Minä, paljastuksia minusta…

Minä, paljastuksia minusta…

Minä, paljastuksia minusta

Minä on tämän päivän joulukalenterin aihe. Kysyin aamulla Maijalta, mistähän kirjoittaisin seuraavaan eli tähän luukkuun. Maija sanoi: ”sinusta”, joten minäpä kirjoitan nyt ”sinusta” eli minusta, millainen olen luonteeltani, mistä pidän. Mitä harrastan tai teen vapaa-ajalla? Ja ehkä joitain pieniä paljastuksiakin, jos et todella tunne minua…. jutussa paljastuksia epämääräisessä järjestyksessä.

Yllä olevan ja eilen otetun kuvan välillä on aikaa kulunut n. 56 vuotta. Senpä jälkeen tätä maata on taaplattu milloin minnekin suuntaan. Olen ehtinyt asua ja opiskella monella paikkakunnalla, opiskelut mukaan lukien, Pattijoella (joka on nykyään Raahea), Pulkkilassa, Kalajoella, Kempeleessä, Piikkiössä, Lepaalla (Hämeenlinnan lähellä), Tampereella, Ruukissa, Raahessa (keskusta) ja viimeiset yli 20 vuotta olen asunut Kopsassa kotipaikkani lähistöllä omakotitalossa.

Olen ollut kohta 9 vuotta Cambridge Valmentajana. Olen ajanut aiemmin myös taksia ( jonka ratista saattaa minut vieläkin joskus löytää, jos viitsin ajella) ja ollut puutarha- ja erityisopekin. Minun muut työni ja koulutukseni sekä lapsuuden harrastukset voit lukea vanhasta jutusta: Bloggaajan taustaa

sadonkorjuukasviket

 Lempiruokiani

Lempiruokiani ovat kaalilaatikko, jossa paljon sipulia, maksalaatikko sekavihanneksilla, makaronilaatikko, vihannekset kaikissa muodoissa, hernekeitto (parasta suoraan säilykepurkista kylmänä), maito, salaatit, mämmi, joulukinkku, nakit. Lista tietenkin voisi jatkua… kun ruoka on hyvää…. Oon ihan normaali sekaruokainen vaikka oonkin Cambridge Valmentaja.

sadonkorjuukasviket

 Lempi herkut

Tykkään kaikista sokerisista ja rasvaisista herkuista. Erityisesti tykkään suklaasta, laktritsasta, toffeesta, irtokarkeista, salmiakista. Leivonnaisista tykkään mokkapaloista (pitäisköhän tehdä jouluksi???) ja joulutortuista. Lisäksi lämmin pulla kylmällä maidolla on top kolmen joukossa. Eli oikeastaan tähän herkku kohtaan olisi voinut kirjoittaa tooooosi pitkän listan. Joten ei ihme, jos aina välillä pitää tehdä kurinpalautus ja pudottaa joku kilo. Voit lukea lisää minun herkuista vanhasta jutusta Miten sain pidettyä itseni ylipainoisena..

sadonkorjuukasviket

Korkeanpaikan kammo

Minulla on ollut korkeanpaikan kammo niinkauan, kuin muistan. Mutta lapsena, ennen kuin olen osannut kävellä, olen kiivennyt varkain meidän talon katolle ja minut on pitänyt hakea sieltä pois. Olisikohan sieltä peruja kammo korkeita paikkoja kohtaan. Aina kun käyn Tampereella koulutuksissa tai Pentin siskojen luona, käyn Pispalan portailla lenkillä. Ennen uskalsin mennä vain ylöspäin, mutta toissa kesänä uskalsin mennä ensimmäisen kerran portaat alaspäinkin. Se oli itselle iso saavutus.

sadonkorjuukasviket

 Savusauna

Tykkään käydä saunassa. Meillä on sisällä sähkökiuas ja joen rannassa savusauna. Savusauna siirrettiin vanhemmiltani meille yli 20 vuotta sitten. Savusauna oli tärkeämpi kuin autotalli talon rakennuksen jälkeen, joten autotallin rakennus siirtyi muutamalla vuodella sen takia. Oon silloin harjoitellut muurausta, kun saunan kiukaan takus piti muurata. viimeiset kerrokset muurasin kipsi jalassa, kun olin liukastunut töissä ja nyrjäyttänyt nilkan. Onneksi savusaunassa on pimeää ja noki peittää muurauksen, niin kukaan ei näe kuinka ”hienosti” osasin muurata.

