Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen oli Maijan toive lauantai- illaksi, kun tulee savusauna vieraita. Emme ole pitkään aikaan tehneet itse hampurilaisia, joten nyt sitten tehtiin. Leivoimme itse sämpylät ja mietimme miten kanat laitamme hampurilaisiin. Tässäpä sitten sämpylöiden ja hampurilaisten ohje, mitkä on tehty minun omasta päästä. Tietysti sämpylät ovat täysjyvää, vaikka ne on tehty vehnäjauhoista. En takaa että kaikki ainekset olisi mitattu tarkasti ja ohje varmasti toimisi, mutta suurinpiirtein ainakin. Lisäksi kerron sämpylöiden ja muiden ainesten energiamäärät. Meillä jokainen voi koota itse sellaisen, hampparin kuin haluaa. Millainenhan minun hamppari on nyt, kun olen Detoxin eka viikolla??? Lue niin näet…

Täysjyväsämpylät

 

  • 4 dl Täysjyvävehnäjauho (1dl= n. 60g) 340 kcal/ 100g -> 864 kcal
  • 1,5 dl Hiivaleipäjauho 360 Kcal / 100g -> 306 kcal
  • 5 dl Kevyt maito 39 Kcal/ 100g -> 195 kcal
  • 1 pussi Hiiva
  • 1 tl sokeria (1tl=4g)  406 kcal/ 100g -> 16 kcal
  • suolaa vähän
  • 10 g Rypsiöljy  n. 900 Kcal/100g -> 90 kcal

 Koko sämpylätaikina  1471 kcal / 13kpl -> 113 kcal/ sämpylä

Lämmitä maito n. kädenlämpöiseksi tai sinne päin. Sekoita hiiva, sokeri, suola ja pieni määrä jauhoja sekaisin ja lisää ne maitoon. sekoita hyvin. Lisää jauhoja, niin että taikina on löysää. Anna olla vähän aikaa ja lisää öljy. Jos taikina on vielä liian löysää, lisää vähän jauhoja.Taikina saa olla jokatapauksessa löysää.  Jätä jauhoista n. 1/2 dl leivontaan.

Anna nousta vajaa tunti suurinpiirtein ja kun se on noussut reilu 2X ala leipoon.

Ota taikinasta lusikalla pieniä nokareita ja leivo runsaan jauhon kanssa. Taputtele ne lättänöiksi pellille. Taikinasta tuli 13 sämpylää. Anna nousta puoli tuntia ja paista n. 200 asteessa, kunnes ne saavat vähän väriä.

Käytin kanahampurilaisten sämpylöihin suurimmaksi osaksi täysjyvävehnäjauhoja joiden kuitupitoisuus on 13 g / 100g . Lisäksi käytin hiivaleipäjauhoja joiden kuitupitoisuus on 7 g / 100g. Kuin leivän viljasta on vähintään puolet täysjyvää voi sitä sanoa täysjyväleiväksi, joten näistä sämpylöistä tuli täysjyväsämpylöitä. Jauhoista yli puolet oli täysjyvävehää. Mikäli kuitua on tuotteessa vähintään 6g on tuote runsaskuituinen. Tämäkin täyttyi hyvin koska käytin runsaskuituisia jauhoja.  Kuitua tulisikin saada 25-30 g /pv. Hiivaleipäjauhoja laitoin varalta, jotta sämpylöistä tulee varmasti pehmeitä.

Kanapihvit

 

Kanahampurilasten pihvit tein kanan sisäfileestä. Koko paketti sisäfilee paloja oli 480g ja siinä oli n. 13 kpl. 104 kcal/ 100g -> 4.8 x 104 kcal -> 499,2 kcal / 480g -> koko paketti 499,2 kcal : 13 kpl -> 38,4 kcal / filepala.

Nuijin fileet lihanuijalla ohuiksi pihveiksi. Maustoin ne soijakastikkeella, paprikajauhella sekä pippurisekoituksella. Paistoin uunissa n. 225 asteessa, kunnes ne vähän sai väriä. Unohdin katsoa kellosta ajan.

Paistoin pellillä varalta kaksi pakettia kananfileitä, että riittää hyvin kaikille ja jos jää onpahan sunnuntaiksi paistettua kanaa valmiiksi. Kanaa jäi kuten arvelinkin, joten Maija ja Pentti sai syödä sunnuntainakin parit hampurilaiset lounaaksi. Alla valmiit uunissa paistetut kanafileet.

