en pitäisi edelleenkin…

Tutustuin Cambridge Ohjelmaan n, 10 vuotta sitten, kun Raaheen tuli ensimmäinen Cambridge Valmentaja. Testailin Cambridge Ohjelmaa silloinkin jo, mutta laihdutin sillä kunnolla ne loput kilota vasta reilu 6 v sitten. Miksi aloin Valmentajaksi lopulta, oli sitten kaikkien yhteensattumien summa.

Voit lukea lisää omasta laihdutuksestani tästä vanhasta laihdutustarinastani

 

Mistä uranvaihdos lähti?

Olin vuosia ollut ollut puutarhaopettajana ja loppuvuosina myös erityisopettajana Kempeleessä puutarhaoppilaitoksessa. Pidin opettajan työstäni, mutta kuitenkin useita vuosi olin tuntenut että haluaisin vaihtaa työni vähemmän kuormittavaksi. Opettajan työ vuosien varrella oli muuttunut paljon ja koin että minusta ei ollut istumaan palavereissa ja kaikenmaailman  ”turhissa” kissanristiäisissä, joita jo siinä vaiheessakin oli koulumaailmassa paljon. Varsinainen opettaminen tuntui välillä olevan sivuhommaa. Näin ainakin minusta tuntui.

Mietin usein vaihtoehtoja mitä tekisin, mutta se uskaltaminen lähteä päätoimisesta virasta oli vain haaveissa. Aloin loma aikoina ja viikonloppuisin ajamaan taksia opettajan työni rinnalla. Mutta kuitenkaan en uskaltanut hypätä vaki virastani pois.

Tyttäreni syntyi 2008 monien vaiheiden jälkeen ja silloin päätin, että jään pois virastani ja jään ajamaan mieheni kanssa taksia, sillä niihin aikoihin taksi siirtyi mieheni omistukseen. Näin pystyimme vuoronperään ajamaan ja olemaan tyttäremme kanssa kotona. Koko ajan mietin kuitenkin, että mitähän voisin alkaa tekemään siinä sivussa.

Minun elämästäni ja historiastani voit lukea lisää vanhasta Bloggaajan taustaa kirjoituksestani. Monenlaista on tullut tehtyä ennekuin tuli se ”viimeinen” ennen valmentajaksi ryhtymistä ollut painonpudotus

Pudotettua painoani jälleen kerran 2013-2014 Cambridge Ohjelmalla kysyi silloinen Valmentajani Anna-Maija, alanko valmentajaksi. Ensin sanoin että en, mutta mietittyäni hoksasin, että tässä voisi olla se jokin minun juttu harrastukseksi ja toiseksi työksi. Siitäpä se sitten lähti rullaamaan. Jo muutaman kuukauden Valmentajana olonoi jälkeen totesin, että tämä on se mitä haluan tehdä ja muutenkin, kuin harrastuksena. Sitä mukaa kun tyttäreni kasvoi aloin tehdä Valmentajan työtäni enemmän.

 

Työssäni toimin itsenäisenä yrittäjänä, mutta Valmentajana voi toimia myös työntekijänä toisella Valmentajalla tai laihduttamoilla. Yrittäjänä saan päättää itse milloin teen ja kuinka paljon teen työtäni. Lisää Valmentajan työstäni voit lukea myös vanhasta tarinastani 4 vuotta Cambridge Valmentajana. Paljon on tapahtunut sen kirjoituksen jälkeen. Muutoksiakin (ja yksi muutto uuteen paikkaan Laivurinkadulle Raahessa) on vähän tullut, mutta edelleen meillä on taso-ohjelma, valmennus ja tuotteet kokonaisuus, joten Cambridge Ohjelma on muutakin kuin pelkät pussit.

Koko Suomen Cambridge Ohjelman pääkonttorilla on myös huipputiimi taustavoimina. Meillä Valmentajillaon myös hyvät työvälineet toteuttaa Cambridge Valmennusta asiakkaidemme kanssa.  Meillä on paljon mielenkiintoisia koulutuksia. Cambridge Valmentajaksi pääsee Cambridge Ohjelman koulutuksen kautta suorittamalla peruskoulutuksen, jonka aikana pääsee jo harjoittelemaan Valmentajan työtä. Sen jälkeen voi jatkaa kouluttautumista työn ohessa eteenpäin.

Meillä on eri tasoja olla Valmentajana ja sitä mukaa, kun käy koulutuksia, nousee tasoilla ylöspäin ja kokemusta ehtii tulla myös lisää. Itse olen käynyt 6 vuoden aikana kaikki mahdolliset, millä on merkitystä mm. asiakastyössäni, Taso-ohjelman toteutuksessa tai esimerkiksi jaksamisessa omassa Valmentajan työssäni. Tällä hetkellä (8.4.2020 olenkin Suomen ainut Master tason Valmentaja! (Eiköhän meitä Mastereita ole kohta useampikin …) Innolla odotan että pääsen taas uusiin koulutuksiin.

Kaikkea toimintaamme kehitetään koko ajan. Nyt esimerkiksi Korona epidemian aikana pääkonttorin porukka on varmistanut monilla toimenpiteillä, että voimme jatkaa työtämme keskeytyksettä myös poikkeusolojen aikana.

Itse teen Valmentajan työtäni päätoimisesti ja taksilla ajo mieheni firmassa on jäänyt pikkuhiljaa pois ja tämän vuoden puolella olenkin tainnut käydä vain kerran ajamassa. Päivääkään en vaihtaisi pois ja aion jatkaa Cambridge Valmentajana ja yrittäjänä hamaan tulevaisuuteen asti. Sitten joskus eläkkeellä voin vaikkapa jatkaa työtä harrastuksena.

Valmentajaksi voi alkaa vaikka itse et olisi ollut ylipainoinen, jos sinua kiinnostaa työ ihmisten ja hyvinvonnin parissa tai haaveiletko vaikkapa uran vaihtoa. Me valmentajat ollaan ihan tavallisia ihmisiä kuitenkin ja meilläkin on välillä elämää… Meidän joukkoon mahtuu vielä lisää Valmentajia, sillä ylipaino ei varmaan lopu ihan heti suomesta.

KYSY rohkeasti lisää minulta 0400  895484  tai jos sinulla on oma Valmentaja jo ennestään, niin hän varmaan myös kertoo mielellään Valmentajan työstä.