Rosvopaisti ja juurekset juhannuksen herkkuja

Rosvopaisti ja juurekset juhannuksen herkkuja

Rosvopaisti ja juurekset

Rosvopaisti ja juurekset juhannuksen herkut olivat meidän tämän juhannuksen pääruoka. Olemme tehneet rosvopaistia myös vuosia sitten juhannuksena. En enään muistanut tarkkaan miten valmistimme sen aiemmin. Hain netistä ohjeita ja löysin IltaSanomien ruoka- sivulta ohjeen, jonka luin ja sovelsimme niitä ja omia vanhoja muistoja rosvopaistin teossa tällä kertaa.

Rosvopaistin raaka-aineet

Rosvopaisti tehtiin tällä kertaa naudan- ja porsaanlihasta. Lihaa oli yhteensä n. 5kg. Lihat olivat 0,5- 1,5kg kokoisia paloja, sillä ostin vasta edellisenä päivänä lihat ja isompia paloja ei ollut saatavilla. Marinoimme lihat edellisenä päivänä. Marinadiin laitoimme n. 2 dl öljyä, 1 sitruunan mehu, hunajaa kunnon loraus, mustapippuria ja suolaa. Lihat laitoimme neljään muovipussiin ja jaoimme marinadin niihin. Laitoimme paistipussit yöksi jääkaappiin. Aamulla klo 7.30 otimme lihat lämpenemään ja sytytimme edellisenä iltana kaivettuun kuoppaan nuotion. Kuorimme porkkanoita, sipulia ja valkosipulinkynsiä. Pyyhimme lihoista ylimääriset marinadit ja siirsimme ne kostutetulle leivinpaperille. Jaoimme lihat neljään pakettiin nautaa ja possua sekaisin sekä pariin pakettiin lisäsimme possun kylkisiivuja lihan ympärille. Yhteen pakettiin laitoimme porkkanoiden ja sipulin lisäksi myös valkosipulia.

Rosvopaistin kääriminen

Rosvopaisti käärittiin ensin kostutettuun leivinpaperiin tiukasti. Muutaman leivinpaperikerroksen jälkeen käärimme paistit kostutettuun sanomalehteen. Kerroksia tuli useita. Lopuksi koko paketti käärittiin tiukasti n. kuuteen kerrokseen alumiinifoliota. Lopuksi laitoimme paistin ympärille rautalankaa ja teimme nostokoukun rautalangasta, kuten IltaSanomien ohjeessakin oli.  Kunnon nostokoukku auttoikin myöhemmin hyvin paistin laitossa kuoppaan ja kuopasta pois ottaessa. Koukku olisi voinut olla isompi, ja varsikin pidempi.

Rosvopaistin kuopan teko

Kaivoimme savusaunan viereen rosvopaistikuopan valmiiksi edellisenä iltana, koska juhannusaatolle oli luvattu kunnon sateita. Laitoimme reilun puolen metrin syvyisen kuopan pohjalle ja reunoille kerroksen kiviä. Poltimme jo illalla nuotiota kuopassa ja yöksi laitoimme pellin päälle ettei sade kastele kuoppaa. Aamulla n. 7.30 sytytimme nuotion kuoppaan ja samalla aloitimme savusaunan lämmityksen. Jouduimme pitämään peltiä nuotion yläpuolella, koska suurimman osan päivää satoi vettä. Noin klo 11 kaivoimme lapiolla kuopasta tuhkat ja hiilet kottikärryyn ja sitten olikin jo aika laittaa rosvopaisti paistumaan. Kuoppa oli tosi kuuma ja hiilien lapionnissa sekä paistin kuoppaan laitossa sai olla varovainen.

Rosvopaistin kuoppaan laitto

Kun suurin osa hiilistä oli poistettu kuopasta, laitoimme rosvopaistipaketit kivien ja loppujen hiilien päälle. Kuopasta kaivetut hiilet kaadoimme takaisin paistien päälle. Hiilien päälle laitoimme n. 20 cm hiekkaa ja katsoimme ettei mistään nouse höyryä, jolloin lämpö pysyy kuopassa paremmin.