Lisukkeet kanahampurilaisille

 

Tarjosimme kanahampurilaisten kanssa uunissa paistettuja lohkoperunoita sekä porkkanoita. Lohkoin perunat ja porkkanat valmiiksi pellille ja laitoin vähän aromisuolaa päälle. Kuvassa näkyy kuinka ne ovat kostuneet, kun tein ne valmiiksi pari tuntia ennen paistamista ja ne olivat leivinpaperin alla odottamassa. Paistoin ne juuri ennen hampurilaisten syöntiä n. 250 asteessa. Kellosta en taaskaan muistanut katsoa aikaa. Näihin lohkojuttuihin ei tarvitse ollenkaan öljyä, joten ne on kevyt vaihtoehto ranskalaisille. vrt. peruna n. 75 kcal/ 100g ja ranskalaiset uunissa paistettu n. 160-260 kcal/ 100g tai uppopaistettu n. 360 kcal/100g. Huom! Porkkanat 33 kcal/ 100g

(Paistettujen kuva löytyy artikkelin lopusta hamppari kuvasta)

Laitoin tarjolle tietenkin myös vihanneksia ja ananasta, joita jokainen saa laittaa hampparin väliin sen verran kuin haluaa…

  • Tomaatit 23 kcal/ 100 kcal
  • kurkut 11 kcal /100g
  • paprikat 26 kcal / 100g
  • rapealehtistä jääsalaattia 11 kcal / 100 g.
  • Ananas 54 kcal / 100g  Säilyke
Mitäpä kanahampurilaiset olisi ilman juustoa, joten laitoin tarjolle myös juusto siivuja. Ne oli gouda juustoa, jonka rasva % on 29 ja niissä on 361 kcal/ 100g. -> 1 siivu / 14,2g / n. 51kcal. Juustot ovatkin usein yksi iso kaloripommi hampurilaisten täytteistä koska juustossa on paljon rasvaa. siivu voi näyttää pienelyä, mutta se on kuitenkin tiivistä tavaraa.
Kastikkeet ovat usein myös kunnon kaloripommeja, mitä ei ehkä ajatella. Niitä lorautellaan mukaan joskus aika paljonkin. Kuvassa olevissa kastikkeissa on 500-600 kcal / 100 g (rasvaa 50-60g) ja öljyssä 900 Kcal/ 100g.

Kastikkeissa 1rkl on n. 14 g. Kuvan kastikkeissa 1g kastiketta on 5-6 kcal (Öljy 9kcal/g), jolloin ruokalusikassa n. 70-84 kcal (Öljyssä 126 kcal/1 rkl). Monesti varsinainen ruoka-annos ei välttämättä ole runsaskalorinen, mutta kun niihin lisätään paljon kastikkeita tai öljyjä, voi niistä tulla sitten niitä kaloripommeja. Tämä vain pienenä vihjeenä, kun käytät kastikkeita ja öljyjä miten sattuu; loraus sinne ja loraus tänne….

Tässäpä sitten muutamia mallinäytteitä illan kanahampurilaisista. Yllä ekassa kuvassa myös yksi herkullisen näköinen tekele. Minkälaisen sinä olisit valinnut?  Voit tuolta ylempää laskeskella vähän kaloreita, mitä siinä voisi olla tai paljonko kuvan hampparit sisältää… Esim. Arikkelin ekassa kuvassa ylhäällä:  Sämpylä n. 113 kcal + 2x kanafile yht. 76 kcal + ananas ja vihannekset n. 50 kcal + juusto 51 kcal + kastikkeet n. 100 kcal –>  yht 390 kcal.

Minun ”kanahampurilainen”

 

Jos olisin itse syönyt tällä kertaa kanahampurilaisen, olisi se varmaan ollut Ylimmäisen kuvan kanahampurilainen ilman sämpylää, kuten monesti muulloinkin se on ollut. Nyt kuitenkin jouduin jättämään hampparin kokonaan väliin, sillä olen Cambridge Detoxilla eka viikolla ja siihen ei tietenkään kuulu hampurilaiset missään muodossa. Onneksi toiset tiesivät kertoa että ne oli tälläkin kertaa hyviä!!! Itse lusikoin muiden syödessä Cambridgen Kanasienikeiton! Onneksi sekin on hyvää!!!

