Puolukka aamupalamössöön

Puolukka aamupalamössöön

puolukka ja jogurttimössö

Puolukka jogurttimössössä

Puolukka on minun lempparimarja. Käytän sitä monessa muodossa jogurteissa, pirtelöissä tai vaikkapa leivonnassa. Tällä kertaa tein aamupalaksi jogurttimössöä, jossa on vähän jäisiä puolukoita. Tämä aamupala on nopea ja ainekset löytyy yleensä kotoa ainakin meillä.

Ohje on helppo, sillä sekoitat vain kaikki ainekset keskenään ja jätät pikkusen puolukoita ja hiutaleita päälle koristeeksi. Mössön voi tehdä heti, kun nousee ylös ja syödä, kun on saannut vaatteet päälle yms. Näin puolukat ehtivät hieman sulaa, mutta ovat syödessä vielä kohmeisia ja parhaimmillaan.

Puolukka – jogurttimössö:

Puolukat 100g (56 kcal/100g) -> 56 kcal

 A+ jogurtti o,4% 2dl (45 kcal/100g) -> 90 kcal

Kaurahiutaleet 20g (370 kcal/100g) -> 74 kcal

Koko aamupala 220 kcal

kauraryynejä ja muut ainekset

Minulla on aina jääkaapissa kuvan kreikkalaista jogurttia, jossa on rasvaa vain 0,4% sekä energiaa vain 45 kcal. Tämä jogurtti on paksua ja todella hyvää. Siinä on lisäksi monenlaisia maitohappobakteereita, jotka ovat hyviä vatsan hyvinvoinnille. Puolukat sopivat hyvin jogurtin kanssa, koska niissäkin on vatsan hyvivointiin ja terveyteen vaikuttavia aineita kts lisää niistä Arktiset aromit

Jogurttien rasvapitoisuuksia kannattaa tarkkailla rasvan laadun takia. Maitorasva sisätää enemmän kovaa, tyydyttynyttä rasvaa, kuin pehmeeää rasvaa. Jotkut esim. turkkilaiset jogurtit voivat sisältää jopa yli 10 % rasvaa, jolloin energiapitoisuuskin voi olla reilusti yli 120 kcal/ 100 kcal.

Maitopohjaiset jogurtit ovatkin hyviä kalsiumin lähteitä ja luut tykkää niistä. Kuvan Kreikkalaisessa jogurtissa on kalsiumia 160mg / 100g, joka on 20% koko päivän kalsiumin tarpeesta.

Kaura- ja soijajogurtit ovat myös hyviä valintoja, mutta niistä kannattaa katsoa, onko niihin lisätty Kalsiumia.

Kaurahiutaleissa on paljon kuitua ja siinä on myös liukoista kuitua beetaglugaania, jolla on vaikutusta esim. kolestroliarvoihin. Lisäksi täysjyväkaurassa on vitamiinejä ja kivennäisaineita mm rautaa sekä proteiinia ja sen rasvat on enimmäkseen pehmeitä.

Jos sinusta tuntuu, että tarvitset hieman sokeria sekaan, niin voit laittaa hippusen, sillä tavallisissa jogurteissa on usein reilummin sokeria. Kalorittomista makeutusaineista voit kokeilla vaikkapa Steviaa. Itse en laita sokeria tms, koska hiukan kohmeiset puolukat ovat ihan hyviä ilman sokeriakin.

Tämä mössö onkin näin hyvä valinta aamupalaksi ja takuulla auttaa myös vatsan hyvinvointiin.

Lisää puolukoista voit lukea vaikkapa Arktisten aromit sivuilta. Siellä on myös lisää puolukkaohjeita yms.

Puolukat kuuluvat myös One 2 one Dietin eri ohjelmien ruoka-aineisiin jo tasolta 1+ lähtien. Tämä aamupala sopii jo tasolta 3 alkaen hieman energia määriltä tarkennettuna.

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..

Täysjyväleipä – tee se itse

Täysjyväleipä – tee se itse

Täysjyväleipä – tee se itse

Täysjyväleipä on helppo tehdä itse kotona. Kuvan leivät tein Tyttäreni Maijan synttäreille juuri ennen vieraiden saapumista, jolloin ne olivat vielä lämpimiä, kun vieraat pääsivät kahvipöytään. Löydät tästä jutusta leipien ohjeen ja kuinka paljon ne sisältävät energiaa Kcal.

 Täysjyvä on terveellistä suolistolle ja se voi vähentää mm sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia ja siinä on paljon kuitua sekä monia tarpeellisia ravintoaineita sekä vitamiinejä ja kivennäisaineita. Monet välttelevät aivan turhaan leipää hiilaripelossa, vaikka täysjyväleipä on yksi parhaimpia kuidun lähteitä. Kuitua tulisi saada päivässä 25-35g

Täysjyvästä ja leivästä voit lukea lisää esim Leipätiedotus sivuilta, jossa on kerrottu paljon hyvää tietoa täysjyvästä, kuidusta ja leivästä. Täysjyvästä ja kuidusta löytyy tietoa myös Syö hyvää sivuilta.

