Puolukkalätyt

Puolukkalätyt

Puolukkalätyt

Puolukkalätyt aamupalaksi

Puollukkalätyt sopivat hyvin aamupalaksi tai iltapalaksi, kunhan kattoo, mitä niihin laittaa. Näissä lätyissä on täysjyvää, kananmunaa, maitoa, hyvää rasvaa ja marjoja, joten lautasmallikin toteutuu melko hyvin.

Puolukoiden energiamäärä on otettu tässä jutussa finelin sivulta 54 kcal/ 100g. Puolukoiden kalorimäärät vaihtelevat melko paljon riippuen mistä kattoo. Esim. Pirkka puolukoissa on 39 kcal/ 100g.

Voit tehdä tämän ohjeen myös mustikoilla, jos et ole puolukan ystävä.

lättyjen paisti

Puolukkalätyt ohje

50 g jäisiä puolukoita ( 54 kcal/100g) -> 27 kcal

30g täysjyvä vehnäjauhoja (340 kcal/100g) -> 102 kcal

0,5 dl Laktoositon kevytmaito (39 kcal/100g) 19,5 kcal

1kpl /60 g Kananmuna (118 kcal/100g) -> 71 kcal

suolaa hieman

Paistamiseen 10g juokseva paistorasva (720 kcal/100g) -> 72 kcal

Lisäksi lättyjen kanssa:

50g rasvaton jogurtti (45 kcal/100g) -> 22,5 kcal

50 g puolukat (54 kcal/100g) -> 27 kcal

Koko annos 341 kcal

Sekoita kaikki lättyjen ainekset keskenään ja anna olla taikinan jonkin aikaa turvota. Puolukat kannattaa laittaa jäisinä, etteivät ehdi sulaa kokonaan ennen paistamista, niin puolukat pysyvät paremmin kasassa paistettaessa. Paistoin lätyt sydän pannulla, johon laitoin juoksevaa keiju rasvaa. itse taikinaan en laittanut ollenkaan rasvaa.

Valmiiden lättyjen päälle laitoin maustamatonta jogurttia ja puolukoita, jotka otin sulamaan taikinaa tehdessä. Puolukat oli sopivasti vielä hieman kohmeisia, jolloin niiden maku on parhaimmillaan ja makemmillaan. Jos haluat energiapitoisempia, niin ota kaveriksi kermavaahtoa tai vaniljakastiketta.

En laita koskaan lättytaikinaan sokeria, vaan halukkaat voi lisätä sokeria tai muuta sokerista niiden päälle. Sokerissa on energiaa 40 kcal / 10g. Sokerilla saat sitten annokseen helposti lisää kaloreita.

Lätyt pannulla

Kuitu

Käytän lättyissä aina joko kokonaan tai osaksi täysjyväjauhoja. välillä laitan kauramannaa tai vaikkapa kaurahiutaleita mukaan. Jos hiutaleita laittaa, kannattaa taikinaa turvottaa vähän pitempään. Tällä kertaa käytin täysjyvä vehnäjauhoa, jossa on kuitua 12 g / 100g, Annoksessa on täysjyväkuitua silloin 3,6 g ja puolukoista (2,6 g /100g) tulee taikinasta 1,3g ja päällisistä toiset 1,3g. Näin koko annoksessa on kuitua yhteensä 6,2g

Kuitua tulisi saada naisten päivässä 25 g ja miesten 35g. Oletko miettinyt kuinka paljon sinä saat niitä päivän aikana? Voit käydä tekemässä leipätiedotus sivuilla kuitutestin, niin näet miten sinulla tulee kuitua. Leipätiedotus sivuilla on myös paljon muutakin hyvää tietoa viljoista yms.

Proteiini

Tästä puolukkalätty aamupalasta tulee hyvin myös proteiinia 

Täyjyvävehnäjauho (12g/100g) -> 3,6 g

Maito (3,3g/100g) -> 1,65 g

Jogurtti (5,6g/100g) -> 2,8 g

Kananmuna (6,7g/100g) 6,7 g

Puolukka (0,5g/100g) -> 0,5 g

-> Koko annoksesta proteiinia n. 15 g

Vuorokauden tarve ihmisellä on n. 1-1,2 g / painokilo (normipaino) /vrk

Lisäksi paistamiseen käytin juoksevaa paistorasvaa, jossa on rasvaa 80 g/100g. Tyydyttyneitä eli huonoja rasvoja siinä on vain 9 g. Tämä rasva on tehty rypsiöljystä, jolloin siinä on myös omega 3 rasvahappoja, jolla on vaikutusta mm kolestroliin. Lisäksi rasvaa tulee kananmunasta, josta suurin osa on hyviä rasvoja.

