Nyytit kasviksista ja kanasta

Nyytit kasviksista ja kanasta

kasvis nyytti

Nyytit kasviksista ja kanasta

Nyytit on helppo ruoka kanasta ja kasviksista. Nyyttiin voi laittaa lihaa, kanaa tai kalaa ja mitäkasviksia mieleen vain tulee. Myös peruna sopii hyvin sinne. Teen monesti nyyttejä myös pakastekasviksista, koska silloin ei tarvi erikseen pilkkoa ja minun pakasteessa on yleensä paljon erilaisia kasviksia. Tällä kertaa kurkkasin jääkaapin alalokeroon ja otin nyytteihin niitä mitä löytyi ja kanaa sattui löytyyn myös.

kasviksia nyyttiin

Ohje

90 g kananfile ( 108 kcal/100g) -> 98 kcal

80 g punajuuria (44 kcal/100g) -> 35 kcal

100 g porkkanaa (33 kcal/100g) -> 33 kcal

80 g sipulia (29 kcal/100g) -> 23 kcal

1rkl vettä

Yrttisuolaa ja pippurisekoitusta

Koko ateria 189 kcal

Pilko vihannekset, laita ne leivinpaperilla vuoratulle folion päälle. laita vihannesten päälle kananfileet. Laita nyytti tiukasti kiinni ja uuniin n. 200 C. tällä kertaa nyytti oli uunissa n. tunnin.

Huom! Aterian energiamäärät on laskettu raakojen ainesten mukaan ja ne on katsottu Finelistä.

pilkotut kasvikset

 Mitä nyytit sisältää

Tässä nyytissä tulee jo yli puolet päivän kasviksista. Vuorokaudessa tulisi syödä kasviksia vähintäin puolikiloa ja mielellään myös erivärisiä.

Kana sisältää proteiinia n. 20g / 100g eli n. kolmanneksen siitä mitä n. 60 kg painava ihminen tarvitsee. Valmentaessani monet asiakkaani ovat sanoneet, että he eivät saa riittävästi proteiinia ja siksi syövät rahkaa, proteiinipatukoita yms. Todellisuudessa saamme helposti sitä riittävästi ilman kaiken maailman proteiinijuttuja.

Koko annoksessa on ravintokuitua n. 6 g.

Tähän annokseen voi lisätä halutessa öljyä, sulatejuustoa, homejuustoa yms. Silloin kannattaa tarkistaa niiden kalorimäärät ja kuinka paljon niitä laittaa, sillä niillä annoksen energiamäärä voi nousta paljonkin.

One 2 one Dietin tämän vuoden 2021 laihduttajakalenterissa on tästä reseptista hieman erilainen versio tammikuun kohdalla. Jos haluat kalenterin, niin voit kysyä valmentajilta, onko niitä vielä jäljellä. Nettikaupasta löytyy vielä myös. Lisäksi One 2 one Dietin nettisivuilta sivuilta löytyy lisää erilaisia ruokaohjeita.

Tämä annos sopii hyvin keventäjille ja sitä voi syödä One 2 one Dietin eri ohjelmien kolmannelta viikolta lähtien.

Lisää nyyteistä myös vanhassa blogijutussani grillivartaa ja kasvisnyytit

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen oli Maijan toive lauantai- illaksi, kun tulee savusauna vieraita. Emme ole pitkään aikaan tehneet itse hampurilaisia, joten nyt sitten tehtiin. Leivoimme itse sämpylät ja mietimme miten kanat laitamme hampurilaisiin. Tässäpä sitten sämpylöiden ja hampurilaisten ohje, mitkä on tehty minun omasta päästä. Tietysti sämpylät ovat täysjyvää, vaikka ne on tehty vehnäjauhoista. En takaa että kaikki ainekset olisi mitattu tarkasti ja ohje varmasti toimisi, mutta suurinpiirtein ainakin. Lisäksi kerron sämpylöiden ja muiden ainesten energiamäärät. Meillä jokainen voi koota itse sellaisen, hampparin kuin haluaa. Millainenhan minun hamppari on nyt, kun olen Detoxin eka viikolla??? Lue niin näet…

Täysjyväsämpylät

 

