Puolukkalätyt

Puolukkalätyt

Puolukkalätyt

Puolukkalätyt aamupalaksi

Puollukkalätyt sopivat hyvin aamupalaksi tai iltapalaksi, kunhan kattoo, mitä niihin laittaa. Näissä lätyissä on täysjyvää, kananmunaa, maitoa, hyvää rasvaa ja marjoja, joten lautasmallikin toteutuu melko hyvin.

Puolukoiden energiamäärä on otettu tässä jutussa finelin sivulta 54 kcal/ 100g. Puolukoiden kalorimäärät vaihtelevat melko paljon riippuen mistä kattoo. Esim. Pirkka puolukoissa on 39 kcal/ 100g.

Voit tehdä tämän ohjeen myös mustikoilla, jos et ole puolukan ystävä.

lättyjen paisti

Puolukkalätyt ohje

50 g jäisiä puolukoita ( 54 kcal/100g) -> 27 kcal

30g täysjyvä vehnäjauhoja (340 kcal/100g) -> 102 kcal

0,5 dl Laktoositon kevytmaito (39 kcal/100g) 19,5 kcal

1kpl /60 g Kananmuna (118 kcal/100g) -> 71 kcal

suolaa hieman

Paistamiseen 10g juokseva paistorasva (720 kcal/100g) -> 72 kcal

Lisäksi lättyjen kanssa:

50g rasvaton jogurtti (45 kcal/100g) -> 22,5 kcal

50 g puolukat (54 kcal/100g) -> 27 kcal

Koko annos 341 kcal

Sekoita kaikki lättyjen ainekset keskenään ja anna olla taikinan jonkin aikaa turvota. Puolukat kannattaa laittaa jäisinä, etteivät ehdi sulaa kokonaan ennen paistamista, niin puolukat pysyvät paremmin kasassa paistettaessa. Paistoin lätyt sydän pannulla, johon laitoin juoksevaa keiju rasvaa. itse taikinaan en laittanut ollenkaan rasvaa.

Valmiiden lättyjen päälle laitoin maustamatonta jogurttia ja puolukoita, jotka otin sulamaan taikinaa tehdessä. Puolukat oli sopivasti vielä hieman kohmeisia, jolloin niiden maku on parhaimmillaan ja makemmillaan. Jos haluat energiapitoisempia, niin ota kaveriksi kermavaahtoa tai vaniljakastiketta.

En laita koskaan lättytaikinaan sokeria, vaan halukkaat voi lisätä sokeria tai muuta sokerista niiden päälle. Sokerissa on energiaa 40 kcal / 10g. Sokerilla saat sitten annokseen helposti lisää kaloreita.

Lätyt pannulla

Kuitu

Käytän lättyissä aina joko kokonaan tai osaksi täysjyväjauhoja. välillä laitan kauramannaa tai vaikkapa kaurahiutaleita mukaan. Jos hiutaleita laittaa, kannattaa taikinaa turvottaa vähän pitempään. Tällä kertaa käytin täysjyvä vehnäjauhoa, jossa on kuitua 12 g / 100g, Annoksessa on täysjyväkuitua silloin 3,6 g ja puolukoista (2,6 g /100g) tulee taikinasta 1,3g ja päällisistä toiset 1,3g. Näin koko annoksessa on kuitua yhteensä 6,2g

Kuitua tulisi saada naisten päivässä 25 g ja miesten 35g. Oletko miettinyt kuinka paljon sinä saat niitä päivän aikana? Voit käydä tekemässä leipätiedotus sivuilla kuitutestin, niin näet miten sinulla tulee kuitua. Leipätiedotus sivuilla on myös paljon muutakin hyvää tietoa viljoista yms.