Rosvopaistin kypsentäminen

Kun kuoppa oli peitetty tiiviisti, laitoimme sen päälle uuden nuotion. Pidimme siinä tulta koko iltapäivän, jolloin varmistimme että paistille riittää lämpö koko kypsymisen ajaksi. Vettä satoi suurimman osaa päivää ja päivän aikana saapuivat myös juhannusvieraat. Olin keittänyt aamulla riisipuuroa ison kattilan omalle porukalle sekä vieraille, koska varsinainen juhannusaaton ateria oli vasta illalla. Osa porukasta paistoi iltapäivällä myös makkaraa paistien päällä olevassa nuotiossa.

Hiillosperunat ja juuresnyytti

Pari tuntia ennekuin kavoimme paistin kuopasta, käärimme perunoita folioon sekä juureksia isoon nyyttiin. Perunat ja kasvikset laitoimme hiilosten päälle kypsymään ja kääntelimme niitä välillä.

Rosvopaistin kaivaminen

Osa porukasta ehti saunoa jo ennenkuin kaivoimme paistit kuopasta. Hiekat ja tuhkat piti kaivaa varovasti, kunnes saimme paistit esiin. Paistin ympärillä olevaan rautalankaan kiinnitetystä koukusta oli helppo nostaa paistit yksi kerrallaan pois. Paistipaketit olivat tosi kuumia ja nostimme ne kottikärryyn ja jätimme niihin jähtymään reiluksi puoleksi tunniksi.

Valmis rosvopaisti

Rosvopaistipaketit joutui aukaisemaan hanskat kädessä, sillä ne olivat edelleen todella kuumia sisältä. Laitoimme paistit ja vihannekset tarjoiluastioille. Kaadoimme osasta paistipaketeista paistolientä kattilaan, jota sai laittaa syönnin aikana kastikkeeksi lihalle, jos halusi. Paisti ei ollut juurikaan pienentynyt kypsymisen aikana, vaikka odotin että ne pienenee reilusti. Paisti murenikin jo leikattaessa paljon.

Kasviksia rosvopaistin kanssa

Laitoimme rosvopaistin, juuresten ja perunoiden lisäksi myös erilaisia vihanneksia ja hedelmiä keventämään juhannusaaton ateriaa. Grillasimme paistien lisäksi hieman myös makkaraa ja kasvissyöjille kasvispihvejä yms.

Ruokien kalorimääriä

Rosvopaisti juhannusaterian voi jokainen koostaa omanlaisensa. Jos haluaa tarkkailla kaloreita, kannattaa lautaselle kerätä paistin lisäksi paljon kasviksia, joiden kalorimäärät on huomattavasti alempia kuin lihalla, kastikkeilla, juustoilla tai vaikkapa makkaralla.

Olen kerännyt alle meidän juhannuspöydässä olleiden ruoka-aineiden energiamääriä. Lähteenä olen käyttänyt FINELIn sivuja

 

 • possun paisti, vähärasvainen 161kcal/100g
 • naudan paisti 113kcal/100g
 • possunkylkisiivu  344 kcal/100g
 • grillimakkara keskim. 229kcal/100g
 • peruna 75kcal/100g
 • porkkana 33kcal/100g
 • sipuli 29 kcal/100g
 • vesimeloni, kuorittu 37 kcal/100kcal
 • kurkku 11kcal/100g
 • paprika 29 kcal/100g
 • Tomaatti 23kcal/100g
 • salaatti 13 kcal/100g
 • ananas säilyke, omassa liemessä 53 kcal/100g
 • persikka säilyke, sokeriliemessä 66 kcal/10
 • majoneesit ja kastikkeet  n. 160-500 kcal/100g
 • Aura juusto 338kcal/100g
 • Halloumjuusto 285kcal/100g
 • Sinappi 21kcal/1rkl (16g)
 • ketsuppi 16kcal/1rkl (18g)

Tässäpä oli meidän rosvopaisti tarinamme. Rosvopaisti oli hyvää ja sitä riitti hyvin koko porukalle ( vajaa 20 henk.) Loppupaisti syötiin kylmänä sunnuntaina, kun grillasimme vanhempien luona osaittain samalla porukalla. Toivottavasti tästä tulee vinkkejä myös teille lukijoille, miten rosvopaisti ja juurekset tehdään.