sadonkorjuukasviket

Pakkomielteet

Kun liikun lomareissuilla tai muuten jossain päin suomea, niin käyn aina jossakin mahdollisimman korkealla mäellä tai pakallisilla kuntoportailla. Näitä portaita ja ”pikkumäkejä” onkin sitten kertynyt muutaman vuoden aikana useitaki…. Pohjoisen Saana, Pallas, Ylläs Levi ja muutama muu kukkula sielläkin on tullut noustua ylös. Viime kesänä valtasin Helsingin lomareissulla mennessä Vaasan kahdet kuntoportaat ja Helsingin suunnalla Paloheinän ja Malminkartanon portaat. Menoa hidasta vähän maaliskuun kompurointi vain.

sadonkorjuukasviket

 Pitkä lenkki

Pe 18.3.2022 klo 8.30 lähdin pitkälle kävelylenkille. Siitä tulikin sitten vähän suunniteltua pitempi. Olin kotona ma 21.3. klo 16.30. Matkaakin tuli n. 180 km, kun liftasin välillä toisenlaiseen kulkupeliin. Sain kolmannen kulkupelinkin matkalla eli kävelykepit ja taisinpa liikkua välillä sängylläkin ja pyörätuolilla. yms. ja kotiin pääsin taksilla…

Reissu tuli tehtyä ja palasin nilkka nyrjähtäneenä ja sääri- ja pohjeluu oli poikki. Elämäni toinen kipsi oli tullut lenkillä vielä jalkaan ja vähän rautaakin.

No tämä ei kauaa haitannut. Täällä jutussa mainitulla juhannuksen reissulla, kävelin jo Iso-Syötteen huipulle pikku mutkien kautta ja heinäkuussä muutamia pikkuportaita sekä Helsingin ympäri kävely 18km yms. pientä lenkkeilyä. Nytpä onkin jo vähän enempi vauhtia, joten elämä jatkuu pienen hidastuksen jälkeen.

sadonkorjuukasviket

Missä minun mieleni lepää

Metsä on minulle tärkeä paikka jo lapsuudesta asti. Muutama vuosi sitten sain isältäni muutaman hehtaarin metsää. Aikoinaan minulla oli tarkoitus mennä metsä alalle, mutta en päässyt yleisjaksolta ensimmäisen vuoden jälkeen opistoon, niin se sitten jäi. No nyt sitten vanhoilla päivillä olen ollut isäni opissa ja opetellut hoiteleen itse metsiä. Viime kesä jäi väliin sattuneesta syystä, mutta eiköhän raivaukset odota ens kesään. Kun metsässä liikkuu mieli kyllä lepää ja saa olla itsensä kanssa ihan rauhassa…

sadonkorjuukasviket

Lempi lukemiseni ja tv ohjelmani

Luen iltaisin nukkumaan mennessä Aku Ankkoja tai jotain esim liikuntaan liittyviä opuksia.

Koska jalan takia olen joutunut välillä käymään uimahallissa vesikäveleen ja inhoan sitä, kun siellä on kylmää ja tylsää mennä altaan päästä päähän eestaas, niin olen kuunnellut kirjoja. Kirjat on ollut lähinna elämänkertoja yms.

Lukemisen lisäksi teen iltaisin välillä sudokuja ja niihin jään välillä koukkuun.

Telkkarista katson aina aamun ensimmäiset uutiset ja välillä iltauutisetkin.. Juuri muuta en sitten katsokkaan paitsi tunnustan, että katson Salattuja elämiä. Joskus vaan jää jemmaan useampi jakso, niin katosn sitten viikonloppuna nauhalta jos muistan. Nyt taitaa olla pari viikkoa katsomatta. No joulu tulossa, niin eiköhän ehdi katsoa nekin.

sadonkorjuukasviket

Kuvien räpsiminen

Minun yksi lemppari harrastus on kuvien räpsiminen. Otan milloin ja mitä sattuu. Joskus onnistuu hyvin ja joskus ei. Kuvaan mielelläni kasveja sekä ruokia. Minulla on kotona keittiössä ”kuvauspömpeli” jonka sisässä voin kuvata ruokia tai joskus muutakin. Ehkä olet jonkun ruokakuvan nähnytkin täällä minun jutuissa ja somessa. Maija joskus huomauttaa, että ”taasko kuvaat?” Ei enään ymmärrä vissiin mun ”harrastusta”. Kun kuvaus paikka on keittiössä, voi sinne nostaa ruokalautasen ja kuvata. Ei tarvi miettiä sen enempää, kun tulee ahaa elämys, että nyt otetaan kuva.