 

Saunailta sujui hyvin ja hampparit kelpasi porukalle. Kellään ei jäänyt nälkä, eikä jäänyt nälkä minullakaan…!!

Sinua voi kiinostaa minun aiempi hampurilaisjuttuni kotiversio koululaiselle, johon ei tarvitse leipoa sämpylöitä itse.

Tai voit lukea lisää hampparin täytteistä, josta voit käydä lukemassa viime vuoden jolukalenterista jutusta jossa pikkujouluista ja pikkujoulun jälkeisistä grillijutuista.

Hampurilainen, kotiversio koululaiselle

Hampurilainen, kotiversio koululaiselle

Hampurilainen, kotiversio koululaiselle

Hampurilainen voi olla terveellinenkin vaihtoehto välipalaksi, riippuen mitä raaka-aineita käyttää ja miten käyttää esim. kastikkeita maustamaan sitä.

Kerron tässä jutussa vaihtoehtoja tavalliselle kaupan hampurilaiselle. Nämä vaihtoehdot sopivat vaikkapa koululaiselle välipalaksi ja lisäksi esimerkkinä on millainen on meidän 10v. koululaisen suosikki hampurilainen.

Hampurilainen voi olla kokonaan valmiina ostettu. Kuvan esimerkki sämpylä on tehty vehnäjauhoista, jossa ei ole juurikaan täysjyvää. Tuotteen pelkän sämpylän kuitupitoisuutta ei ole mainittu erikseen tuoteselosteessa.

Pihvi voi sisältää paljon muutakin kuin varsinaista lihaa tai kasvisproteiinia. Kuvan hampurilaisessa on esimerkiksi jauhelihapihvi, joka sisältää mm. koneellisesti erotettua broilerinlihaa, porsaanlihaa, kamaraa, broilerinnahkaa. Muita aineksia ovat mm. korppujauho sekä soijaproteiinia, perunajauhoa, hernekuitua jne. Soijaproteiini on kuitenkin hyvä kasvikunnan proteiinin lähde, mutta sitä on tuotteessa todennäköisesti melko vähän.

Kuvan hampurilainen on myös voimakassuolainen, koska suolaa on 1,3g/100g. Tuoteselosteet kannattaa aina lukea.

Hampurilaisen sämpylän voi leipoa itse ja käyttää puolet jauhoista täysjyväjauhoja ja sekä esimerkiksi kaurahiutaleita, jolloin sämpylöistä saadaan täysjyväsämpylöitä. Leipä on täysjyvää, jos tuotteen viljasta on vähintään puolet täysjyväviljaa. Samalla leivästä tulee runsaskuituista. Leipä on runsaskuituinen, jos kuitua on väh. 6g/100g.

Meidän Maijan lemppari hampurilainen tehdään tällä hetkellä täysjyväkauraleivästä, jossa on täysjyväkauraa 52% leivän viljasta. Kts. kuva. Leipä on myös runsaskuituista, koska kuitua on 6,8g/100g.

Olen pakastanut valmiiksi puoleksi leikattuja kuvan kauraleipiä ja tehnyt itse pakasteeseen pieniä jauhelihapihvejä. Näin meidän koululaisen Maijan on helppo kaivaa hampurilaisainekset pakasteesta, jos tulee nälkäisenä kotiin, eikä muita ole kotona. Hampurilainen on helppo lämmittää mikrossa samanlailla kuin kaupankin hampurilainen. Nämä hampurilaiset ovat myös niin pieniä, että sopivat vaikka välipalaksi.

Kotitekoiset jauhelihapihvit

Tämä ohje on minun yksinkertainen versio jauhelihapihvistä. Ohjeen aineksista tulee n. 30kpl halk n. 6cm pieniä pihvejä, jotka sopivat kauraleivän väliin.

  • 800g Jauhelihaa (kunnon paisti jauheliha 7% rasvaa , 150kcal/100g)
  • 100g kuivaa tummaa soijarouhetta 319kcal/100g
  • 1dl vettä
  • 1 kananmuna
  • vähän suolaa ja oman maun mukaan mausteita.
  • lisäksi voi laittaa sekaan vihanneksia hienonnettuna tai raasteena.

Koko jauheliha taikina sisältää yhteensä n. 1600 kcal, jolloin yksi pihvi on n. 53 kcal

Kuiva soijarouhe ja vesi lämmitetään mikrossa, jolloin soijarouhe turpoaa. Turvonnut soijarouhe, jauheliha ja kananmuna sekä mausteet sekoitetaan astiassa hyvin.

