KYSSÄKAALI JA PAAHDETTUJA VIHANNEKSIA

KYSSÄKAALI JA PAAHDETTUJA VIHANNEKSIA

Kyssäkaali ja paahdetut vihannekset

Kyssäkaali

Kyssäkaali, onko tuttu vihannes? Oletko maistanut raakana tai kypsytettynä? Kyssäkaalta löytyy syksyisin hyvin varustetuista ruokakaupoista.
Kyssäkaali on kaalikasveihin kuuluva vihannes. Siitä syödään paksuuntunut varren alaosa, joka on maanpinnan yläpuolella. ”mukulan” kuoren väri voi olla violetti tai vaalean vihreä. Lehdet lähtevät kuvassa näkyvistä vaaleista kohdin ja ne poistetaan sadonkorjuun yhteydessä, ainoastaan ylimmät kasvupisteen vieressä olevat pienet lehdet voidaan jättää. Kyssäkaalin tuoreita pieniä lehtiä voi myös syödä. Kyssäkaalta voi viljellä meidänkin korkeudella. Jos haluaa aikaisempaa satoa, kannattaa niitä hieman taimikasvattaa ja istuttaa pieninä taimina.

Maultaan kyssäkaali muistuttaa lanttua mutta on paljon miedompi ja mielestäni makeampi. Sitä kannattaa käyttää, silloin kun se on alle 10cm halkaisijaltaan, sillä suurempana se usein menee hieman puumaiseksi. Kyssäkaalissa on paljon vitamiinejä mm. C-vitamiinia. Se on myös kevytttä syötävää, sillä siinä on energiaa vain 25 kcal/100g.

Kyssäkaalta voi syödä raakana palasina tai raasteena. Se sopii hyvin kuivattavaksi suikaleiksi ja  syötäväksi kuivattuna. Olemme itse vuosia sitten kuivaneet ja söin kuivattuina paljaaltaan. Oli todella hyvää. Kyssäkaali sopii myös paistoksiin, sosekeittoihin, kesäkeittoon ym. keittoihin vaikkapa keittojuuresten tapaan.

Paahdettuja vihanneksia

Kyssäkaalit, punajuuret, kesäkurpitsat ja paprikat ovat hyviä uunissa paahdettuina.  Laitoin muovipussiin 1 tl rypsiöljyä ja vihannekset (Punajuuri erilleen, ei sotke muita vihanneksia) ja sekoitin vihannekset pussin sisällä, jolloin öljy leviää niihin tasaiseti ja öljyn seassa on helppo lisätä mausteita tarvittaessa. Öljyä ei ole pakko laittaa. Paistoin juurekset 200 C :ssa uunissa 30-40min.
Paahdetut vihannekset voi tarjoilla vaikkapa grillatun broilerin fileen kanssa. Annos sopii myös Cambridge Ohjelman tasolle 2. Kuvan lautasella olevan annoksen kalorit ovat n. 200kcal.
Kannattaa kokeilla, sillä kyssäkaali on hyvää paahdettuna. Myös monia muitakin kasviksia voi paahtaa uunissa tai grillata grillissä. Kokeile vaikkapa lanttua, naurista, sipulia, porkkanaa, palsternakkaa, tomaattia, kurkkua tai vaikkapa maissia. Lisää erilaisia kasviksia löydät esimerkiksi Kotimaiset Kasvikset sivuilta.

 

Voit lukea lisää kasvisaiheisia artikkeleitani mm. Lanttusosekeitto

 

Artikkeli on julkaistu aiemmin vanhassa blogissani ja muokattu uusiksi lokakuussa 2018.

Kesäkurpitsalätyt -kesäkurpitsaa herkullisesti

Kesäkurpitsalätyt -kesäkurpitsaa herkullisesti

Kesäkurpitsalätyt

 

Kesäkurpitsalätyt herkullinen tapa syödä kesäkurpitsaa. Oletko miettinyt mitä voisit tehdä kesäkurpitsasta? Äidilläni on kesäkurpitsaa joka vuosi kasvamassa ja joka vuosi niitä tulee lopulta liikaa.

Tämän jutun Kesäkurpitsalätyt on tehty lähes lautasmallin mukaisesti. Niistä löytyy hyviä hiilihydraatteja, proteiinia, hyviä rasvoja, maitotuotteita ja vihanneksia. Jotta lautasmallin puolet kasviksia varmasti toteutuu, niin tarjoiltaessa voi ottaa lautaselle myös tuoreita vihanneksia.

Kesäkurpitsat kannattaa kerätä viimeistään 15 cm pitkinä, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Kesäkurpitsaa voi käyttää raasteisiin, salaatteihin, keittoihin, paistoksiin, grillattuna. Kesäkurpitsa sopii hyvin laihduttajille ja muille jotka haluavat pitää itsensä kunnossa, sillä se sisältää energiaa vain n 15 kcal.

