Pähkinät välipalaksi

Pähkinät välipalaksi

manteli ja pähkinä

Pähkinät ja mantelit välipalaksi

Pähkinät ja mantelit sopivat hyvin pieneksi välipalaksi, kunhan muistaa vain, minkä verran niitä kannattaa syödä. Kun ostat pähkinöitä, niin kestääkö pussi useamman päivän vai käykö käsi pussilla useammin ja pian huomaat, että pussi on tyhjä.

Yllä kuvassa on:

cashew pähkinöitä 17,4 g -> 100 kcal ja manteleita 16,3 g ->100 kcal.

Cashewpähkinät 574 kcal / 100 g

Saksanpähkinä 644 kcal/ 100g

Manteli 613 kcal /100g

Cashewpähkinä kuorittu manteli

Pähkinöiden ja manteleiden suuri energia määrä tulee rasvasta, jota niissä on hieman yli tai alle puolet. Niiden ravintosisällöt näet yllä olevasta kuvasta. Tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa niissä on vähän ja suurin osa on pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa, jota tulisi saada joka päivä, mutta ei sitäkään liikaa. Joten jos syöt isomman annoksen pähkinöitä, jätä muu rasva sellaisena päivänä vähemmälle.

Voit lukea rasvoista lisää vaikkapa Syö hyvää sivuilta.

Mantelit ja pähkinät sisältävät myös paljon proteiinia ja jonkin verran kuituja. Kuten näet ne sisältävät paljon hyviä ravintoaineita, joten ne sopivat hyvin pieneksi välipalaksi tasaamaan verensokerin heilahteluita, kun muu ruokavalio ja ateriarytmi on kunnossa. Mutta muista kuitenkin kohtuus, sillä normaalipainoisen naisen keskimääräinen energian kulutus on n. 2000 kcal. Reilusti alle 400 g:n pussista saa jo päivän koko energiamäärän ja helposti uimarenkaan vyötärölle.

Pitää vielä mainita lopuksi mantelijauhot, kun moni keto- tai gluteenia välttelevä tyyppi käyttää niitä leivontaan yms paljon ja monesti mantelijauhon lisäksi leivonnaisissa on paljon muutakin rasvaa. Mantelijauhoissa on myös yli 600 kcal / 100g vrt. vehnäjauho n. 360 kcal / 100 kcal…….

Lisää pieniä naposteltavia löytyy 2019 joulukalenterista luukusta 3.

Pähkinät sopivat välipalaksi vaikkapa One 2 one Dietin Kymppi pois -ohjelman viimeisillä viikoilla. Toki pähkinöitä voi käyttää alemmillakin tasoilla lounaalla tai päivällisellä, mutta määrien kanssa pitää olla tarkkana, ettei energiaa tule liikaa ja muutakin ruokaa mahtuu mukaan.

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..

3. viikko Cambridge Detoxilla

3. viikko Cambridge Detoxilla

3. viikko Cambridge Detoxilla

3. viikko Cambridge Detoxilla alkoi tuttuun tapaan aamun punnituksella. Vaaka näytti 700g miinusta 2 viikolle. Koska 2. viikolla oli se valitettava yksi ”pikku” lipsuminen, niin tulos oli penempi, kuin olisi pitänyt olla. Mutta tästä nyt jatketaan eteenpäin. Nyt on nollattu tilanne ja homma jatkuu… 3. viikko olikin tosi kiireinen ja oli pitkiä päiviä töissä ja useampana päivänä olinkin kotona vasta klo 20 jälkeen, joka asetti oman haasteensa Detoxille.