Ruokien ja kasvien kuvia minulla riittääkin sitten joskus yli oman tarpeenkin. Joitain minun kuvia löytyykin tällä hetkellä One 2 one Dietin eli meidän uudesta Lyhytohjelma oppaasta.

sadonkorjuukasviket

 Haave

Minun yhtenä isona haaveena on päästä Karhunkierroksen Nutsille juoksemaan tai oikeastaan konttaamaan ainakin loppumatka. Matka on 34 km ja siellä on kunnon nousuja ja laskuja. Unelmoin aiemmin, siitä ja ajattelin, että en uskalla, kun siellä on portaita ja noita riippusiltoja.

Toissa kesänä, kun uskalsin Pispalan portaat tulla alas, päätin, että uskallan Karhunkierroksenkin portaisiin ja mäkiin. Niinpä sitten vuosi sitten syksyllä kävin pienen karhunkierroksen useamman kerran ja Valtavaaran sekä muutaman muun ”pikku mäen” Nutsin reitiltä. Viime keväänä en päässyt jalan takia, mutta nyt olisi taas tavoitteena päästä toukokuussa Nutsin polkujuoksu tapahtumaan.

sadonkorjuukasviket

 Blind Chanel fani

Seuraan Blind Chanelin somejuttuja ja muitakin heidän tapahtumia yms. Oon fani tai ainakin melkein… Viime juhannuksena olin Pudasjärvellä heidän keikalla ja ois tarkoitus mennä heti joulun jälkeen Helsinkiin heidän suurimpaan jäähalli keikalle. Ja onpa tullut muuallakin päin suomea mentyä heidän takiaan. Ehkä tuo fanitus liittyy jonkun toisen henkilön fanitukseen kuitenkin….niin oiskohan tämä tällaista pakko fanitusta. Pojilla on kyllä hyvä meininki keikoilla, joten kyllä niitä voi seurailla näin vanhakin täti-ihminen… ja olla fani.

sadonkorjuukasviket

 Lisää harrastuksia, joita kaikki ei ymmärrä

Kauppareissuilla tutkin elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja vertailen niitä. Räpsin välillä tuotteista kuvia. Onneksi kukaan ei oo nakannut minua kaupasta vielä pihalle. Saatan tutkia joskus tuntikaupalla, kun sille päälle satun eikä ole kiire. Sieltä saa hyvää aineistoa tänne blogiini. Samalla opin eri tuotteiden kaloreita ja muita ravintotietoja. Ne tiedot ovat tarpeen myös omassa valmennustyössäni laihduttajien kanssa. Ja jos totta puhutaan, niin minua ne kiinostaakin todella paljon.

sadonkorjuukasviket

Luonteeni

Olen rauhallinen, iloinen, positiivinen ainakin omasta mielestä. En ota aina kaikkea niin vakavasti ja olen mielestäni huumorintajuinen. Harvoin suutun tai hermostun. Jos suutun, niin silloin kannattaa olla kaukana. No sitä ei ole tainnut monesti elämäni aikana tapahtua. Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä ja olen unelmieni ammatissa.

Ryhmien pitäminen on sitä mistä oikein nautin, vaikka pohjimmiltani olen ujo. Mutta jos saa puhua ja keskustella siitä mistä tietää ja mikä kiinnostaa, niin saatan päästä oikein kunnolla vauhtiin ja innostua vähän liikaakin joskus. Varsinkin jos pitää puhua ravitsemukseen liittyvistä aiheista, jotka on mun lemppareita.

Aikoinaan pidin opettajan työstäni ja opettamisesta. Mutta jos joudun johonkin tilaisuuteen, missä on paljon ihmisiä ja joudun puhumaan jotain muuta kuin työhöni liittyvää, jännitän tosi paljon. Ja olenkin kaiken maailman kokouksissa tai tapahtumissa yleensä hiljaa, jos ei oo pakko puhua.