  • 4 dl Täysjyvävehnäjauho (1dl= n. 60g) 340 kcal/ 100g -> 864 kcal
  • 1,5 dl Hiivaleipäjauho 360 Kcal / 100g -> 306 kcal
  • 5 dl Kevyt maito 39 Kcal/ 100g -> 195 kcal
  • 1 pussi Hiiva
  • 1 tl sokeria (1tl=4g)  406 kcal/ 100g -> 16 kcal
  • suolaa vähän
  • 10 g Rypsiöljy  n. 900 Kcal/100g -> 90 kcal

 Koko sämpylätaikina  1471 kcal / 13kpl -> 113 kcal/ sämpylä

Lämmitä maito n. kädenlämpöiseksi tai sinne päin. Sekoita hiiva, sokeri, suola ja pieni määrä jauhoja sekaisin ja lisää ne maitoon. sekoita hyvin. Lisää jauhoja, niin että taikina on löysää. Anna olla vähän aikaa ja lisää öljy. Jos taikina on vielä liian löysää, lisää vähän jauhoja.Taikina saa olla jokatapauksessa löysää.  Jätä jauhoista n. 1/2 dl leivontaan.

Anna nousta vajaa tunti suurinpiirtein ja kun se on noussut reilu 2X ala leipoon.

Ota taikinasta lusikalla pieniä nokareita ja leivo runsaan jauhon kanssa. Taputtele ne lättänöiksi pellille. Taikinasta tuli 13 sämpylää. Anna nousta puoli tuntia ja paista n. 200 asteessa, kunnes ne saavat vähän väriä.

Käytin kanahampurilaisten sämpylöihin suurimmaksi osaksi täysjyvävehnäjauhoja joiden kuitupitoisuus on 13 g / 100g . Lisäksi käytin hiivaleipäjauhoja joiden kuitupitoisuus on 7 g / 100g. Kuin leivän viljasta on vähintään puolet täysjyvää voi sitä sanoa täysjyväleiväksi, joten näistä sämpylöistä tuli täysjyväsämpylöitä. Jauhoista yli puolet oli täysjyvävehää. Mikäli kuitua on tuotteessa vähintään 6g on tuote runsaskuituinen. Tämäkin täyttyi hyvin koska käytin runsaskuituisia jauhoja.  Kuitua tulisikin saada 25-30 g /pv. Hiivaleipäjauhoja laitoin varalta, jotta sämpylöistä tulee varmasti pehmeitä.

Kanapihvit

 

Kanahampurilasten pihvit tein kanan sisäfileestä. Koko paketti sisäfilee paloja oli 480g ja siinä oli n. 13 kpl. 104 kcal/ 100g -> 4.8 x 104 kcal -> 499,2 kcal / 480g -> koko paketti 499,2 kcal : 13 kpl -> 38,4 kcal / filepala.

Nuijin fileet lihanuijalla ohuiksi pihveiksi. Maustoin ne soijakastikkeella, paprikajauhella sekä pippurisekoituksella. Paistoin uunissa n. 225 asteessa, kunnes ne vähän sai väriä. Unohdin katsoa kellosta ajan.

Paistoin pellillä varalta kaksi pakettia kananfileitä, että riittää hyvin kaikille ja jos jää onpahan sunnuntaiksi paistettua kanaa valmiiksi. Kanaa jäi kuten arvelinkin, joten Maija ja Pentti sai syödä sunnuntainakin parit hampurilaiset lounaaksi. Alla valmiit uunissa paistetut kanafileet.

Lisukkeet kanahampurilaisille

 

Tarjosimme kanahampurilaisten kanssa uunissa paistettuja lohkoperunoita sekä porkkanoita. Lohkoin perunat ja porkkanat valmiiksi pellille ja laitoin vähän aromisuolaa päälle. Kuvassa näkyy kuinka ne ovat kostuneet, kun tein ne valmiiksi pari tuntia ennen paistamista ja ne olivat leivinpaperin alla odottamassa. Paistoin ne juuri ennen hampurilaisten syöntiä n. 250 asteessa. Kellosta en taaskaan muistanut katsoa aikaa. Näihin lohkojuttuihin ei tarvitse ollenkaan öljyä, joten ne on kevyt vaihtoehto ranskalaisille. vrt. peruna n. 75 kcal/ 100g ja ranskalaiset uunissa paistettu n. 160-260 kcal/ 100g tai uppopaistettu n. 360 kcal/100g. Huom! Porkkanat 33 kcal/ 100g