 

3. viikolla lisää ruokaa…

3. viikon eka päivänä olin jälleen Kalajoella töissä ja päivästä tuli pitkä. Unohdin aamulla, että saan silloin syödä jo enemmän oikeaa ruokaa kolmen Cambridge aterian lisäksi, enkä muistanut ottaa ruokaa mukaan. Cambridge Detoxilla pitäisi tehdä itse ruoka ja syödä silloin kun sen voi tehdä, sillä silloin tietää mitä annos todella sisältää. Olin illalla kotona vasta lähellä yhdeksää, joten oikeaa ruokaa en viitsinyt jättää iltaan. Hain kaupasta valmiin salaatin ja otin siitä pois turhat härpäkkeet, että pysyin ohjeessa. 3. viikolla pitää olla tarkka kuitenkin mitä suuhunsa pistää ja valmiissa salaateissa ja ruokajutuissa tulee helposti liikaa ja vääriä ruoka-aineita syötyä, sillä silloin syödään vain 900 kcal ruokaa, johon kuuluu myös Cambridge ateriat.

Toinen ulkonasyönti olikin loppuviikosta, jolloin kävin Thaimaalaisessa päivällä syömässä. Kun ei tee itse ruokaa, on vaikea arvioida mitä se sisältää. Kuten yleensäkin lautasellani oli paljon vihanneksia ja vähän kanajuttua. En ottanut mitään friteerattuja tms ruokia, sillä niissä on paljon energiaa ja ne onkin oikeita kaloripommeja. Thaimaalaisien ja kiinalaisten ruuat ovatkin melko terveellistä syötävää niiden sisältämien kasvisten takia. Mutta se mikä on ongelmana varsinkin laihduttajille, sisältävät ne paljon rasvaa.

Yllä olevassa kuvassa on annos, jonka söin. Kanakastiketta ja lämmintä kasvis sörsseliä oli pienet annokset, koska juuri niiden liemessä on melko paljon rasvaa. Jos en olisi ollut Detoxilla, niin rasvan määrä ei olisi haitannut, sillä siitä olisin saanut todennäköisesti päivän hyvänlaatuisen rasvan määrän. En tiedä mitä öljyjä näissä ravintoloissa käytetään, mutta uskon että ne olisi näitä parempia rasvalaatuja. Mikäli ruuat on tehty palmuöljyllä tai kookosöljyllä, on rasvan laatu huono.

Muut 3. viikon ruuat olikin sitten itse tehtyjä annoksia, jolloin tiesin mitä ne sisälsivät ja paljonko niissä oli energiaa. Mutta olihan se mukavaa syödä jälleen ”oikeaa ruokaa” enemmän muiden juttujen lisäksi.

 

Liikunta

Edelleen lenkkeilin säännöllisesti joka päivä, koska marrasputki haasteeni jatkui, jossa pitää juosta joka päivä 1,6 km tai 25 min. Päivällä kävin lisäksi vähän ulkoilemassa kesken työpäivän, kuten Detoxilla kuuluukin.  Jalka oli öisin hieman kipeä, mutta liikkua pitää kuitenkin, niin aineenvaihdunta toimii paremmin. Onneksi nyt olin kuitenkin Detoxilla, niin en käynyt pitkillä lenkeillä ja maltoin vähän ottaa rauhallisemmin. En ehtinyt tällä viikolla edes hiihtomajan polkujuoksu juttuun, kun samalle illalle sattui Kauppakeskuksen kokous yms. Kokouksessa olinkin sitten pelkällä kahvilinjalla, vaikka olisi ollut piirakkaa yms herkulliselta näyttävää syötävää.

 

 

Miten viikko meni?