Minusta löytyy siis minä ja se toinen minä….tilanteesta riippuen ja puhun silloin, kun ”huvittaa” ja jos huvittaa…

sadonkorjuukasviket

Paras aika vuorokaudesta

Paras aika vuorokaudesta on aikainen aamu ja aamulenkit Olipa keli mikä vaan, niin meen lenkille, jos on lenkkipäivä. Kesällä saatan lähteä jo kuuden aikaan, jolloin on mukava kuunnella metsässä linnunlaulua ja katsoa luonnon heräämistä. Talvella lähden vähän myöhemmin yleensä. Koskaan en käy illalla lenkillä.

Pakkanen ei haitta lenkkeilyä, kun vain pukeutuu oikein.

sadonkorjuukasviket

Yksi paljastus vielä liittyen tähän kirjoittamiseen:

En voinut mennä aikoinaan lukioon, koska inhosin ainekirjoitusta. Minulla ei ollut yhtään mielikuvitusta. Enkä koskaan ole oppinut oikein kirjoitussääntöjä enkä varsinkaan yhdyssanoja, niin jos täällä on jotain hölmöä, niin se johtuu vain siitä… Mutta nyt vanhempana kirjoittaminen on ihan mukavaa, kun ei sitä ota liian vakavasti.

Tässäpä oli muutama pikku paljastus minun elämästä ja millainen minä olen. Päätteleppä niistä sitten millainen olen. Mottoni on että kaikki saa olla sellaisia, kuin ovat ja elää niinkuin parhaaksi katsovat. Elämä ei saa olla niin vakavaa eikä tiukkapipoista…

Tässä vielä juttua millainen olin noiden kahden ylimmäisen kuvan välillä n. 20 v sitten.. Kts tästä.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Villasukat ja aamulenkki

Villasukat ja aamulenkki

 Villasukat ja aamulenkki

Villasukat lenkillä kenkien sijaan on mukavaa vaihtelua. Oletko kokeillut? Minkäverran sukkia ja miten villasukkakävely kannattaa aloittaa? Kerron tässä jutussa omia kokemuksia ja havaintoja villasukkailusta.

Olen pari vuotta sitten kokeillut polkujuoksijoiden harjoituksissa ekan kerran ja jäin siihen koukkuun samantien. Villasukkakävely onnistuu lähinnä talvella pakkasella, joten kesällä voikin käyttää sitten välillä ”paljasjalkatossuja”, jolloin saa saman hyödyn kuin villasukilla.

Villasukilla kävellessä esimerkiksi jalkaterä, nilkka ja sääri saavat erilaista harjoitusta, kuin tukevapohjaisissa kengissä. Esimerkiksi jalkaterän alueella on 26 luuta, ja suuri määrä pieniä lihaksia, jänteitä ja sidekudosrakenteita yms.

sadonkorjuukasviket

Villasukat jalkaan ja lenkille

Tänään sitten päätin jälleen aloittaa villasukkakävelyn ja taisinpa vähän hökätäkkin. Kun aloittaa sukkailun tai paljasjalka lenkkeilyn kannattaa aloittaa varovaisesti. Moni innostuu heti tekemään kaikki pakkaslenkit sukilla, jolloin jalkaterät voi tulla helposti rasitusvammoja. Jalat kipeytyy ensin helposti, kun jalkapöydässä on niitä lihaksia ja jänteitä, jotka ovat normaalisti kävellessä passiivisia.

Tänään oli tarkoitus tehdä vain pikku kävelylenkki, joten nyt uskalsin lähteä villasukilla. Kävelin vanhemmille ja oli tarkoitus kävellä suoria takaisin, mutta pitihän sitä koukata sitten vähän metsäänkin. Nyt alkuun käyn korkeintaan kerran viikossa pienen lenkin ja sitten, kun jalat tottuu voin pidentää lenkkiä ja käydä ehkä toisenkin lenkin viikossa.

Viime kesdänä en uskaltanut käydä ollenkaan paljasjalkatossuilla kevään jalka jutun takia. Niiden kanssa pitää aloittaa myös maltilla, kuten tein edellisenä kesänä. Pitkin kesää lisäsin matkaa ja välillä hölkkäilinkin. Ehkä mukavin lenkki taisi olla pieni Karhunkierros, jossa osan matkaa hölkkäilin ja hyvin sujui.

sadonkorjuukasviket

Monenlaisia teitä ja polkuja

Villsukkalenkkeilyssä voi mennä monenlaisia polkuja ja teitä tai umpihankia, sillä lunta ei mene kenkään eikä tarvi erikseen suojata nilkkoja paleltumiselta tai kastumiselta. Kuljen normaalisti talvellakin lenkkareilla tai polkujuoksukengillä. Lumihangessakin on silloin helppo mennä.