(Paistettujen kuva löytyy artikkelin lopusta hamppari kuvasta)

Laitoin tarjolle tietenkin myös vihanneksia ja ananasta, joita jokainen saa laittaa hampparin väliin sen verran kuin haluaa…

  • Tomaatit 23 kcal/ 100 kcal
  • kurkut 11 kcal /100g
  • paprikat 26 kcal / 100g
  • rapealehtistä jääsalaattia 11 kcal / 100 g.
  • Ananas 54 kcal / 100g  Säilyke
Mitäpä kanahampurilaiset olisi ilman juustoa, joten laitoin tarjolle myös juusto siivuja. Ne oli gouda juustoa, jonka rasva % on 29 ja niissä on 361 kcal/ 100g. -> 1 siivu / 14,2g / n. 51kcal. Juustot ovatkin usein yksi iso kaloripommi hampurilaisten täytteistä koska juustossa on paljon rasvaa. siivu voi näyttää pienelyä, mutta se on kuitenkin tiivistä tavaraa.
Kastikkeet ovat usein myös kunnon kaloripommeja, mitä ei ehkä ajatella. Niitä lorautellaan mukaan joskus aika paljonkin. Kuvassa olevissa kastikkeissa on 500-600 kcal / 100 g (rasvaa 50-60g) ja öljyssä 900 Kcal/ 100g.

Kastikkeissa 1rkl on n. 14 g. Kuvan kastikkeissa 1g kastiketta on 5-6 kcal (Öljy 9kcal/g), jolloin ruokalusikassa n. 70-84 kcal (Öljyssä 126 kcal/1 rkl). Monesti varsinainen ruoka-annos ei välttämättä ole runsaskalorinen, mutta kun niihin lisätään paljon kastikkeita tai öljyjä, voi niistä tulla sitten niitä kaloripommeja. Tämä vain pienenä vihjeenä, kun käytät kastikkeita ja öljyjä miten sattuu; loraus sinne ja loraus tänne….

Tässäpä sitten muutamia mallinäytteitä illan kanahampurilaisista. Yllä ekassa kuvassa myös yksi herkullisen näköinen tekele. Minkälaisen sinä olisit valinnut?  Voit tuolta ylempää laskeskella vähän kaloreita, mitä siinä voisi olla tai paljonko kuvan hampparit sisältää… Esim. Arikkelin ekassa kuvassa ylhäällä:  Sämpylä n. 113 kcal + 2x kanafile yht. 76 kcal + ananas ja vihannekset n. 50 kcal + juusto 51 kcal + kastikkeet n. 100 kcal –>  yht 390 kcal.

Minun ”kanahampurilainen”

 

Jos olisin itse syönyt tällä kertaa kanahampurilaisen, olisi se varmaan ollut Ylimmäisen kuvan kanahampurilainen ilman sämpylää, kuten monesti muulloinkin se on ollut. Nyt kuitenkin jouduin jättämään hampparin kokonaan väliin, sillä olen Cambridge Detoxilla eka viikolla ja siihen ei tietenkään kuulu hampurilaiset missään muodossa. Onneksi toiset tiesivät kertoa että ne oli tälläkin kertaa hyviä!!! Itse lusikoin muiden syödessä Cambridgen Kanasienikeiton! Onneksi sekin on hyvää!!!

 

Saunailta sujui hyvin ja hampparit kelpasi porukalle. Kellään ei jäänyt nälkä, eikä jäänyt nälkä minullakaan…!!

Sinua voi kiinostaa minun aiempi hampurilaisjuttuni kotiversio koululaiselle, johon ei tarvitse leipoa sämpylöitä itse.

Tai voit lukea lisää hampparin täytteistä, josta voit käydä lukemassa viime vuoden jolukalenterista jutusta jossa pikkujouluista ja pikkujoulun jälkeisistä grillijutuista.