Nakkikeitto, ihan hyvä arkiruoka

Nakkikeitto, ihan hyvä arkiruoka

Nakkikeitto, ihan hyvä arkiruoka

Nakkikeitto on hyvä arkiruoka. Aina ruuat eivät tarvitse olla viimeisen päälle terveellistä, kunhan se arjen ruoka on pääsääntöisesti viikkotasolla terveellistä. Tässä jutussa kerron esittelen meidän kaksi erilaista nakkikeittoa. Toinen on muulle perheelle tehtyä ja toinen minulle. Meidän muu porukka on ”hieman” rajoittunut esimerkiksi sipulin käytön suhteen ja minä taasen rakastan sitä. Keitto ei ole mitään ilman sipulia. Siksipä tälläkin kertaa oli kaksi versiota. Toinen sisälsi kasviksista vain porkkanaa ja minun keitossa oli kettojuureksia ja paljon sipulia.

sadonkorjuukasviket

Nakit ja ravitosisältö

Nakkeja on monenlaisia ja tässä keiton nakit. Mitä pakkausmerkinnät kertoo: Näissä nakkeissa on energiaa 285 kcal / 100g. Yhdessä kuvan nakissa on n. 80 kcal.

Nakeissa on rasvaa 26g / 100g josta tyydyttynyttä rasvaa eli kovaa rasvaa on 9,8g / 100g. Joten kovaa rasvaa on melko. Mutta jos muu rasvan laatu on hyvää päivän aikana, niin sinne mahtuu kyllä vähän sitä huonoakin rasvaa. Mutta jos jokaisella aterialla tulee paljon kovaa rasvaa tai viikon jokaisena päivänä, niin silloin kannattaa jo vähän huolestua ja miettiä mitä pitäisi tehdä. 

Proteiinia nakeissa on 14g / 100g. Jos se olisi koko lihaa olisi siinä n. 20g / 100g. Jos taas vertaa johonkin toiseen nakkiin, voi proteiinin määrä olla toisessa pienempikin.

Nakeissa on suolaa paljon. Päivittäinen suolan saanti saisi olla korkeintaan 5g /pv ravitsemussuositusten mukaan. Kun keittoon lisätään suolaa vielä muutenkin, tulee suola helposti melko paljon. Yllä ekassa kuvassa on leipää ja juustoa myös, niin niissäkin on usein melko paljon suolaa. Kun lisäät keittoon suolaa mieti minkä verran laitat.

sadonkorjuukasviket

Nakkikeiton minun reseptitällä kertaa

Vettä niin että perunat ja porkkanat peittyy reilusti

Kuorittuja perunoita 500g (76 kcal / 100g) -> 380 kcal

Kuorittuja porkkanoita 200g ( n. 33 kcal / 100g) -> 66 kcal

Täysjyvä makaroneja 100g (360 kcal / 100g raakapaino) -> 360 kcal

8 nakkia -> 220g (285 kval / 100g) -> 627 kcal

Lihaliemikuutio (sisältää suolaa) -> 17 kcal

Mun keitosta unohtui ottaa kuva, joten se puuttuu nyt tästä.

Koko keitto yht. 1450 Kcal. Keitosta tuli n. 6x 3dl annosta jolloin yhdessä annoksessa oli n. 240 kcal.  Eli energia tasoltaan tämä nakki keitto ei ole suuri ja vaikka söisi kerralla 2 lautasellista, ei silloinkaan kovin paha.

Mutta sitten ratkaisee se mitä keiton kanssa syö. Ylhäällä kuvassa on runsaskuituista leipää, josta tulee lisää kuitua makaronien, perunan ja porkkanan lisäksi. Käytän täysjyvämakaronia usein keitoissa juuri kuidun takia. Juustoa ja maitoa on kalsiumin lähteeksi. Leivän päällä on kasvimargariinia, missä on hyvää rasvaa yli 1/3 koko rasvan määrästä. Lisäksi leivällä kurkkua, koska keitossa ei ollut puolta koko keiton vihannesten määrästä.