Tein porkkanalättyjä ja samalla kokeilin tehdä lättyjä myös kesäkurpitsasta. En ole aiemmin tehnyt kesäkurpitsalättyjä, enkä muista nähneeni missään ohjetta. Kehitttelinpä sitten aivan oman ohjeen, jolloin lautasmallikin toteutuu melko hyvin.  Kun teen lättyjä, sekoittelen aineita aina oman mielen mukaan, eikä niistä koskaan tule samanlaisia. Lättyihin käytän yleensä 100% kokojyvävehnäjauhoa, jolloin lätyistä saa hyvin myös päivittäin tarvittavaa kuitua ja täysjyvää. Joskus olen lisännyt myös kauramannaryynejä tai kauraryynejä sekaan. Tällä kertaa tein lätyt pelkistä täysjyväjäuhoista.

Rasvana taikinassa käytin rypsiöljyä ja lisäksi paistamiseen tarkoitettua sydänmerkillä varustettua paistorasvaa. Molempien rasvojen rasvahappokoostumus on hyvä ja niistä saa hyvin päivittäin tarvittavaa pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa.

Proteiinin lähteiksi tuli kananmunaa ja rasvatonta maitoa. Maidon olisi voinut korvata vedellä, jolloin ne olisivat olleet maidottomia. Käytän maitoa usein ruuissa, koska tyttäreni Maija melkein 8v. ei juo mielestäni riittävästi maitoa. Aikuisen pitäisi saada maitotuotteita 4 annosta (1 annos=2dl maitoa), jolloin saadaan riittävästi kalsiumia . 4 annosta voi koostua esim. 3:sta lasillisesta maitoa tai muuta  nestemmäistä maitovalmistetta ja 2-3 siivua vähärasvaista (max17%) juustoa. Rahka ja raejuusto sisältävät myös hyvin kalsiumia. Maitotuotteet tulisi olla vähärasvaisia, jolloin kovan l. tyydyttyneen rasvan osuus pienenee.

Kesäkurpitsalätyt oma ohje

Käytin molempiin porkkana- ja kesäkurpitsalättyihin samaa taikinaa pohjaksi ja lisäsin toiseen taikinaan porkkanaa ja toiseen kesäkurpitsaa.
Ohje, joka on suurinpiirtein oikein. (tee omalla vastuulla)
3dl rasvatonta maitoa
3 kananmunaa
3 dl täysjyvävehnäjauhoa
2 tl rypsiöljyä
ripaus yrttisuolaa
(paistamiseen rypsiöljypohjaista paistorasvaa hieman, ei välttämätön pannusta riippuen)
Sekoita kaikki aineet hyvin vispilällä ja lisää:
Porkkanoita 400g TAI kesäkurpitsaa 400g ja silputtua persiljaa tai mieleistäsi mausteyrttiä tai maustetta
Keitä porkkanat sekä soseuta ne (voit laittaa osan raasteena) ja lisää taikinaan
TAI Raasta kesäkurpitsa ohueksi raasteeksi ja silppua nippu persiljaa sekä lisää taikinaan.
Paista lätyt paistinpannussa.
Tarjoile lätyt lämpiminä esimerkiksi salaatin kera. Itse käytin tällä kertaa avomaakurkkua ja paprikaa lisänä.
Avomaa kurkku on hyvä tuorevihannes. Se on paljon maukkaampi kuin tavallinen kasvihuonekurkku. Monet kasvattavat avomaakurkkua kotipuutarhassa ja käyttävät niitä säilöntään ja tekevät niistä etikkasäilykekurkkua. Itse tykkään syödä niitä raakana, jolloin ne kannattaa kuoria ennen viipalointia.
Tänä vuonna on avomaakurkkua saanut tuoreena jo keväästä lähtien. Avomaa kurkut löytyvät tavallisilta vihannestiskeiltä, mikäli niitä on kaupassa. Kurkkuja ei ole kelmutettu kuten kasvihuonekurkut, joten ole tarkka ettet ota kaupasta nahistuneita kurkkuja. Kurkut kannattaa suojata kotona nahisumiselta laittamalla ne pussiin.

Alla vasemmalla tarjolle laitettuna annos porkkana- ja  kesäkurpitsalätyt. Näistä lätyistä saa täyttävän ja terveellisen lounaan tai päivällisen lautasmallin mukaan. Maija piti niin kovasti kesäkurpitsalätyistä että jouduin tekemään heti seuraavana aamuna uusiksi aamupalalle.

Kuvissa Maija aamupalalla syömässä koristeltuja kesäkurpitsalättyjä ja mansikka-vadelmapirtelöä.

Pirtelö on tehty rasvattomasta maidosta ja hieman jäisistä marjoista tehosekoittimella (blenderillä, joka tekee pulloon suoraan).
Aiemmin olen tehnyt omenalättyjä laittamalla raastettua raakaa omenaa taikinaan. Syksyn aikana aion kokeilla mm. punajuurilättyjä samalla ohjeella. Todennäköisesti keitän ja sitten raastan punajuuret ja lisään taikinaan.
Aion kokeilla myös Cambridge- lättyjä kesäkurpitsalla. Tuunattu ohje vielä kesken ja testaamatta (Cambridge puurojauhe, kananmuna, vettä ja raastettua kurpitsaa????)
Millaisia lättyjä sinä olet tehnyt?
Sinua voi kiinostaa myös seuraava blogi juttuni:
Lue lisää Suomalaisista ravitsemussuosituksista

 

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran vanhassa blogissani vuonna 2016. Juttu muokattu 17.8.2018.