Proteiini

Tästä puolukkalätty aamupalasta tulee hyvin myös proteiinia 

Täyjyvävehnäjauho (12g/100g) -> 3,6 g

Maito (3,3g/100g) -> 1,65 g

Jogurtti (5,6g/100g) -> 2,8 g

Kananmuna (6,7g/100g) 6,7 g

Puolukka (0,5g/100g) -> 0,5 g

-> Koko annoksesta proteiinia n. 15 g

Vuorokauden tarve ihmisellä on n. 1-1,2 g / painokilo (normipaino) /vrk

Lisäksi paistamiseen käytin juoksevaa paistorasvaa, jossa on rasvaa 80 g/100g. Tyydyttyneitä eli huonoja rasvoja siinä on vain 9 g. Tämä rasva on tehty rypsiöljystä, jolloin siinä on myös omega 3 rasvahappoja, jolla on vaikutusta mm kolestroliin. Lisäksi rasvaa tulee kananmunasta, josta suurin osa on hyviä rasvoja.

Maidosta ja jogurtista tuli kalsiumia sekä puolukat korvasi tällä kertaa kasvikset. Eiköhän tässä jälleen toteudu melkein lautasmallikin.

Miltä tuntuu olisiko tässä vaihtoehto aamupalaksi, jos haluat vähän tuhdimman aamupalan? Jos pienennät annoksen kokoa, niin voit syödä tämän vaikkapa One 2 one Dietin  kolmannelta viikolta lähtien esimerkiksi Kymppi pois -ohjelmalla,

Lisää lättyohjeita löydät blogistani vanhasta julkaisusta aamiaislätyt lautasmallin mukaan

Jouluisia pannukakku kokeiluita löytyy viime vuoden 2020 joulukalenterista luukusta 13.

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..

Kesäkurpitsalätyt -kesäkurpitsaa herkullisesti

Kesäkurpitsalätyt -kesäkurpitsaa herkullisesti

Kesäkurpitsalätyt

 

Kesäkurpitsalätyt herkullinen tapa syödä kesäkurpitsaa. Oletko miettinyt mitä voisit tehdä kesäkurpitsasta? Äidilläni on kesäkurpitsaa joka vuosi kasvamassa ja joka vuosi niitä tulee lopulta liikaa.

Tämän jutun Kesäkurpitsalätyt on tehty lähes lautasmallin mukaisesti. Niistä löytyy hyviä hiilihydraatteja, proteiinia, hyviä rasvoja, maitotuotteita ja vihanneksia. Jotta lautasmallin puolet kasviksia varmasti toteutuu, niin tarjoiltaessa voi ottaa lautaselle myös tuoreita vihanneksia.

Kesäkurpitsat kannattaa kerätä viimeistään 15 cm pitkinä, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Kesäkurpitsaa voi käyttää raasteisiin, salaatteihin, keittoihin, paistoksiin, grillattuna. Kesäkurpitsa sopii hyvin laihduttajille ja muille jotka haluavat pitää itsensä kunnossa, sillä se sisältää energiaa vain n 15 kcal.

Tein porkkanalättyjä ja samalla kokeilin tehdä lättyjä myös kesäkurpitsasta. En ole aiemmin tehnyt kesäkurpitsalättyjä, enkä muista nähneeni missään ohjetta. Kehitttelinpä sitten aivan oman ohjeen, jolloin lautasmallikin toteutuu melko hyvin.  Kun teen lättyjä, sekoittelen aineita aina oman mielen mukaan, eikä niistä koskaan tule samanlaisia. Lättyihin käytän yleensä 100% kokojyvävehnäjauhoa, jolloin lätyistä saa hyvin myös päivittäin tarvittavaa kuitua ja täysjyvää. Joskus olen lisännyt myös kauramannaryynejä tai kauraryynejä sekaan. Tällä kertaa tein lätyt pelkistä täysjyväjäuhoista.

Rasvana taikinassa käytin rypsiöljyä ja lisäksi paistamiseen tarkoitettua sydänmerkillä varustettua paistorasvaa. Molempien rasvojen rasvahappokoostumus on hyvä ja niistä saa hyvin päivittäin tarvittavaa pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa.