Vaihtelevat polut ja maastot ovatkin hyviä jalkaterän ja nilkan esim. liikkuvuuden parantamiseen. Tänään menin Jylhään menevää ulkoilureittiä pienen pätkän. Siinä oli muitakin kävellyt ja se oli melko epätasaista, joten sopi hyvin minulle ja kuntoutettava nilkkani sai hyvää liikkuvuusharjoittelua. Epätasaisella pohjalla liikkuessa myös tasapaino paranee ja minullekkaan siitä ei ole haittaa, kun ikää alkaa jo olla. Tykkään kulkea myös traktorin jälkiä pitkin, joka on myös jalkaterälle hyvää treeniä.

Aiempina vuosina olen käynyt myös jäällä lenkkeilemässä sukilla ja sinne ne sopivat myös tosi hyvin. En tykkää hiihtämisestä tai oikeastaan suksien voiteluista ja muusta siihen liittyvästä, joten sukat suksien tilalta sopii näin laiskalle ihmiselle paljon paremmin. Sukat vaan ei oikein luista, jos haluaa vauhtia lisää… mutta se oiskin sitten hyvää käsitreeniä sauvojen kans, jos sukilla haluiaisi mennä luistelutyylillä. Pitäisköhän kokeilla???

sadonkorjuukasviket

Käytännön juttuja sukkailuun

Tänään oli pakkasta n. 10 astetta kun lähdin sukkailuun. Laitoin ensin tavalliset urheilusukat alle ja päälle kolmet villasukat ja viimeiseen väliin säärystimet. Lenkin aikana meinas tulla varpaille turhan lämmin, joten kahdet paksummat villasukat olisi riittänyt. Olen ollut joskus 25 asteessa kolmilla villasukilla ja se on riittänyt. Päälimmäisiksi kannattaa valita kaikkein tiukimmat ja tukevimmat tiheään kudotut sukat, jolloin ne pysyvät hyvin jalassa, evätkä ala valumaan kesken lenkin niin helposti. Tiheään kudotut sukät pitävät puolestaan lumipölyn ulkopuolella. Alimmaisiksi tai väliin voi laittaa sitten ne harvempaan kudotut sukat, niin sinne jää hyvin ilmavälejä.

Jos käy lenkin välillä kyläilemässä, kuten minä tein tänään, kannattaa jättää sukat ulos sisällä olon ajaksi. Jos on välillä sukilla sisällä, niin sukkien lumi sulaa ja on ikävä sitten lähtä jatkamaan märillä sukilla matkaa.

sadonkorjuukasviket

Nyt vaan kokeilemaan

Ei muuta kuin kokeilemaan, jos et ole aiemmin kokeillut. Muista aloitta kuitenkin pikkuhiljaa!!!

Minä ainakin liikun jatkossakin villasukilla, koska kevään jalkaongelmien takia jalkojen lihasten ja muiden juttujen toiminta on alkanut jälleen enemmän kiinostaa. Jos koko ajan kulkee tukevilla kengillä jalkaterä passivoituu enemmän, joten jalan kuntoutusta pitää tehdä monella tapaa sitten.

Edellmainitulla on merkitystä myös muuhun jalkojen ja ylemmän kropan toimintaan. Minulla on ”lättäjalka” joten ja polvet kääntyvät vähän sisäänpäin. Näihin liittyviä harjoitteita olenkin sitten opetellut syksyn aikana. Nämä jutut ovat mielenkiintoisia, kun niihin lähtee perehtymään. Pienellä vaivalla voi saada paljon aikaiseksi.

Villasukkia meillä onneksi riittää, sillä äitini ja anoppini ovat olleet innokkaita sukkien kutojia. Meillä on kyllä totuttu niitä myös käyttämäänkin. Uusia sukkia pidetään sisällä, seuraavaksi niillä mennään lenkille ja lopuksi ne joutaa savusauna sukiksi. Tänään (kirjoittaessa on lauantai) meillä onkin vuorossa savusauna, joten villasukille sitten sinne myös.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…