Maito 12dl -> 80 kcal + Leipä 80 kcal + levite 30 kcal + juusto (17%) 30 kcal ja keittoannos 240 kcal -> Koko ruoka annoksen määrä 460 Kcal. Jos syö tällaisen annoksen on se vielä kohtalaisen kevyt ja samalla saa melko terveellisen annoksen, jos ei lasketa kovan rasvan osuutta ja mahdollisesti suolan määrää. Mutta jos ois santsannut keiton, leivä ja maidon toisella kierroksella olisi annos ollut jo melko suuri. Mutta jos on iso mies ei kaksinkertainenkaan annos olisi ollut paha, mutta pienellä naisella on energian kulutus suuri, joten yksi kerta ois riittänyt hyvin.

sadonkorjuukasviket

Minun nakkikeitto

Kasvissuikaleet (sis perunaa ja juureksia) 250g  (50 kcal/ 100g) ->125 kcal

2 nakkia 56g -> 160 kcal

Sipuli 150g ( 29 kcal / 100g) -> 43,5 kcal

Puolikas lihaliemikuutio -> n. 8 kcal

koko keitto 336,5 Kcal Josta söin kahtena päivänä l. 1 annos n. 170 kcal. Jos tähän olisi lisännyt leivän ja muuta ylläolevat jutut olisi koko energiamääräksi tullut 390 eli energiamäärä ois tuplaantunut reilusti.

Yhteenvetona vielä, että nakkikeitto sopii hyvin arkiruuaksi, kuten muutkin keitot, kunhan vain lisää mukaan vihanneksia oman maun mukaan…

Mutta tässsäpä pieni matematiikan tunti kaloreista… Ei muuta kuin nakkikeittoa keittämään vielä aatonaattona, ennekuin kinkun syöti alkaa. Jos ottaa pienen annoksen keittoa, menee päivä melkein keventämisen puolelle vaikka on kyse nakkikeitosta… Aiemmissa blogipostauksissani on lisää keittoja ja reseptejä.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Proteiini – mistä saat sitä

Proteiini – mistä saat sitä

Proteiini – mistä saat sitä?

Proteiini, mistä sitä saa riittävästi? Pitääkö syödä proteiinirahkoja tai kaikenmaailman proteiinijauheita? Proteiini on tärkeä ravinto-aine meille ihmisille, kuten myös kaikille eläimillekkin. Ihminen tarvoitsee proteiinia 1,1-1,3 g / painokilo (lasketaan normaalipainon mukaan). Iäkkäämät ihmiset tarvitsevat suuremman määrän ja nuoremmille perusterveille riittää pienempi. Jos urheilee, ei silloinkaan tarvitse erikoisia proteiinilisiä, vaan se saadaan normaalista terveellisestä ruokavaliosta. Normaalipainoinen 60 kiloinen ihminen tarvitsee n. 70g. Ylimääräinen proteiini mm. rasittaa munuaisia ja kertyy helposti rasvamakkaraksi vyötärölle.

Proteiinien laaduissa on eroja. Lihan proteiineissa on eniten erilaisia aminohappoja. Kasvisproteiineista soijassa on erilaisia aminohappoja, mutta ei niin paljon, kuin eläin kunnan tuotteissa. Jos on kasvissyöjä olisi hyvä kayttää viljatuotteita ja palkokasveja monipuolisesti, että saa riittävän monipuolista proteiinia.

Voit lukea proteiinista esim. Syö hyvää sivuilta tai ruokatieto yhdistyksen sivuilta.