3. viikko meni loppujen lopuksi ihan hyvin ja ne lipsumiset olivatkin nyt enempi tällaisia ulkonasyönti juttuja, jolloin energia määrät ei pysynyt ihan oikeassa, kun ei pystynyt itse katsomaan miten ne on tehty. Kalorimäärät ylittyivät siten todellisuudessa Detoxin ohjeen, mutta ei paljoa. Herkkuja ei nyt mennyt ollenkaan, onneksi. Herkuttelinkin sitten uunikasviksilla, punajuurilla yms. jutuilla, sillä nekin maistui suorastaan taivaalliselta pitkästä aikaa…

Olo on kevyempi nyt ja tosi virkeä. Yhtenä päivänä oli tosi väsynyt olo ja tuntui että ei jaksa juuri mitään tehdä, mutta onneksi se oli ainut huono päivä. Yöunet ovat olleet edelleen hyvät ja olen herännyt hyvissä ajoin virkeänä. Paljon on viikon aikana ollut ohjelmaa ja kotona en ole ehtinyt olemaan paljoakaan, sillä sattui varmaan syksyn kiireisin viikko. 4. viikko tuokin sitten uuden jutun ruokailuun ja nyt 3 viikkoa Detoxia takana päin ja yksi jäljellä.

 

Kesäkurpitsalätyt -kesäkurpitsaa herkullisesti

Kesäkurpitsalätyt -kesäkurpitsaa herkullisesti

Kesäkurpitsalätyt

 

Kesäkurpitsalätyt herkullinen tapa syödä kesäkurpitsaa. Oletko miettinyt mitä voisit tehdä kesäkurpitsasta? Äidilläni on kesäkurpitsaa joka vuosi kasvamassa ja joka vuosi niitä tulee lopulta liikaa.

Tämän jutun Kesäkurpitsalätyt on tehty lähes lautasmallin mukaisesti. Niistä löytyy hyviä hiilihydraatteja, proteiinia, hyviä rasvoja, maitotuotteita ja vihanneksia. Jotta lautasmallin puolet kasviksia varmasti toteutuu, niin tarjoiltaessa voi ottaa lautaselle myös tuoreita vihanneksia.

Kesäkurpitsat kannattaa kerätä viimeistään 15 cm pitkinä, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Kesäkurpitsaa voi käyttää raasteisiin, salaatteihin, keittoihin, paistoksiin, grillattuna. Kesäkurpitsa sopii hyvin laihduttajille ja muille jotka haluavat pitää itsensä kunnossa, sillä se sisältää energiaa vain n 15 kcal.

Tein porkkanalättyjä ja samalla kokeilin tehdä lättyjä myös kesäkurpitsasta. En ole aiemmin tehnyt kesäkurpitsalättyjä, enkä muista nähneeni missään ohjetta. Kehitttelinpä sitten aivan oman ohjeen, jolloin lautasmallikin toteutuu melko hyvin.  Kun teen lättyjä, sekoittelen aineita aina oman mielen mukaan, eikä niistä koskaan tule samanlaisia. Lättyihin käytän yleensä 100% kokojyvävehnäjauhoa, jolloin lätyistä saa hyvin myös päivittäin tarvittavaa kuitua ja täysjyvää. Joskus olen lisännyt myös kauramannaryynejä tai kauraryynejä sekaan. Tällä kertaa tein lätyt pelkistä täysjyväjäuhoista.

Rasvana taikinassa käytin rypsiöljyä ja lisäksi paistamiseen tarkoitettua sydänmerkillä varustettua paistorasvaa. Molempien rasvojen rasvahappokoostumus on hyvä ja niistä saa hyvin päivittäin tarvittavaa pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa.

Proteiinin lähteiksi tuli kananmunaa ja rasvatonta maitoa. Maidon olisi voinut korvata vedellä, jolloin ne olisivat olleet maidottomia. Käytän maitoa usein ruuissa, koska tyttäreni Maija melkein 8v. ei juo mielestäni riittävästi maitoa. Aikuisen pitäisi saada maitotuotteita 4 annosta (1 annos=2dl maitoa), jolloin saadaan riittävästi kalsiumia . 4 annosta voi koostua esim. 3:sta lasillisesta maitoa tai muuta  nestemmäistä maitovalmistetta ja 2-3 siivua vähärasvaista (max17%) juustoa. Rahka ja raejuusto sisältävät myös hyvin kalsiumia. Maitotuotteet tulisi olla vähärasvaisia, jolloin kovan l. tyydyttyneen rasvan osuus pienenee.

