mennessä Outi Kolehmainen | kesä 21, 2018 | Teemat
Grillivartaat ja nyytit
Grillivartaat ja kasvisnyytit sopivat hyvin juhannuksen grillattaviksi. Grillattavaksi voi valita kasviksia, lihaa, kalaa juustoja ja lähes ihan mitä vain.
Vihannekset ovat kevyttä syötävää, joilla voi keventää raskaampien ja rasvaisten ruokien kalorimääriä.
Tässä muutamia esimerkkejä kalorimääristä:
- Kurkku 11 kcal/100g
- Tomaatti 23 kcal/100g
- paprika 29 kcal/100g
- grillimakkara keskim. 229 kcal/100g
- grillikyljys (porsas) 356 kcal/100kcal
- porsaan sisäfile 129 kcal/100g
- siika 102 kcal/100g
Eri ruokien ja ruoka-aineiden kalorimääriä löydät lisää esimerkiksi FINELIN sivuilta.
Grillivartaat
Me olemme tehneet usein grillivartaita mm. juhannuksena. Vartaiden teko on mukavaa puuhaa vieraiden kanssa seurustellen. Kuvien vartaat on tehty Juhannuksena 2016.
Varraskepit kannattaa liottaa ennen grillausta, jolloin ne eivät syty palaamaan grillauksen aikana.
Grillivartaisiin voi laittaa minitomaatteja, kurkkua, paprikaa, sipulia, keitettyjä perunoita, porkkanoita, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja erilaisia hedelmiä ja leipää. Lisäksi grillivartaisiin sopivat hyvin grillijuustot, erilaiset lihat, makkarat yms. vain mielikuvitus on rajana.
Jos vartaisiin laittaa lihaa, niin kannattaa muistaa, että ne kypsyvät huomattavasti hitaammin, kuin useimmat kasvikset. Lihaa voi esikypsyttää ennen grillausta.
Jokainen voi tehdä itse omat vartaat, jolloin jokainen saa sellaiset mistä pitää. Kasvissyöjät saavat myös haluamansa raaka-aineet.
Maija, Roope ja Kaisla tekivät itse omat lemppari vartaat. Kuvat on otettu juhannuksena 2016.
Kasvisnyytit
Kasvisnyytit voi kääriä folioon ja folion sisäpuolelle voi laittaa pienen palan leivinpaperia, jolloin kasviset eivät tartu niin helposti kiinni alustaansa.
Grillinyytteihin voi käyttää pakaste- ja tuorevihannerksia sekä perunoita. Itsellä on aina pakasteessa erilaisia vihannes- ja juurespusseja, joilla saa kevennettyä myös normaalia arkiruokaa. Perunanyyttejä on helppo tehdä pakaste suikaleperunoista. Jos käyttää pakastevihanneksia tai -perunoita, kannattaa ne sulattaa hyvin ennen nyytteihin laittoa.
Nyytin sisään voi lisätä mausteita, suolaa ja vaikkapa sulate- tai homejuustoa. Niihin voi laittaa mukaan kypsymään myös kalaa kasvisten seassa.
Nyytit laitetaan kiinni ja paistetaan grillin päällä. Samalla grilliin voi laittaa kypsymään lisäksi erilaisia kasviksia sekä lihaa tai kalaa. Alla olevassa kuvassa on nyyttien lisäksi kanaa, kesäkurpitsaa ja ananasta.
Tänä juhannuksena 2018 emme tee grillivartaita, vaan meillä on tarkoitus tehdä rosvopaisti, mikäli nuotio saadaan palaamaan aattona. Juhannusaatolle on luvattu sadetta oikein kunnolla. Siinäpä huomiselle aatolle haastetta…
Tämä juttu on yhdistetty vanhasta blogista siirretyistä julkaisuista 21.6.2018. Julkaisuja voi käydä lukemassa alla olevista painikkeista mutta niitä ei ole muokattu tähän uuteen blogiin paremmin sopiviksi. Käy kurkkaan juhannustunnelmia 2016:
Lisäys 24.6.2018 painike rosvopaisti ja juurekset juhannuksen herkkuja artikkeliin
mennessä Outi Kolehmainen | kesä 26, 2016 | Teemat
Juhannus päivän aamu oli pilvinen mutta lämmin ja linnut lauleli kun lähdin savusaunalle.
Meillä lämmitetään perinteisesti savusauna aina juhannusaattona, mutta tänä vuonna siirsimme lämmityksen juhannuspäivälle, koska taksilla oli aattona päivä ja yövuro.