Kerron tässä jutussa esimerkkejä eri tuoteryhmistä mistä sitä saa ja minkä verran. Määrät on katsottu Finelistä.

sadonkorjuukasviket

 Eläinperäisiä proteiinin lähteitä:

Liha vähärasvainen n. 18-22g / 100g

Kananmuna 6,9g/ 1kpl (55g)

Maito n. 3g/ 100g

jogurtti (maustamaton, rasvaa 1,5%) 4,5g / 100g

Maitorahka (maustamaton) 9,8g / 100g

”Proteiinirahka” 10g / 100g

Raejuusto 16,4g / 100g

Juusto (keskiarvo) 23,4g / 100g

sadonkorjuukasviket

 Kasvisperäisiä proteiinin lähteitä:

Härkis härkäpapu valmiste 17g / 100g

Soijapapu keitetty 16,1g / 100g

Tofu (pehmeä-kiinteä) 8-17g / 100g

Herne keitetty 6,4g / 100g

porkkana 0,6g / 100g

Kaurahiutaleet 13,6g / 100g

Kaurapuuro valmis 2g / 1dl / 100g

Ruispalat (leipä) 2,6g / 1 kpl (28g)

Cashew pähkinät 20g / 100g

Manteli 24g / 100g

Pellavansiemen 22,1g / 100g

Voit katsoa Finelistä lisää proteiinien määriä tai pakkausselosteista.

Onko suklaassa proteiinia? Käy katsomassa tämän vuoden 2022 kalenterin luukku 10

Kuten näet saa tavallinen suomalainen sekäsyöjä ihan riittävästi proteiinia. Ei tarvita mitään ylimääräisiä proteiinilisiä. Jotkut kasvisten välttelijät saattavat saada helposti jopa liikaakin. Joillakin kasvissyöjillä voi puolestaan jäädä proteiinin määrät alhaisiksi varsinkin, jos ei käytä maitotuotteita tai kananmunaa ollenkaan. Aina silloin tällöin lasken asiakkaideni kanssa tuleeko proteiinia riittävästi, kun moni epäilee, että ei saa riittävästi. Mutta kun lasketaan, huomataan usein, että tulee reilustikkin. Vastaavasti olen laskenut määriä kasvissyöjien kanssa, niin joillakin on jäänyt vajaaksi.

Kasvissyöjille on olemassa myös muita proteiinin lähteitä esimerkiksi vehnägluteiinista valmistettu seitan, ja sieniproteiinista teeollisesti valmistettu quorn.

Cambridgen tuotteet sisältävät myös proteiinia. Esim. Cappucino pirtelö sisältää 17,38g / kpl

Aiemmissä kirjoituksissani, myös lisää proteiineista yms.

Pääset lukemaan aiempia tämän vuoden sekä aiempien vuosien joulukalentereita

Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka kuuluu monen aamupalaan. Kuuluuko se sinun lemppariruokiin? Mitä se sisältää? Onko se terveellinen valinta?

Karjalanpiirakoita on monenlaisia isoja ja pieniä. Ne voivat sisältää erilaisia aineosia enemmän tai vähemmän terveellisiä. Lisäksi se mitä sen päälle laitetaan vaikuttaa myös terveellisyyteen ja energiapitoisuuksiin. Alla oleva vaihtoehto löytyi tällä kertaa meidän jääkaapista. Itse harvemmin syön niitä, mutta toiset meillä silloin tällöin.

karjalanpiirakka ja pakkausmerkinnät

Kuvan karjalanpiirakan energiapitoisuus

Usein asiakkaani sanovat, että syövät aamupalaksi tai vaikkapa juhlissa karjalanpiirakoita. Mutta kaikki eivät ajattele kuinka paljon se sisältää esierkiksi energiaa tai hyviä ravintoaineita.

Kuvan piirakassa on energiaa 220 kcal / 100 g, jolloin yhdessä 64 g on silloin 140 kcal. (Vrt. Ruispuikula, täysjyväleipä 1 siivu 28 g / 69 kcal) Kun piirakoita syö useamman vielä kerralla, tulee energiaa reilusti, jos päälliset ovat myös energiapitoisia. Yllä kuvassa piirakan päällä on 2 juustosiivua. Jos juusto on 17 % tulee kahdesta siivusta n. 60 Kcal. Mutta jos juusto on kunnon kermajuustoa voi juustosta tulla jo yhdestä palasta samamäärä 60 kcal. Mutta jos juustosiivuja on 2kpl tulee energiaa niistä jo n.  120 kcal.