Proteiinin lähteiksi tuli kananmunaa ja rasvatonta maitoa. Maidon olisi voinut korvata vedellä, jolloin ne olisivat olleet maidottomia. Käytän maitoa usein ruuissa, koska tyttäreni Maija melkein 8v. ei juo mielestäni riittävästi maitoa. Aikuisen pitäisi saada maitotuotteita 4 annosta (1 annos=2dl maitoa), jolloin saadaan riittävästi kalsiumia . 4 annosta voi koostua esim. 3:sta lasillisesta maitoa tai muuta  nestemmäistä maitovalmistetta ja 2-3 siivua vähärasvaista (max17%) juustoa. Rahka ja raejuusto sisältävät myös hyvin kalsiumia. Maitotuotteet tulisi olla vähärasvaisia, jolloin kovan l. tyydyttyneen rasvan osuus pienenee.

Kesäkurpitsalätyt oma ohje

Käytin molempiin porkkana- ja kesäkurpitsalättyihin samaa taikinaa pohjaksi ja lisäsin toiseen taikinaan porkkanaa ja toiseen kesäkurpitsaa.
Ohje, joka on suurinpiirtein oikein. (tee omalla vastuulla)
3dl rasvatonta maitoa
3 kananmunaa
3 dl täysjyvävehnäjauhoa
2 tl rypsiöljyä
ripaus yrttisuolaa
(paistamiseen rypsiöljypohjaista paistorasvaa hieman, ei välttämätön pannusta riippuen)
Sekoita kaikki aineet hyvin vispilällä ja lisää:
Porkkanoita 400g TAI kesäkurpitsaa 400g ja silputtua persiljaa tai mieleistäsi mausteyrttiä tai maustetta
Keitä porkkanat sekä soseuta ne (voit laittaa osan raasteena) ja lisää taikinaan
TAI Raasta kesäkurpitsa ohueksi raasteeksi ja silppua nippu persiljaa sekä lisää taikinaan.
Paista lätyt paistinpannussa.
Tarjoile lätyt lämpiminä esimerkiksi salaatin kera. Itse käytin tällä kertaa avomaakurkkua ja paprikaa lisänä.
Avomaa kurkku on hyvä tuorevihannes. Se on paljon maukkaampi kuin tavallinen kasvihuonekurkku. Monet kasvattavat avomaakurkkua kotipuutarhassa ja käyttävät niitä säilöntään ja tekevät niistä etikkasäilykekurkkua. Itse tykkään syödä niitä raakana, jolloin ne kannattaa kuoria ennen viipalointia.
Tänä vuonna on avomaakurkkua saanut tuoreena jo keväästä lähtien. Avomaa kurkut löytyvät tavallisilta vihannestiskeiltä, mikäli niitä on kaupassa. Kurkkuja ei ole kelmutettu kuten kasvihuonekurkut, joten ole tarkka ettet ota kaupasta nahistuneita kurkkuja. Kurkut kannattaa suojata kotona nahisumiselta laittamalla ne pussiin.

Alla vasemmalla tarjolle laitettuna annos porkkana- ja  kesäkurpitsalätyt. Näistä lätyistä saa täyttävän ja terveellisen lounaan tai päivällisen lautasmallin mukaan. Maija piti niin kovasti kesäkurpitsalätyistä että jouduin tekemään heti seuraavana aamuna uusiksi aamupalalle.

Kuvissa Maija aamupalalla syömässä koristeltuja kesäkurpitsalättyjä ja mansikka-vadelmapirtelöä.

Pirtelö on tehty rasvattomasta maidosta ja hieman jäisistä marjoista tehosekoittimella (blenderillä, joka tekee pulloon suoraan).
Aiemmin olen tehnyt omenalättyjä laittamalla raastettua raakaa omenaa taikinaan. Syksyn aikana aion kokeilla mm. punajuurilättyjä samalla ohjeella. Todennäköisesti keitän ja sitten raastan punajuuret ja lisään taikinaan.
Aion kokeilla myös Cambridge- lättyjä kesäkurpitsalla. Tuunattu ohje vielä kesken ja testaamatta (Cambridge puurojauhe, kananmuna, vettä ja raastettua kurpitsaa????)
Millaisia lättyjä sinä olet tehnyt?
Sinua voi kiinostaa myös seuraava blogi juttuni:
Lue lisää Suomalaisista ravitsemussuosituksista

 

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran vanhassa blogissani vuonna 2016. Juttu muokattu 17.8.2018.

