Joulunodotus ja laihduttajan haasteet

Joulunodotus ja laihduttajan haasteet

100 kcal

Joulunodotus haasteiden aikaa

Joulunodotus on haasteiden aikaa monelle laihduttajalle ja painonhallitsijalle. Joulu alkaa vuosi vuodelta aiemmin ja kauppojen hyllyille tulevat jouluherkut sekä joulun tavarat. Pikkujouluja ja joulujuhlia riittää työpaikalla, harrasteporukoissa kaverien kanssa ja aina on aikaa torttukahville. Toki pitää osata myös nauttia hyvällä omallatunnolla näistä ilon hetkistä silloin, kun aika on. Aina ei tarvi olla niin tiukkapipoinen ja elämääkin välillä on.

Mutta mitä ne haasteet ovat sitten laihduttajille, jotka haluavat päästä tavoitteeseensa tai painonhallitsijalle, joka ei halua joulun jälkeen jälleen laihduttaa suuria määriä ja kärsiä ähkystä. Miten näistä haasteista pääsee eteenpäin. Sitä kannattaa välillä pysähtyä miettimään. Samalla voi miettiä, mikä on itselle tärkeää. Päästä tavoitteisiin ja voida hyvin joulun jälkeenkin vai palata arkeen vasta joulun jälkeen oli olo sitten mikä on. Jokaisen tulisi kuitenkin kunnioittaa jokaisen tapaa viettää joulun aikaa ja elää itse niinkuin haluaa… Eikä kannata puputtaa herkkuja niille, jotka haluaa elää kevyemmin joulun aikaankin.

sadonkorjuukasviket

Joulusuklaat

Kaupassa käynti on monelle painajaista, kun pitää mennä herkkuhyllyjen ohi. Jos joka kerta ostaa mitä mieli tekee, ehtii kiloja kertyä helposti jo ennen joulua. Esim. yhdessä 200 g:n suklaalevyssä on n. 1000 kcal. Eli jos syöt viikon jokaisena päivänä yhden suklaalevyn ylimääräisenä, saat viikon kuluessa kilon painoa lisää sillä 1 läskikilo on n. 7000 kcal. Suklaa konvehdissa on n. 50 kcal joten jos syöt n. 140 palaa, niin saat sen kilon myös vyötärölle. Joku voi sanoa, että eihän levyä tai kovehtirasiaa voi kerralla syödä. Mutta totuus on, että se ei ole mikään ongelma meille herkkusuille.  Ei minullekaan, vaikka olen Cambridge Valmentaja.

Kauppaan ei todellakaan kannata mennä nälkäisenä. Jos pitää katsella karkkivalikoimia, voi katsoa sillä silmällä, että mitä tekisi kaikkein eniten mieli ja ostaa sitä itselle sitten jouluksi, mutta vasta lähempänä joulua sillä tontut voi syödä ne varkain. Ja jos jotain on saatava, niin osta jokin pieni vaikkapa pätkis tms. ja syö se hitaasti pieninä palasina ajan kanssa. Jos ostaa ison määrän kerralla, syö sen hotkimalla, mutta jos sitä on vähän, malttaa syödä sen hitaasti ja sama nautinto siitäkin tulee.

sadonkorjuukasviket

Torttukahvit ja joululounaat

Mitä joulu olisi ilman joulutorttuja, ei mitään… Ei niin, mutta kuinka monta niitä pitää syödä, niin sillä on merkitystä. Jos syö vaikkapa yhden viikossa, niin sillä ei ole suurta merkitystä, mutta jos niitä syö joka päivä ja useita, niin sillä on. Yhdessä joulutortussa on n. 200 kcal tai vajaa riippuen tortun koosta. Jotta lihot yhden kilon, pitää niitä syödä 35-40kpl. Onko se paljon vai vähän???

Jouluruokailut ovat myös monesti haaste. Jos keräät lautaselle isot siivut kinkkuja, lohta, majooneesipitoisia juttuja, kermaperunoita yms. Kertyy niistä helposti paljon sulateltavaa. Onneksi nykyään ruokatarjoiluissa on usein myös perussalaatteja. Kannattaa kerätä lautaselle vihanneksia ensin mahdollisimman paljon ja sitten vasta ne raskaammat  rasvaisemmat ruuat. Joululaatikot eivät pääsääntöisesti ole energiapommeja, mikäli niihin ei ole lotrattu paljoa kermaa ja voita. Niitä voi yleensä ottaa reilummin.