Täysjyväjauhot

Leipää voi sanoa täysjyväleiväksi, jos se sisältää täysjyvää leivän viljasta vähintään 50%. Nykyään on saatavilla täysjyvävehnäjauhoja. Itse käytän alla olevan kuvan täysjyvävehnäjauhoja leivontaan, lättyihin piirakoihin ja pannukakkuihin. Täytekakkupohjaa niistä ei kannata tehdä, sillä se lätsähtää helposti, jos jauhoa tulee liikaa.  Grahamjauhot ovat myös täysjyvää. Täysjyväjauhoissa on kuitua n. 11-13g / 100g. Joissakin täysjyväruisjauhoissa voi olla kuitua jopa 20g

Hiivaleipäjauho ei ole täysjyvää vaikka se on tummempaa, kuin tavallinen vehnäjauho. Siinä on kuitua lähes puolet vähemmän, kuin täysjyväjauhossa, eikä siinä ole koko kuoriosaa jyvästä. Sämpyläjauhoissa on usein mukana rouheita tai hiutaleita tms karkeampia osia, mutta ne eivät ole useinkaan ns. täysjyvää ja niiden kuitupitoisuus on lähes puolet pienempi kuin täysjyväjauhoissa n. 6-8g / 100g. Tavallisessa vehnäjauhossa kuitupitoisuus voi olla n. 4g/100g ja ne onkin tehty yleensä jyvän ydinosasta, eikä niissä ole ravinteikasta ja kuitupitoista kuoriosaa ollenkaan.

Erilaisten jauhojen kuitupitoisuuksia ja muita ominaisuuksia voi käydä katsomassa ja vertailemassa esim Myllyn Paras tai Sunnuntain sivuilta. Hyviä jauhoja löytyy myös paikallisilta lähituottajilta ja heiltä voi kysyä tarkemmin millaisia ne on ja löytyykö miten täysjyväjauhoja.

Nykyään löytyy myös hyvin gluteenittomia jauhoja ja niissäkin on jo täysjyväjauhoja kuten esimerkiksi Gluteeniton täysjyväkaurajauho.

Kun leivon leipää käytän useimmiten täysjyvävehnäjauhoja ja kaurahiutaleita tai neljänviljan hiutaleita. Puurohiutaleet ovat yleensä myös täysjyvää, koska ne on litistettyjä jyviä. Vaikka joukkoon lisäisi tavallisia sämpyläjauhoja tai vaikkapa tavallista vehnäjauhoa, on leipä täysjyvää, jos täysjyväjauhon ja hiutaleiden osuus on yli puolet leipään laitetusta viljasta.

 

Täysjyväleivän ohje

  • 2 dl täysjyvävehnäjauhoa (216 kcal/1dl) -> 432 kcal
  • 2 dl kaurahiutaleita  (148 kcal/1dl) -> 296 kcal
  • 1 dl vehnäjauhoja nostatuksen jälkeen (252 kcal/1dl) -> 252 kcal
  • 5 dl kevytmaitoa ( 39 kcal/ 1dl) -> 195 kcal
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1tl sokeria-> 16 kcal
  • suolaa
  • 0.2 dl rypsiöljyä (n. 900 kcal/1dl) 180 kcal

Huom! jauhojen ja hiutaleiden määrät ovat suuntaa antavia. enkä takaa että näillä ohjeilla tulee hyviä. Mutta tällä kertaa ne ainakin maistuivat vieraille hyvin.

Lämmitä maito n. 40 C. Lisää kaurahiutaleet, täysjyväjauhot kuivahiiva, sokeri ja suola. Taikina saa olla vetelää tässä vaiheessa. kts kuva alla. Anna turvota puoli tuntia ja lisää öljy ja sekoita. Jos taikina on liian löysää lisää vähän täysjyväjauhoa.

Kohota taikinaa vähintään puolituntia, mutta se voi kohota paljon pitempäänkin. Kuvan leipiä kohotin 2 tuntia, jolloin jauhot ja kaurahiutaleet ehtivät turvota hyvin. Alla kuva valmiista taikinasta, joka on edelleen vielä löysää.
Ota taikinaa lusikalla ja lisää vehnäjauhoja sen verran ettei taikina tartu käteen ja taikinasta saa muotoiltua leipiä leivinpaperille. Vehnäjauhot saa pysymään leivät paremmin kasassa ja niitä on helpompi leipoa.
Paista leivät reilussa 200 asteessa 5-10 min. Kannattaa seurata, etteivät paistu liikaa ja kuivu. Leivät kannattaa syödä heti lämpiminä, jolloin ne maistuvat parhaiten.

Ei muuta kuin leipomaan ja sekoittelemaan omia jauhoseoksia, kuten minä teen mitä milloinkin. Täysjyväleipää voi tehdä helposti ja tämä ohje oli löysällä taikinalla, mutta jauhoja voi myös laittaa enempikin, jolloin ne nousevat enemmän ja saa helpommin vaikka sämpylöitä.

Koko taikinassa oli energiaa yhteensä 1371 kcal. Taikinasta tuli 2 pellillistä, n. 35 pientä ohutta leipää, jolloin yhdessä leivässä on n. 40 kcal / kpl

Käy katsomassa aiempaa blogijuttuani, missä kerron enemmän kaupan leivistä ja millaisia päällisiä niihin kannattaa laitta, jos haluaa syödä terveellisesti tai vaikkapa lounaaksi leivän. Leivästäkin voi saada lautasmallin mukaisen aterian, kunhan täytteet ovat oikeat ja käyttää runsaskuituista täysjyväleipää.

Sinua voi kiinnostaa myös lättyohje, jossa on käytetty täysjyvävehnäjauhoja.