Jos laittaa voita tai levitettä päälle tulee niistä n. 50-70 kcal / 10 g.

Kuvan kurkut puolestaan ovat kevyttä, eli 11 g / 100g joten kuvassa olevasta määrästä kurkkua tulee vajaa 10 kcal.

Koko kuvan annos piirakka, kermajuusto, rasva ja kurkku yht. n. 320 kcal. Jos juustoa olisi vain 1 kpl ja sekin 17%, niin annoksessa olisi energiaa 230 kcal. Kerma juusto sisältää paljon myös paljon kovaa eli huonoa rasvaa. Juustojen energiapitoisuuksia yms. lisää Syö Hyvää sivuilla

Jos olet normaalipainoinen nainen, on energiakulutus n. 2000 kcal / pv, niin jos syöt 6 karjalanpiirakkaa ylläolevilla rasvaisella juustolla olevilla päälisillä, saat koko päivän energiamäärän niistä. Ilman päälisiä voisit syödä 14 kpl päivässä kulutukseesi nähden.

Hiilihydraatteja tässä karjalanpiirakassa on 35 g / 100 g eli vähemmän kuin ruispuikulassa, jossa sitä on 41 g / 100 g. Mutta ero ei ole kovin suuri. Ruispuikulan hiilihydraateista osa on kuitenkin kuitua, joka on hyvää hiilaria.

Mitä muuta se sisältää?

Kuvan karjalanpiirakka on tehty tavallisesta riisistä ja kuoressa on eniten täysjyväjauhoa ja lisäksi vehnäjauhoa. Koska täysjyvän osuus koko piirakan aineksista on vain 12%, on sen osuus kuitenkin, niin pieni, että koko piirakan kuidun määrä on vain 3,4 g / 100 g. Jotta se olisi runsaskuituinen tuote pitäisi siinä olla kuitua väh. 6 g / 100 g. Eli kuidun osalta karjalanpiirakat eivät ole kovin hyvä valinta esim. vatsan hyvinvoinnille. Täysjyväleipä olisi huomattavasti parempi. Vrt. ruispuikula kuitua 10 g / 100g

Tässä piirakassa on käytetty rypsiöljyä. Piirakassa on rasvaa 5,7 g / 100 g ja huonoa tyydyttynyttä rasvaa vain 0,5 g. Joten rasvan koostumus on hyvä. Vrt Ruispuikula rasvaa 1,7 g / 100 g , josta huonoa rasvaa 0,1 g. Ruispuikulassa ei ole yhtään lisättyä rasvaa, vaan se tulee viljoista. Joten tässä piirakassa on hyvää rasvaa enemmän kuin ruispuikulassa. Jotain hyvääkin kuitenkin…

Piirakassa proteiinia on 4,5 g / 100 g. Vrt Ruispuikula 12 g / 100 g. Eli proteiinin määräkin on alhaisempi, kuin täysjyväleivässä.

Tässäpä muutama asia, kun mietit, onko karjalanpiirakka hyvä valinta aamupalaksi vai kannattaisiko sittenkin valita täysjyväleipä. Itse valitsen yleensä täysjyväleivän ja jätän piirakat muille.

Karjalanpiirakoitakin voi syödä silloin tällöin, kunhan ne eivät ole se jokapäiväinen aamupala ja katsoo mitä päälle laittaa. Voit syödä kuitenkin karjalanpiirakoitakin yhden One 2 one Dietin Detox -ohjelmalla neljännellä viikolla. Tarkemmat ohjeet saat silloin valmentajaltasi.

Lisää leipävaihtoehdoista ja karjalanpiirakasta voit lukea vaikkapa Blogini vanhasta jutusta voileipä, kaloreita vai terveellistä ravintoa.

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..