Maidosta ja jogurtista tuli kalsiumia sekä puolukat korvasi tällä kertaa kasvikset. Eiköhän tässä jälleen toteudu melkein lautasmallikin.

Miltä tuntuu olisiko tässä vaihtoehto aamupalaksi, jos haluat vähän tuhdimman aamupalan? Jos pienennät annoksen kokoa, niin voit syödä tämän vaikkapa One 2 one Dietin  kolmannelta viikolta lähtien esimerkiksi Kymppi pois -ohjelmalla,

Lisää lättyohjeita löydät blogistani vanhasta julkaisusta aamiaislätyt lautasmallin mukaan

Jouluisia pannukakku kokeiluita löytyy viime vuoden 2020 joulukalenterista luukusta 13.

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..

Puolukka aamupalamössöön

Puolukka aamupalamössöön

puolukka ja jogurttimössö

Puolukka jogurttimössössä

Puolukka on minun lempparimarja. Käytän sitä monessa muodossa jogurteissa, pirtelöissä tai vaikkapa leivonnassa. Tällä kertaa tein aamupalaksi jogurttimössöä, jossa on vähän jäisiä puolukoita. Tämä aamupala on nopea ja ainekset löytyy yleensä kotoa ainakin meillä.

Ohje on helppo, sillä sekoitat vain kaikki ainekset keskenään ja jätät pikkusen puolukoita ja hiutaleita päälle koristeeksi. Mössön voi tehdä heti, kun nousee ylös ja syödä, kun on saannut vaatteet päälle yms. Näin puolukat ehtivät hieman sulaa, mutta ovat syödessä vielä kohmeisia ja parhaimmillaan.

Puolukka – jogurttimössö:

Puolukat 100g (56 kcal/100g) -> 56 kcal

 A+ jogurtti o,4% 2dl (45 kcal/100g) -> 90 kcal

Kaurahiutaleet 20g (370 kcal/100g) -> 74 kcal

Koko aamupala 220 kcal

kauraryynejä ja muut ainekset

Minulla on aina jääkaapissa kuvan kreikkalaista jogurttia, jossa on rasvaa vain 0,4% sekä energiaa vain 45 kcal. Tämä jogurtti on paksua ja todella hyvää. Siinä on lisäksi monenlaisia maitohappobakteereita, jotka ovat hyviä vatsan hyvinvoinnille. Puolukat sopivat hyvin jogurtin kanssa, koska niissäkin on vatsan hyvivointiin ja terveyteen vaikuttavia aineita kts lisää niistä Arktiset aromit

Jogurttien rasvapitoisuuksia kannattaa tarkkailla rasvan laadun takia. Maitorasva sisätää enemmän kovaa, tyydyttynyttä rasvaa, kuin pehmeeää rasvaa. Jotkut esim. turkkilaiset jogurtit voivat sisältää jopa yli 10 % rasvaa, jolloin energiapitoisuuskin voi olla reilusti yli 120 kcal/ 100 kcal.

Maitopohjaiset jogurtit ovatkin hyviä kalsiumin lähteitä ja luut tykkää niistä. Kuvan Kreikkalaisessa jogurtissa on kalsiumia 160mg / 100g, joka on 20% koko päivän kalsiumin tarpeesta.

Kaura- ja soijajogurtit ovat myös hyviä valintoja, mutta niistä kannattaa katsoa, onko niihin lisätty Kalsiumia.

Kaurahiutaleissa on paljon kuitua ja siinä on myös liukoista kuitua beetaglugaania, jolla on vaikutusta esim. kolestroliarvoihin. Lisäksi täysjyväkaurassa on vitamiinejä ja kivennäisaineita mm rautaa sekä proteiinia ja sen rasvat on enimmäkseen pehmeitä.

Jos sinusta tuntuu, että tarvitset hieman sokeria sekaan, niin voit laittaa hippusen, sillä tavallisissa jogurteissa on usein reilummin sokeria. Kalorittomista makeutusaineista voit kokeilla vaikkapa Steviaa. Itse en laita sokeria tms, koska hiukan kohmeiset puolukat ovat ihan hyviä ilman sokeriakin.

Tämä mössö onkin näin hyvä valinta aamupalaksi ja takuulla auttaa myös vatsan hyvinvointiin.

Lisää puolukoista voit lukea vaikkapa Arktisten aromit sivuilta. Siellä on myös lisää puolukkaohjeita yms.

Puolukat kuuluvat myös One 2 one Dietin eri ohjelmien ruoka-aineisiin jo tasolta 1+ lähtien. Tämä aamupala sopii jo tasolta 3 alkaen hieman energia määriltä tarkennettuna.

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..