Grillivartaat ja kasvisnyytit

Grillivartaat ja kasvisnyytit

Grillivartaat ja nyytit

Grillivartaat ja kasvisnyytit sopivat hyvin juhannuksen grillattaviksi. Grillattavaksi voi valita kasviksia, lihaa, kalaa juustoja ja lähes ihan mitä vain.

Vihannekset ovat kevyttä syötävää, joilla voi keventää raskaampien ja rasvaisten ruokien kalorimääriä.

Tässä muutamia esimerkkejä kalorimääristä:

  • Kurkku 11 kcal/100g
  • Tomaatti 23 kcal/100g
  • paprika 29 kcal/100g
  • grillimakkara keskim. 229 kcal/100g
  • grillikyljys (porsas) 356 kcal/100kcal
  • porsaan sisäfile 129 kcal/100g
  • siika 102 kcal/100g

Eri ruokien ja ruoka-aineiden kalorimääriä löydät lisää esimerkiksi FINELIN sivuilta.

Grillivartaat

Me olemme tehneet usein grillivartaita mm. juhannuksena. Vartaiden teko on mukavaa puuhaa vieraiden kanssa seurustellen. Kuvien vartaat on tehty Juhannuksena 2016.

Varraskepit kannattaa liottaa ennen grillausta, jolloin ne eivät syty palaamaan grillauksen aikana.

Grillivartaisiin voi laittaa minitomaatteja, kurkkua, paprikaa, sipulia, keitettyjä perunoita, porkkanoita, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja erilaisia hedelmiä ja leipää. Lisäksi grillivartaisiin sopivat hyvin grillijuustot, erilaiset lihat, makkarat yms. vain mielikuvitus on rajana.

Jos vartaisiin laittaa lihaa, niin kannattaa muistaa, että ne kypsyvät huomattavasti hitaammin, kuin useimmat kasvikset. Lihaa voi esikypsyttää ennen grillausta.

Jokainen voi tehdä itse omat vartaat, jolloin jokainen saa sellaiset mistä pitää. Kasvissyöjät saavat myös haluamansa raaka-aineet.

Maija, Roope ja Kaisla tekivät itse omat lemppari vartaat. Kuvat on otettu juhannuksena 2016.

Kasvisnyytit

Kasvisnyytit voi kääriä folioon ja folion sisäpuolelle voi laittaa pienen palan leivinpaperia, jolloin kasviset eivät tartu niin helposti kiinni alustaansa.

Grillinyytteihin voi käyttää pakaste- ja tuorevihannerksia sekä perunoita. Itsellä on aina pakasteessa erilaisia vihannes- ja juurespusseja, joilla saa kevennettyä myös normaalia arkiruokaa. Perunanyyttejä on helppo tehdä pakaste suikaleperunoista. Jos käyttää pakastevihanneksia tai -perunoita, kannattaa ne sulattaa hyvin ennen nyytteihin laittoa.

Nyytin sisään voi lisätä mausteita, suolaa ja vaikkapa sulate- tai homejuustoa. Niihin voi laittaa mukaan kypsymään myös kalaa kasvisten seassa.

Nyytit laitetaan kiinni ja paistetaan grillin päällä. Samalla grilliin voi laittaa kypsymään lisäksi erilaisia kasviksia sekä lihaa tai kalaa. Alla olevassa kuvassa on nyyttien lisäksi kanaa, kesäkurpitsaa ja ananasta.
Tänä juhannuksena 2018 emme tee grillivartaita, vaan  meillä on tarkoitus tehdä rosvopaisti, mikäli nuotio saadaan palaamaan aattona. Juhannusaatolle on luvattu sadetta oikein kunnolla. Siinäpä huomiselle aatolle haastetta…
Tämä juttu on yhdistetty vanhasta blogista siirretyistä julkaisuista 21.6.2018. Julkaisuja voi käydä lukemassa alla olevista painikkeista mutta niitä ei ole muokattu tähän uuteen blogiin paremmin sopiviksi. Käy kurkkaan juhannustunnelmia 2016:

 

Lisäys 24.6.2018 painike rosvopaisti ja juurekset juhannuksen herkkuja artikkeliin