Jouluruokailua ennen ei kannata olla päivää syömättä, vaan syödä normaalisti päivän muut ateriat, jolloin verensokeri pysyy tasaisempana, eikä sitten kauho oikein nälkäisenä lautasta kukkuroilleen. Yksi paljon kasviksia sisältävä jouluateria ei lihota, vaan ne muut jutut mm. juomat ja herkut. Jos laihdutat, niin järkevillä valinnoilla pääsee jo pitkälle.

sadonkorjuukasviket

ARarb Tässäpä oli alkuun muutamia joulun haasteita herättämään ajatuksia siitä, mitkä ovat sinun haasteita joulunodotuksen aikana. Jos joulun aika on sinulle painajainen jo ennen joulua kaikkien herkkujen yms. kanssa, niin listaa ne sinun haasteesi paperille ja mieti miten voisit ainakin osasta haasteista selvitä ilman että saat ähkyä tai muutamaa ylimääräistä kiloa joulun aikana. Mieti mitä mielekästä tekemistä löydät, kun niitä mielitekoja tulee. Minulla on ollut nyt useampana jouluna tämä joulukalenterin teko, jolloin en ole ehtinyt syömään herkkuja, puhumattakaan, että oisin leiponut, kuten ennen joulun aikaan.

Sivuan näitä joulun ajan haasteita ja miten niihin voi vaikuttaa myöhemmissä luukuissa. Luvassa juttua myös siitä miten minä elin ennen ylipainoisempana jouluaikaan ja millainen joulunaika minulla on nykyään. Sen voin sanoa jo nyt, että minäkään en ole täydellinen ja varmasti lipsun suunnitelmistani jossain vaiheessa ja aion syödä jouluna herkkujakin. Elämää on ja kukin menemme tavallamme.

Aiemmissa joulukalentereissa on myös monia juttuja jouluherkkuihin ja ruokiin liittyen. Kaloreita löytyy aiemmistakin ja tulee löytymään tässäkin kalenterissa.

Huom! ARVONTA Fb kanavallani CambridgeValmentajaOutiKolehmainen ja siihen voi osallistua myös ig sivuillani outikolehmainen 1 luukun kohdalla Kerro siellä mikä on sinun haasteesi joulun aikana.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Kevyempää Joulua!!!

Kevyempää Joulua!!!

Millainen sinun joulutarjoilut ovat? Oletko miettinyt miten joulupöydästä saa kevyemmän ja helpon valmistaa? Laitatko ravaisia raskaita ruokia vai käytätkö paljon kevyempiä kasviksia ?

Meillä vietetään jouluaattoa aina sisareni perheen ja vanhempieni kanssa. Sisareni pojat tulevat meille jo aatonaattona, jolloin savusauna lämmitetään ensimmäisen kerran. Pojat jäävät tänäkin jouluna perinteisesti meille yöksi vaikka alkavat olemaan jo aikuisia.

Olen koonnut tähän juttuun jouluruokien kaloripitoisuuksi finellistä. Finellistä on helppo ja vertailla kuinka paljon eri ruoka-aineet tai ruuat sisältävät energiaa. Linkki :  Finelli
Seuraavassa olevat kalorimäärät ovat  kcal/100g

Paistan leivinuunissa aina aatto aamuksi kinkkua (n. 200kcal), jonka syömme rosollin (38kcal) kanssa. Kinkun ja rosollin lisäksi keitän riisipuuroa (111kcal) ja sekahedelmäkeittoa (58kcal) Pojille pitää olla myös mansikkasoppaa tai marjoja (48kcal) perinteisesti.
Riisipuuroakin voi hyvin jouluna syödä, kunhan annokset pysyvät kohtuullisina ja ottaa lautaselle mukaan soppaa tai marjoja, jolloin kalori määrät jää pienemmiksi.