Grillivartaat ja kasvisnyytit

Grillivartaat ja kasvisnyytit

Grillivartaat ja nyytit

Grillivartaat ja kasvisnyytit sopivat hyvin juhannuksen grillattaviksi. Grillattavaksi voi valita kasviksia, lihaa, kalaa juustoja ja lähes ihan mitä vain.

Vihannekset ovat kevyttä syötävää, joilla voi keventää raskaampien ja rasvaisten ruokien kalorimääriä.

Tässä muutamia esimerkkejä kalorimääristä:

 • Kurkku 11 kcal/100g
 • Tomaatti 23 kcal/100g
 • paprika 29 kcal/100g
 • grillimakkara keskim. 229 kcal/100g
 • grillikyljys (porsas) 356 kcal/100kcal
 • porsaan sisäfile 129 kcal/100g
 • siika 102 kcal/100g

Eri ruokien ja ruoka-aineiden kalorimääriä löydät lisää esimerkiksi FINELIN sivuilta.

Grillivartaat

Me olemme tehneet usein grillivartaita mm. juhannuksena. Vartaiden teko on mukavaa puuhaa vieraiden kanssa seurustellen. Kuvien vartaat on tehty Juhannuksena 2016.

Varraskepit kannattaa liottaa ennen grillausta, jolloin ne eivät syty palaamaan grillauksen aikana.

Grillivartaisiin voi laittaa minitomaatteja, kurkkua, paprikaa, sipulia, keitettyjä perunoita, porkkanoita, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja erilaisia hedelmiä ja leipää. Lisäksi grillivartaisiin sopivat hyvin grillijuustot, erilaiset lihat, makkarat yms. vain mielikuvitus on rajana.

Jos vartaisiin laittaa lihaa, niin kannattaa muistaa, että ne kypsyvät huomattavasti hitaammin, kuin useimmat kasvikset. Lihaa voi esikypsyttää ennen grillausta.

Jokainen voi tehdä itse omat vartaat, jolloin jokainen saa sellaiset mistä pitää. Kasvissyöjät saavat myös haluamansa raaka-aineet.

Maija, Roope ja Kaisla tekivät itse omat lemppari vartaat. Kuvat on otettu juhannuksena 2016.

Kasvisnyytit

Kasvisnyytit voi kääriä folioon ja folion sisäpuolelle voi laittaa pienen palan leivinpaperia, jolloin kasviset eivät tartu niin helposti kiinni alustaansa.

Grillinyytteihin voi käyttää pakaste- ja tuorevihannerksia sekä perunoita. Itsellä on aina pakasteessa erilaisia vihannes- ja juurespusseja, joilla saa kevennettyä myös normaalia arkiruokaa. Perunanyyttejä on helppo tehdä pakaste suikaleperunoista. Jos käyttää pakastevihanneksia tai -perunoita, kannattaa ne sulattaa hyvin ennen nyytteihin laittoa.

Nyytin sisään voi lisätä mausteita, suolaa ja vaikkapa sulate- tai homejuustoa. Niihin voi laittaa mukaan kypsymään myös kalaa kasvisten seassa.

Nyytit laitetaan kiinni ja paistetaan grillin päällä. Samalla grilliin voi laittaa kypsymään lisäksi erilaisia kasviksia sekä lihaa tai kalaa. Alla olevassa kuvassa on nyyttien lisäksi kanaa, kesäkurpitsaa ja ananasta.
Tänä juhannuksena 2018 emme tee grillivartaita, vaan  meillä on tarkoitus tehdä rosvopaisti, mikäli nuotio saadaan palaamaan aattona. Juhannusaatolle on luvattu sadetta oikein kunnolla. Siinäpä huomiselle aatolle haastetta…
Tämä juttu on yhdistetty vanhasta blogista siirretyistä julkaisuista 21.6.2018. Julkaisuja voi käydä lukemassa alla olevista painikkeista mutta niitä ei ole muokattu tähän uuteen blogiin paremmin sopiviksi. Käy kurkkaan juhannustunnelmia 2016:

 

Lisäys 24.6.2018 painike rosvopaisti ja juurekset juhannuksen herkkuja artikkeliin