Taikinasta pyöritetään palloja, joista painellaan käsin uunipellille mahdollisimman ohuita pihvejä. Pihvit pienenevät paiston aikan reilusti, joten ne kannattaa tehdä huomattavasti suurempia kuin haluttu lopputulos on. Pihvit paistetaan uunipellillä n. 180-200 C n. 10min.  (Huom! ohjeet suuntaa antavia.)

Kun käytän jauhelihaa valitsen aina vähärasvaisen vaihtoehdon tai broilerin jauhelihan. Tällä kertaa tein Snelmannin kunnon paistijauhelihasta, jossa on rasvaa 7%. Lisäksi laitoin soijarouhetta sekaan, jolloin pihvin rasvapitoisuus pienenee entisestään.

Pihveihin on käytetty soijarouhetta vähentämään punaisen lihan määrää. Ravitsemussuositusten mukaan viikossa punaista lihaa tulisi olla korkeintaan 0,5kg.

Tumma soijarouhe ei erotu valmiissa pihvissä jauhelihasta juurikaan ulkonäöltään tai maultaan. Kun itse alotin käyttämään aikoinaan soijarouhetta enemmän ruuanlaitossa, en kertonut ollenkaan että laitan soijaa esim. lihapulliin. Kun kerran kysyin syöjiltä oliko hyviä lihapullia, niin sanoivat että olivat. Sen jälkeen ei ole tarvinnut laittaa enään varkain soijarouhetta.

Vaihtoehtoja jauhelihapihville

Hampurilaispihvin voi tehdä myös vaaleasta lihasta tai kalasta, jolloin punaista lihaa ei tule ollenkaan. Pihviksi voi käyttää vaikkapa paistettua broilerin filettä. Fileen voi halkaista ohueksi siivuksi, jolloin siitä saa yhtä ohuen kuin jauhelihapihvistä ja se on helpompi lastenkin purra leivän välissä.

Hampurilaiseen voi käyttää myös kasvispihvejä, joihin voi käyttää erilaisia vihanneksia. Kuvan kasvispihveissä on käytetty myös maissijauhoa ja kananmunaa sitomaan pihvejä kasaan. Proteiinin lähteeksi on lisätty mm. linssejä ja papuja. Kasvispihvien teossa on vain mielikuvitus rajana. Lisäksi ohjeita löytyy netistä vaikka kuinka paljon.

Kuvassa valmis meidän version  hampurilainen, joka sopii hyvin välipalaksi. Jos haluaa tehdä tästä hampurilaisesta lautasmallin mukaisen aterian, voi ateriaan lisätä runsaasti vihanneksia, lasin maitoa kalsiumin lähteeksi sekä hieman kastikkeeksi sydänmerkillä varustettua salaatinkastiketta kasvisten päälle. Jos koululaiselle ei kelpaa kuvan vihannekset, voi hampparin tehdä ilman vihanneksia ja laittaa lautaselle vaikkapa kuoritun porkkanan tai  pienen hedelmän.

Kuvan hampurilainen  on pienempi kuin alussa ollut valmis hampurilainen, joka oli 100g. Tämä hampurilainen on vain n. 60g (pihvi n. 25- 30g ja leipä n. 30g).  Kaloreita valmiissa oli 270 ja meidän hampurilainen sisälsi n. 130-140 kcal ilman vihanneksia. Kuvan vihannekset eivät sisällä paljoa kaloreita.

Hampurilainen voi olla myös paljon energiapitoisempi, jos siihen lisää paljon kastikkeita, ketsuppia tai vaikkapa juustoja.

  • Ketsuppi 1rkl /18g/ 16kcal
  • Hampurilaiskastike, majoneesi 60%rasvaa 1rkl /14g /76 kcal
  • juusto 34 % rasvaa 8g/ 3kcal

Lähteenä fineli

Finelistä löytyy helposti ruokien energiapitoisuuksia, jos haluaa vaikkapa vertailla, mikä sopii myös niille, jotka haluaa syödä kevyemmin.

Lisää rterveellisestä ruuasta löydät suomalaisten ravitsemussuosituksista

Lisää välipaloiksi sopivia löytyy toisista blogi kirjoituksista. Käy kurkkaan vaikkapa: