NAKKIKEITTO

NAKKIKEITTO

Nakkikeitto terveellisemmin

Nakkikeitto, kalakeitto, lihakeitto, jauhelihakeitto, kanakeitto… mikä on sinun lempikeittosi?

Meillä tehdään usein erilaisia keittoja. Keittoja on helppo muunnella ja käyttää niitä aineksia mitä kotona on. Nakit eivät ole tietenkään se terveellisin valinta keittoon mutta välillä niitäkin voi syödä,  kun tekee nakkikeitosta muuten terveellisemmän.

Ravitsemussuositusten mukaan punaisen lihan määrää tulee rajoittaa 500g /viikko. Punaiseen lihaan lasketaan naudan ja sianlihan lisäksi myös makkarat ja lihaleikkeet, jotka sisältävät myös paljon suolaa. Nakkeja ja makkaraakin saa joskus syödä. Ne kuuluvat ravitsemussuositusten ruokakolmion sattumiin. Sattumien osuus koko ruokakolmiosta on vain kolmion huipun pieni kärki. Ruokakolmion perustan muodostavat kasvikset, joita meidänkin nakkikeitossa on.

Tämän jutun nakkikeitto on tehty porkkanoista, täysjyväpastasta ja nakeista ja laitoin ainesten määrät lautasmallin mukaan, puolet vihanneksia, neljäsosa pastaa ja loppu neljäsosa nakkeja.

Pasta oli 100% täysjyväpastaa. Pastan tilalla olisi voinut olla perinteisesti perunaa, joka myös kuuluu ravitsemusuositusten mukaisiin ruokiin. Käytän keitoissa usein perunan tilalta osaksi tai kokonaan täysjyväpastaa tai -makaronia, sillä niistä saa vaihtelua tavalliseen perunapohjaiseen keittoon ja samalla saadaan lisättyä päivän aterioiden täysjyvä- ja kuitupitoisuutta. Tässä keitossa kuitua tulee porkkanasta ja pastasta. Kuitua tulisi saada päivässä 25-35g.

Nakkikeittoon voi laittaa muitakin vihanneksia oman maun mukaa. Mausteita  ja yrttejä voi myös käyttää oman maun mukaan.

Valmis nakkikeitto

Alakuvassa valmis nakkikeitto. Jotta lautasmalli toteutuu paremmin kannattaa nakkikeittoa tarjoiltaessa nauttia 1lasi rasvatonta maitoa ja viipale kokojyväleipää, jonka päälle laitetaan levitettä, jonka rasvapitoisuus on väh 60% ja levitteen rasvasta tyydyttyneen l. kovan rasvan osuus korkeintaan 1/3. Levitteiden rasva- ja koostumuspitoisuuksia voit vertailla esim. Syö hyvää sivujen tuotevertailussa Syö Hyvää tuotevertailut
Koska tässä keitossa on jo täysjyväviljaa, voi leivän jättää pois ja lorauttaa keittoon hieman kasviöljyä, jolloin saadaan lisättyä, ilman leipää, pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa. Nakkien rasva on kovaa eli tyydyttymätöntä rasvaa, jota tulisi saada mahdollisimman vähän.

Liitteet /lähteet:
http://syohyvaa.fi/
Syö Hyvää hanke on raha-automaatti yhdistyksen rahoittama kuluttajaliiton ja terveysalan asiantuntijoiden yhdessä toteuttama hanke, joka pohjautuu virallisiin ravitsemusuosituksiin. Kannattaa tutustua!!
Ravitsemusuositukset /ruokakolmio

Juttu on julkaistu aiemmin vanhassa blogissani ja muokattu tähän uudistuvaan blogiini 17.6.2018