JUOKSU-UNELMIA ja TAVOITTEITA

 Mielessä jälleen JUOKSU-UNELMIA…

Kuvassa olen loppusuoralla n. 10 v sitten tervamaratonilla ja silloin ajattelin että teen tämän uusiksi.
Kuvan otto hetkellä tunne oli mahtava; minä tein sen pystyin siihen ja jaksoin hyvin!!! Valmistautuminen oli mennyt nappiin ja n. 9kk aiemmin jaksoin juuri ja juuri ”juosta” kävelyvauhtia puolituntia ja nyt reilu 5h15min ja maraton läpi. Maratonin uusinta on edelleen yhtenä suurena unelmana elämässäni mutta toeutuuko se on vielä arvoitus????

Ensimmäisen maratonin jälkeen jatkoin juoksua ja tavoitteena oli juosta heti vuoden päästä uudestaan mutta aloin odottamaan tytärtäni. Sen jälkeen meni kolme vuotta, kun aloin olla jälleen maraton juoksukunnossa, loukkasin polveni. Polven kuntoutukseen menikin useampi vuosi ja kun jälleen aloin juoksemaan enemmän niksautin selkäni liukkaalla. Selkäni parannuttua kevät talvella alkoi isovarvas oireilemaan. Tällä hetkellä varvas on lähes kunnossa joten on aika taas miettiä unelmia ja tavoitteita unelmien toteuttamiseksi.

Viime vuosien aikana olen kuitenkin ongelmista huolimatta kävellyt ja välillä vähän juossutkin mutta harjoittelu ei ole ollut tavoitteellista eivätkä säännöllistä. Kipeän varpaan takia olen pitänyt täysin lepoa vain pari viikon pätkää. Nyt kevään ja alkukesän aikana olen kävellyt enimmäkseen poluilla ja metsässä sekä juossut pieniä muutaman minuutin pätkiä varpaan kestäessä.

Nyt heinäkuun alusta olen alkanut miettiä tavoitteitani uusiksi. Ensimmäisenä tavoitteena on testata kestääkö varvas säännöllistä lyhyttä juoksua. Juoksu määrää lisään hitaasti muutamasta minuutista ylöspäin ja viikon juoksukertoja on aluksi 2-3krt. Vaikka tekisi mieli juosta enemmän, yritän pysyä asettamissani rajoissa. Palauttavaa kävelyä voi olla vaikka jokapäivä. Alustava harjoitusohjelma elokuun puoleen  väliin on tekeillä. Laitan sen tänne blogiini erillisenä juttuna ja kirjaan sinne miten se toteutuu.

Mikäli paikat kestää ja pystyn juoksemaan, menen elokuun lopulla ODL:n juoksuklinikalle juoksumattotestiin, jolloin saan tarkat sykerajat harjoittelulleni ja pyydän sieltä myös ohjelman ja seurannan. Ensimmäisen maratonin juoksin aikanaan ODL:n juoksukoulun ohjelmalla ja muutenkin olen perehtynyt juoksuharjoitteluun paljon. Tiedän miten pitäisi harjoitella mutta kun toinen tekee ohjelman ja hänelle pitää palauttaa toteutunut ohjelma, niin harjoittelu tulee paremmin tehtyä. Sama pätee painonpudotuksessa, kun käy seurannassa toisen luona, syntyy paremmin tuloksia kuin itsekseen tehden..

Jos suunnitelmat onnistuvat seuraava tavoite on juosta ennen joulua 10km ja keväällä puolimaraton. En yritä kokonaiselle, vaikka aikanaan ennen maraton harjoittelua juoksukuntoni oli lähes sama tähän aikaa kesästä kuin nyt. Nyt on tullut ikää kymmenen vuotta lisää ja paikat eivät kestä niin hyvin kuin ennen. Paino on tällä hetkellä melkein sama kuin silloinkin. Oman vyönkiristysprojektikin on vielä kesken, joten paino pitäisi syksyllä olla vielä matalampi.

Omat haasteensa harjoitteluun antavat vielä oman Cambridge valmentajan työni, taksin työvuorot ja etenkin yötuurien yhteensovittaminen, sillä väsyneenä ei kannata harjoitella. Maijalle pitää jäädä myös aikaa. Hänen kanssaan voimme käydä yhdessäkin lenkillä minä kävellen tai juosten ja Maija pyöräilen, mutta hän ei halua lähteä tällä hetkellä metsäpoluille, vaan ainoastaan pyörätielle. Itse en mielellään lenkkeile kovalla alustalla, sillä jalat joutuvat kovemmalle rasitukselle varsinkin juostessa.

Unelmoida saa mutta lyhyemmätkin juoksumatkat kelpaavat, jos vain pystyn juoksemaan jälleen. Pienin askelin tässäkin asiassa eteen päin ja voihan se maratonkin vielä onnistua mutta ei vielä vuoden päästä….