Käymme iltapäivällä savusaunassa ja sen jälkeen syömme jouluaterian porukalla.
Jouluaterian suunnitelemme yleensä äitini kanssa yhdessä. Molemmat pidämme kasviksista erimuodoissa ja meidän joulupöydästä löytyykin niitä monessa muodossa. Raskaamat ruuat ovat vuosien varrella keventyneet. Kerron seuraavassa miten olemme vuosien kuluessa muuttaneet keveämmäksi.

Joulupöytään valitsemme nykyään paljon erilaisia tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. Vihanneksissa on vähiten energiaa, joten niittä kannattaa käyttää paljon.
En tee koskaan sekoitettuja salaatteja, vaan laittan ne kaikki erilleen tarjoiluvadille. Näin jokainen voi valita ne vihannekset mistä tykkää lautaselleen.  Tänä vuonna pilkomme kurkkua (11kcal), tomaattia (23kcal), paprikaa (28 kcal) ja jäävuorisalaattia (13 kcal). Hedelmistä joulupöytäämme tulee tänä vuonna ainakin viinirypäleitä (78kcal), vesimelonia (37 kcal), omenaa (35kcal), kiiviä (52kcal) ja ananasta (53kcal).

Kun Hedelmien ja vihannesten kalorimääriä vertailee, niin vihanneksissa on paljon vähemmän kaloreita. Mutta jos haluaa jotain makeaa lautaselle ovat hedelmät kuitenkin parempi vaihtoehto kuin sokeriset hillot tai hyytelöt, joita meilläkin on ollut joskus joulupöydässä, mutta ei ole enään. (Marjahillo k.a 164kcal)

Salaateista kannattaa vältellä sellaisia, joissa on majoneesia tai kermapojaisia kastikkeita seassa. Ne sisältävät energiaa paljon enemmän. Punajuurisalaatti (124kcal), perunasalaatti (164kcal.

Rosollin teemme porkkanasta, punajuuresta maustekurkusta  ja sipulista. Emme laita mitään ”kermajuttuja” päälle.

Joulupöydästämme löytyy tänävuonna myös uunikasviksia mm. punajuuria (38 kcal), porkkanaa (33kcal), paprikaa, lanttua (29kcal) ja sipulia (30kcal). Kalorimäärät ovat raakojen vihannesten kalorimääriä. Kun kasvikset paistetaan uunissa, niin niistä poistuu jonkin verran vettä ja kalorimäärät nousevat.

Kuvan alla linkki minun uunikasvisjutun ohjeeseen, joka löytyy täältä blogistani .

Paahdetut vihannekset ohje

Meillä on jouluna tietysti perinteiset laatikot: Porkkanalaatikko (121 kcal), lanttulaatikko (84kcal) ja maksalaatikko (139kcal). Laatikoiden kevyeteen voi vaikuttaa paljon sillä käyttääkö paljon kermaa (kuohukerma 330kcal) tai voita (727kcal) niihin. Lisäksi riisin voi jättää porkkanalaatikosta kokonaan pois tai laittaa tilalle vaikkapa kauramannaa, jossa on myös täysjyvää mukana. Kauramannalla tehdyn porkkanalaatikon ohjeen linkin löydät kuvan alta.

Porkkanalaatikko ohje

Meillä tehdään aattona aina perunamuusia, josta tehdään joulupäiväksi perunalaatikkoa.
Jos haluaa keventää voi perunat tarjoilla keitettyina tai kuten minä teen jouluna, että jättää lautaselta kokonaan pois ja syö enemmän vihanneksia.

Tietenkin jouluaterialla on sitä kinkkua. Lisäksi laitamme savustettua lohta (250kcal). Mikäli haluaa syödä kevyemmin voi lohen tilalle valita vähärasvaista kalaa (alle 100kcal) ja kalkkunaa (174kcal) tai vielä kevyempää broilerin rintafilettä (n. 100kcal)

Nuorisolle on tarjolla myös nakkeja (212kcal) ja lihapullia (n. 180kcal).  Lihapullat teen itse vähärasvaisesta naudanjauhelihasta, joihin laitan vajaa puolet soijarouhetta lihan määrästä. Näin saan lihapullista kevyempiä, pehmeämpiä sekä osan punaisen lihan määrästä saan korvattua kasvisproteiinilla.

Aiemmin meillä oli useita juustolaatuja  ja tuntui että joulu ei ole mitään ilman juustoa. Joulun jälkeen oli kova homma syödä juustot pois ja kaloreita tuli paljon vielä joulunkin jälkeen. Olemme vuosittain vähentäneet laatuja ja tänä joulua tarjolla onkin vain yhtä laatua eli sinihomejuustoa (380kcal). Juustot sisältävät paljon energiaa, joten niitä kannattaa vältellä.

Alkukeitoksi meillä on ollut jo vuosia juustosavuporokeittoa (n.100kcal), johon laitan vähän sulatejuustoa ja kermaa. Resepti on minun oma ja kaikki pitävät siitä, joten sitä tehdään tulevinakin vuosina ja otan itse myös sitä vähän.

Juomina meillä on vettä (0kcal) vishyvettä (1kcal) kalorittomia limukoita (2-4kcal) ja minulle pitää olla tietenkin juhlajuomaksi maitoa ( rasvaton 33kcal, kevytmaito 40kcal). Viiniä (70kcal) emme ostaneet tänä vuonna, kuten emme monena muunakaan vuonna ole ostaneet

Joulunakin kannattaa noudattaa oikeaa lautasmallia eli puolet kasviksia. Minun lautasella on jouluna suurin osa kasviksia. Otan tuoreita vihanneksia, hedelmiä, uunijuureksia, laatikoita vähän ja palan kinkkua ja herkuksi pienen palan homejuustoa. Juhlajuomaksi otan lasin maitoa!

Olen joskus tehnyt luumurahkaa (150-400kcal) tai jotain muuta makeaa jälkiruuaksi, mutta yleensä silloin syödään muuta ruokaa mahat täyteen, eikä juuri kukaan halua sitä ottaa. Luumurahka on minun herkkua, niin sitäkään ei kannata tehdä ettei minun ”tarvitse” syödä loppuja.

Herkkuja meillä on tänä vuonna mahdollisimman vähän. Perinteisesti olen leiponut mokkapaloja (381kcal). olen ollut nyt joulun alla flunssassa, joten leipominen saa jäädä. Eiköhän porukka selviä ilman niitä ja minähän niitä olisin syönyt jos niitä olisi ollut näkyvillä. Maija leipoi aiemmin piparkakkuja , mutta suurimman osan Maija laittoi lahjoiksi tutuillemme. Joulutorttuja saamme 20kpl ja ne riittää hyvin tänäkin vuonna.

Karkkia en osta ollenkaan jouluksi sillä aina saamme jostakin niitä lahjaksi. Aiemmin saatoimme ostaa monta pakettia  että saamme tarjota niitä myös vieraille. Lopulta kävi kuitenkin niin että itse söimme niistä suurimman osan tai jos totta puhutaan, niin minä. Parempi kun ei järjestä itselle kiusauksia, niin ei tule syötyä. Suklaat (400-500kcal), suklaarusinat (395kcal), pähkinät (500-600kcal), rusinat (295kcal) ja kuivaedelmät (300-400kcal).

Ruokien määrät olemme mitoittaneet niin että ”raskaampaa” ruokaa ei jää joulun yli, mutta kaviksia on reilusti.

Jouluaattoiltana ennenkuin joulupukki tulee pakkaamme melkein kaikki ruuat ja vanhempani vievät ne heille joulupäiväksi ja käymme joulupäivänä syömässä siellä. Meidän muu porukka lähteekin sen jälkeen toiselle mommolle ja papalle jatkamaan joulun viettoa ja minä menen yöksi katselemaan auton ratin takaa Raahen yöelämää ja tapanina menen illaksi viettämään aikaa taksikopille. Minun ”joulumässäily” päättyy tänä vuonna joulupäivään. Joulua ei kannata jatkaa montaa päivää, sillä se tulee ensivuonnakin taas…

Kevyempää Joulua!!!

Tässäpä jälkeenpäin millainen minun jouluateria oli. Unohdin aiemmin juttuatehdessä palapaistin, jota myös kuvassa.. Kasviksia monessa muodossa ja homejuusto herkkuna..