Kesäkurpitsalätyt oma ohje

Käytin molempiin porkkana- ja kesäkurpitsalättyihin samaa taikinaa pohjaksi ja lisäsin toiseen taikinaan porkkanaa ja toiseen kesäkurpitsaa.
Ohje, joka on suurinpiirtein oikein. (tee omalla vastuulla)
3dl rasvatonta maitoa
3 kananmunaa
3 dl täysjyvävehnäjauhoa
2 tl rypsiöljyä
ripaus yrttisuolaa
(paistamiseen rypsiöljypohjaista paistorasvaa hieman, ei välttämätön pannusta riippuen)
Sekoita kaikki aineet hyvin vispilällä ja lisää:
Porkkanoita 400g TAI kesäkurpitsaa 400g ja silputtua persiljaa tai mieleistäsi mausteyrttiä tai maustetta
Keitä porkkanat sekä soseuta ne (voit laittaa osan raasteena) ja lisää taikinaan
TAI Raasta kesäkurpitsa ohueksi raasteeksi ja silppua nippu persiljaa sekä lisää taikinaan.
Paista lätyt paistinpannussa.
Tarjoile lätyt lämpiminä esimerkiksi salaatin kera. Itse käytin tällä kertaa avomaakurkkua ja paprikaa lisänä.
Avomaa kurkku on hyvä tuorevihannes. Se on paljon maukkaampi kuin tavallinen kasvihuonekurkku. Monet kasvattavat avomaakurkkua kotipuutarhassa ja käyttävät niitä säilöntään ja tekevät niistä etikkasäilykekurkkua. Itse tykkään syödä niitä raakana, jolloin ne kannattaa kuoria ennen viipalointia.
Tänä vuonna on avomaakurkkua saanut tuoreena jo keväästä lähtien. Avomaa kurkut löytyvät tavallisilta vihannestiskeiltä, mikäli niitä on kaupassa. Kurkkuja ei ole kelmutettu kuten kasvihuonekurkut, joten ole tarkka ettet ota kaupasta nahistuneita kurkkuja. Kurkut kannattaa suojata kotona nahisumiselta laittamalla ne pussiin.

Alla vasemmalla tarjolle laitettuna annos porkkana- ja  kesäkurpitsalätyt. Näistä lätyistä saa täyttävän ja terveellisen lounaan tai päivällisen lautasmallin mukaan. Maija piti niin kovasti kesäkurpitsalätyistä että jouduin tekemään heti seuraavana aamuna uusiksi aamupalalle.

Kuvissa Maija aamupalalla syömässä koristeltuja kesäkurpitsalättyjä ja mansikka-vadelmapirtelöä.

Pirtelö on tehty rasvattomasta maidosta ja hieman jäisistä marjoista tehosekoittimella (blenderillä, joka tekee pulloon suoraan).
Aiemmin olen tehnyt omenalättyjä laittamalla raastettua raakaa omenaa taikinaan. Syksyn aikana aion kokeilla mm. punajuurilättyjä samalla ohjeella. Todennäköisesti keitän ja sitten raastan punajuuret ja lisään taikinaan.
Aion kokeilla myös Cambridge- lättyjä kesäkurpitsalla. Tuunattu ohje vielä kesken ja testaamatta (Cambridge puurojauhe, kananmuna, vettä ja raastettua kurpitsaa????)
Millaisia lättyjä sinä olet tehnyt?
Sinua voi kiinostaa myös seuraava blogi juttuni:
Lue lisää Suomalaisista ravitsemussuosituksista

 

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran vanhassa blogissani vuonna 2016. Juttu muokattu 17.8.2018.

