Puuro lautasmallin mukaan

Puuro lautasmallin mukaan

puuroa ja lautasmalli

Puuro lautasmallin mukaan

Puuro on hyvä aamupala ja tässä yksi minun lempparipuuroista. Tämä aamupala on koostettu myös lähes lautasmallin mukaan. Kasviksista on mukana marjat, joita on noin puolet koko aamupalasta. Puuro on tehty maitoon, josta tulee kalsiumia ja puuron päälle on laitettu kasvismargariinia hyvien rasvojen lähteeksi. Hiilarit ja täysjyvä tulee tietenkin puurosta tällä kertaa. Proteiinia tulee puuron lisäksi maidosta.

Puuron tein mikrossa, koska se valmistuu nopeasti, kunhan muistaa katsoa välillä, ettei kuohu yli. Kun tekee mikrossa, niin ei voi sanoa, että aikaa menisi liikaa puuron tekoon, ja siksi ei syö aamupuuroa. Tekosyitä on helppo keksiä, että  jättäisi koko aamupalan väliin. Aamupala on kuitenkin päivän tärkein ateria, jotta päivä lähtee käyntiin hyvin.

Puuroaamupalan sisältö ja energiamäärä:

Neljänviljan hiutaleet 30g (339kcal/100g) -> 101,7 kcal

Kevyt maitojuoma 2dl (39 kcal/100g) -> 78 kcal

Kasvimargariini 5g (540kcal/100g) -> 27 kcal

Mansikat 150g (45kcal/100g) -> 67 kcal

Koko aamupala 273 kcal

Neljänviljan puuro

 Kuvassa neljänviljan puurohiutaleiden ravintosisältö. Hiutaleet ovat täysjyvää ja niissä on kuitua 13g / 100g, jolloin tässä annoksessa on kuitua 3,9g. lisäksi mansikoissa on myös pieni määrä sitä.  Koko päivän kuiduntarve on 25-35g, joten on hyvä kuidun lähde heti aamupalalle.

Aamupalassa proteiinia tulee maidosta 6,6g ja myös puurohiutaleista 3,6g. Päivän proteiinin tarve normaalipainoisella on n. 1-1,2g/ painokilo.

Maidosta tulee jo neljäsosa päivän kalsiumin määrästä.

Meillä oli tällä aamupallla käytössä K-menu kasvimargariini, jossa tyydyttyneen rasvan määrää on reilusti alle 1/3 koko rasvasta. K-menu rasvan huono puoli on melko suuri suolanmäärä, sekä se sisältää hieman palmuöljyä. Palmuöljyä on kuitenkin myös useissa ” hyvissä merkkituotteissa”.

Tässä aamupalassa puuroa on pieni annos, mutta kun se on tehty maitoon on se täyttävämpi ja marjat lisäävät annos kokoa kuitenkin reilusti. Jos haluat tuhdimman aamupalan voit isontaa puuron määrän hyvinkin tai ottaa vaikkapa kananmunan sen kanssa Tämä aamupala sopii hyvin myös keventäjille. One 2 one Dietillä laihduttaville tämä annos sopii hyvin jo esim. Kymppi Pois Ohjelman viidenneltä viikolta., mikäli hieman tarkentaa annoksen sisältöä. Mutta sen ohjeen saat sitten omalta valmentajaltasi.

Puuroista voit luke lisää esim. tästä joulukalenterista luukusta 5 tai 2019 kalenterin luukusta 6, josta löytyy toinen tunnettu maitoon tehty puuro..

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..

MANSIKAT JA RÄKÄTTIEN TORJUNTA

Mansikat alkavat pikkuhiljaa kypsymään vanhempieni pellolla. Alussa joudutaan aina ”tappelemaan” räkättirastaiden kanssa, kuka saa syödä ensimmäiset mansikat. Aikoinaan kun aloimme viljelemään mansikkaa teimme pellolle oikeita ”variksenpelättimiä” ja laitoimme kaikenlaisia heiluvia ja kiiltäviä muoveja tolppiin yms. Joinain vuosina soitimme pelolla radiota yötä päivää että räkätit eivät söisi mansikoita. Kävimme myös itse kiertelemässä pelloilla ja säikyttelemässä räkättejä ennenkuin varsinainen poiminta alkoi. Kun viljelypinta-alat kasvoivat, emme enään pelotelleet räkättejä vaan, räkätit häipyivät pelloilta, kun poimijat alkoivat siellä kiikkua enemmän ja viljelypinta-ala oli niin suuri etteivät linnut ehtineet syödä kaikkia.

Nyt kun viljelyä on vain enään omiin tarpeisiin ja pinta-alat pienempiä, emme halua ”antaa” marjoja räkäteille. Räkättejä voi torjua monella tavalla. Muutamia vuosia sitten maalasimme kiviä kirkkaan punaisiksi, joita laitamme mansikkapenkkeihin, jolloin linnut luulevat niitä kypsiksi mansikoiksi ja käyvät niitä nokkimassa. Kun linnut huomaavat etteivät ne ole syötäviä, niin ne jättävät osan oikeistakin marjoista maistamatta. Samoja kivejä on tänäkin vuonna jälleen pellolla.

Maalattuja kiviä kannattaa kokeilla, meillä ainakin toimii. Muita hyviä keinoja ovat mm. lelukäärmeiden roikkumaan laitto seipääseen.  Cd-levyjä tai peilejä kannattaa myös kokeilla. Tällä hetkellä kypsyviä marjoja on vielä niin vähän, että pellolle ei ole viety muita kuin punaisia kiviä.

Päivitys juttuun 9.7.2016. Käärmeet ilmestyivät pellolle…