Sateen ropistessa, tuli hyvin hyötyliikuntaa, kun puiden lisäysten välillä kulin rinettä ylös alas ja välillä kävin sisällä tekemässä kotihommia.
Löysin äkäisiä kavereita puiden alta.
Melkein joka juhannus leivon sämpylöitä, joita voidaan syödä grillusta odotellessa, jos on nälkä. Pitihän niitä leipoa sitten tänä juhannuksenakin vaikka oli pyhäpäivä. Kun leivon sämpylöitä, niin niistä tulee joka kerta erilaisia, sillä laitan niihin mitä milloinkin sen mukaan mitä jauhoja tai ryynejä kaapista löytyy.
Seuraavassa ainekset mitä tällä kertaa laitoin:
# n. 2 l maitoa ja vettä puoliksi
# 1tl sokeria
# vähän suolaa
# 3 pussia kuivahiivaa
# n. 5dl Nalle neljänviljan puurohiutaleita
# 1dl kaura mannasuurimoita
# vähän kolmen viljan sämpyläjauhoja
Sekoitin ainekset keskenään ja jätin keskeneräisen taikinan turpoamaan ja kävin lisäämässä puita saunaan…
Kun taikina oli turvonnut lisäsin loput sämpyläjauhot ja jätin taikinan löysäksi (kuvassa) ja lisäsin vielä # 2rkl rypsiöljyä
Jätän aina taikinan löysäksi ja lisään leivonta vaiheessa sen verran jauhoja että pystyy juuri ja juuri leipomaan. Nostatin taikinaa 1/2 tuntia ja leivoin sämpylät. Annoin nousta n. 15 min ja paistoin n. 200 asteessa. Tämä ohje oli minun omasta päästä joten saa kokeilla kuka haluaa omalla vastuulla…
Oli tarkoitus ottaa sämpylöistä kuva mutta unohdin ja illalla kun muistin oli kipon pohjalla jäljellä vain muruset.
Pentti oli yön töissä, mutta nousi ylös puolen päivän jälkeen ja jatkoi saunan lämmityksen loppuun, niin minä sain valmistella illan grillitarjottavat loppuun.
Vieraita tuli iltapäivällä ja itse lähdin ulkoiluttamaan taksia välillä. Toiset aloittelivat saunomisen sillä välillä ja perinteisesti miehet menee ensin saunaan ottamaan ne ”kovemmat löylyt” ja me naiset saadaan sitten ne paremmat löylyt. Isä oli tehnyt jälleen saunavihdat juhannussaunaan.
Saunomisen lomassa voi istuskella ulkona hyttysten seurassa, kuunella linnunlaulua ja veden kohinaa..mikä onkaan hienonpaa…
Kun tulin kotiin Pentti oli viritellyt grillin ja päästiin grillailemaan grillivartaita. Gillivarrasainekset olin laittanut päivällä valmiiksi jääkaappiin astioihin.
Tarjolla oli kanaa, possunfilettä, erilaisia nakkeja, halloum juustoa, pieniä keitettyjä perunoita, sieniä, sipulia, minitomaatteja, kurkkua, kesäkurpitsaa, paprikaa, ananasta yms. Lihat kannattaa laittaa pieniksi paloiksi, jotta ne kypsyvät nopeammin. Lihanpaloja voi myös esi kypsentää parillalla ennen tikkuihin laittoa, jolloin ne ovat kypsyvät vartaissa yhtä nopeaa kuin vihannekset, eivätkä vihannekset kypsy liikaa.
Jokainen sai tehdä itselleen mieleiset vartaat ja erilaisia oli niin paljon kuin oli grillaajia…
Lapsetkin saivat tehdä omansa… ja nämä taisivat olla heidän mielestään parhaimmat..
Grillauksessa meni lähes pari tuntia. Onneksi kaasua oli täysi pullo, niin ei loppunut kesken.
Vatsat tulivat kaikilla täyteen ja välillä osa kävi hyppimässä, jotta tilaa tulisi lisää…ja osa saunoi välillä.
Parhaimmillaan autoja oli pihatäynnä, mutta illalla yhteentoista mennessä talo hiljeni ja yhdet vieraat jäivät takapihalle telttailemaan.
Tänään toisena juhannuspäivänä nousin ennen kahdeksaa ylös. Muu porukka jatkoi uniaan ja keitin kaura mannapuuroa ja kahvia valmiiksi odottamaan, jonka jälkeen lähdin taksiin aikaani kuluttelemaan. Hiljainen päivä, joten täällä on ollut aikaa tehdä tätäkin blogitekstiä… Tällainen juhannus tällä kertaa meillä….