Aamiaislätyt ja lautasmalli

Aamiaislätyt ja lautasmalli

Aamiaislätyt voi tehdä niin että lautasmalli toteutuu. Terveellinen ateria saadaan, kun niiden kanssa tarjoillaan kasviksia; marjoja tai vihanneksia. Teemme usein lättyjä aamupalaksi tai muuten vain, mutta valitsemme terveellisemmät raaka-aineet.

Tässä erään sunnuntai aamun aamiaislätyt.

Suomalaisten ravitsemusuositusten mukaiseen lautasmallin ateriaan kuuluu mm. puolet lautasesta kasviksia, kolmasosa proteiinipitoista ruokaa ja kolmasosa hiilihydraattipitoista esim, täysjyväpastaa, -riisiä tai perunaa. Lisäksi aterian tulisi sisältää pehmeitä rasvoja ja maitotuotteita.

Lättytaikinaan laitoin täysjyväjauhoja ja kauramannaryynejä, jossa on puolet vehnä täysjyvä rouhetta. Täysjyvätuotteilla saadaan lautasmallin hiilihydraatti- ja täysjyväosuus hoidettua.

Esim. Leipä on täysjyväleipää, jos sen viljasta vähintään puolet on täysjyvää.

Proteeiinia tulee kananmunasta ja maidosta. Pehmeitä rasvoja tulee, kun vaihdan voin rypsiöljyyn ja  keiju paistorasvaan. Näin rasvan laatu paranee huomattavasti. Suolaa laitoin vain hieman ja sokerin jätin kokonaan pois.

AAMIAISLÄTYT ohje

Rasvaton maito 2dl
Kananmunia 2kpl
Kauramannaryynejä 1dl
Täysjyvävehnäjauhoja 2dl
Rypsiöljyä 1rkl
suolaa hieman.

Huom! Ainesten osat on arvioitu sillä en mitannut tarkasti määriä, kuten en yleensäkkään mittaa..

Paistamiseen Keiju rypsi paistorasvaa

Lätyt sisältävät melko paljon rasvaa, joten se kannattaa huomioida koko päivän rasvan saannissa. 1rkl (14g) rypsiöljyä sisältää 119kcal. Kuvan Keiju paistorasvaa sisältää 72kcal/10g.

Jotta aamiaisen lautasmalli toteutuu laitoin tarjolle aamiaislätyt mm.vihanneksia ja marjoja kanssa . Lautasmalliin kuuluu puolet annoksesta kasviksia.

Tein pieniä sydämmen muotoisia lättyjä. Jokainen laittoi lättyjen päälle omat pääliset omien mieltymysten mukaan
Alla lätyn päällä ohut kinkkusiivu ja vihanneksia puolet annoksesta. Jos maitotuotteiden määrää haluaa lisätä vielä taikinaan tulleen lisäksi, voi lätyn päälle laittaa pienen siivun juustoa. Juomaksi voi voi myös valita maitoa, josta saadaan lautasmallin mukaisesti vielä lisää kalsiumia.

Osa aamiaislätyistä syötiin mansikoiden ja mustikoiden kanssa.
Kuten huomaat lautasmallin aterian voi koota vaikka lättyjä syömällä kunhan tekee hyviä valintoja ja lisää vihanneksia ja marjoja annokseen puolet.

Aamiaislätyt tekivät meidän perheessä hyvin kauppansa.

Aamiaislätyt sopivat hyvin myös lomalla aamupalaksi, lounaaksi tai vaikkapa iltapalaksi, kun vain katsot mitä niihin laitat.

Aiemmissa blogi teksteissä on myös kesäkurpitsa – ja porkkanalättyjen ohjeet.

Tekstissä on linkkejä mm. Suomalaiset ravitsemussuositukset  ja Finellin sivuille. Sivuilta löytyy paljon tietoa terveellisestä ja monipuolisesta ravinnosta.

Tämä kirjoitus on julkaistu aiemmin vanhassa blogspotin blogissani. Jutta on muokattu 16.6.2018 uuteen blogiini.