Aamiaislätyt ja lautasmalli

Aamiaislätyt ja lautasmalli

Aamiaislätyt voi tehdä niin että lautasmalli toteutuu. Terveellinen ateria saadaan, kun niiden kanssa tarjoillaan kasviksia; marjoja tai vihanneksia. Teemme usein lättyjä aamupalaksi tai muuten vain, mutta valitsemme terveellisemmät raaka-aineet.

Tässä erään sunnuntai aamun aamiaislätyt.

Suomalaisten ravitsemusuositusten mukaiseen lautasmallin ateriaan kuuluu mm. puolet lautasesta kasviksia, kolmasosa proteiinipitoista ruokaa ja kolmasosa hiilihydraattipitoista esim, täysjyväpastaa, -riisiä tai perunaa. Lisäksi aterian tulisi sisältää pehmeitä rasvoja ja maitotuotteita.

Lättytaikinaan laitoin täysjyväjauhoja ja kauramannaryynejä, jossa on puolet vehnä täysjyvä rouhetta. Täysjyvätuotteilla saadaan lautasmallin hiilihydraatti- ja täysjyväosuus hoidettua.

Esim. Leipä on täysjyväleipää, jos sen viljasta vähintään puolet on täysjyvää.

Proteeiinia tulee kananmunasta ja maidosta. Pehmeitä rasvoja tulee, kun vaihdan voin rypsiöljyyn ja  keiju paistorasvaan. Näin rasvan laatu paranee huomattavasti. Suolaa laitoin vain hieman ja sokerin jätin kokonaan pois.

AAMIAISLÄTYT ohje

Rasvaton maito 2dl
Kananmunia 2kpl
Kauramannaryynejä 1dl
Täysjyvävehnäjauhoja 2dl
Rypsiöljyä 1rkl
suolaa hieman.

Huom! Ainesten osat on arvioitu sillä en mitannut tarkasti määriä, kuten en yleensäkkään mittaa..

Paistamiseen Keiju rypsi paistorasvaa

Lätyt sisältävät melko paljon rasvaa, joten se kannattaa huomioida koko päivän rasvan saannissa. 1rkl (14g) rypsiöljyä sisältää 119kcal. Kuvan Keiju paistorasvaa sisältää 72kcal/10g.

Jotta aamiaisen lautasmalli toteutuu laitoin tarjolle aamiaislätyt mm.vihanneksia ja marjoja kanssa . Lautasmalliin kuuluu puolet annoksesta kasviksia.

Tein pieniä sydämmen muotoisia lättyjä. Jokainen laittoi lättyjen päälle omat pääliset omien mieltymysten mukaan
Alla lätyn päällä ohut kinkkusiivu ja vihanneksia puolet annoksesta. Jos maitotuotteiden määrää haluaa lisätä vielä taikinaan tulleen lisäksi, voi lätyn päälle laittaa pienen siivun juustoa. Juomaksi voi voi myös valita maitoa, josta saadaan lautasmallin mukaisesti vielä lisää kalsiumia.

Osa aamiaislätyistä syötiin mansikoiden ja mustikoiden kanssa.
Kuten huomaat lautasmallin aterian voi koota vaikka lättyjä syömällä kunhan tekee hyviä valintoja ja lisää vihanneksia ja marjoja annokseen puolet.

Aamiaislätyt tekivät meidän perheessä hyvin kauppansa.

Aamiaislätyt sopivat hyvin myös lomalla aamupalaksi, lounaaksi tai vaikkapa iltapalaksi, kun vain katsot mitä niihin laitat.

Aiemmissa blogi teksteissä on myös kesäkurpitsa – ja porkkanalättyjen ohjeet.

Tekstissä on linkkejä mm. Suomalaiset ravitsemussuositukset  ja Finellin sivuille. Sivuilta löytyy paljon tietoa terveellisestä ja monipuolisesta ravinnosta.

Tämä kirjoitus on julkaistu aiemmin vanhassa blogspotin blogissani. Jutta on muokattu 16.6.2018 uuteen blogiini.