Nakkikeitto, ihan hyvä arkiruoka

Nakkikeitto, ihan hyvä arkiruoka

Nakkikeitto, ihan hyvä arkiruoka

Nakkikeitto on hyvä arkiruoka. Aina ruuat eivät tarvitse olla viimeisen päälle terveellistä, kunhan se arjen ruoka on pääsääntöisesti viikkotasolla terveellistä. Tässä jutussa kerron esittelen meidän kaksi erilaista nakkikeittoa. Toinen on muulle perheelle tehtyä ja toinen minulle. Meidän muu porukka on ”hieman” rajoittunut esimerkiksi sipulin käytön suhteen ja minä taasen rakastan sitä. Keitto ei ole mitään ilman sipulia. Siksipä tälläkin kertaa oli kaksi versiota. Toinen sisälsi kasviksista vain porkkanaa ja minun keitossa oli kettojuureksia ja paljon sipulia.

sadonkorjuukasviket

Nakit ja ravitosisältö

Nakkeja on monenlaisia ja tässä keiton nakit. Mitä pakkausmerkinnät kertoo: Näissä nakkeissa on energiaa 285 kcal / 100g. Yhdessä kuvan nakissa on n. 80 kcal.

Nakeissa on rasvaa 26g / 100g josta tyydyttynyttä rasvaa eli kovaa rasvaa on 9,8g / 100g. Joten kovaa rasvaa on melko. Mutta jos muu rasvan laatu on hyvää päivän aikana, niin sinne mahtuu kyllä vähän sitä huonoakin rasvaa. Mutta jos jokaisella aterialla tulee paljon kovaa rasvaa tai viikon jokaisena päivänä, niin silloin kannattaa jo vähän huolestua ja miettiä mitä pitäisi tehdä. 

Proteiinia nakeissa on 14g / 100g. Jos se olisi koko lihaa olisi siinä n. 20g / 100g. Jos taas vertaa johonkin toiseen nakkiin, voi proteiinin määrä olla toisessa pienempikin.

Nakeissa on suolaa paljon. Päivittäinen suolan saanti saisi olla korkeintaan 5g /pv ravitsemussuositusten mukaan. Kun keittoon lisätään suolaa vielä muutenkin, tulee suola helposti melko paljon. Yllä ekassa kuvassa on leipää ja juustoa myös, niin niissäkin on usein melko paljon suolaa. Kun lisäät keittoon suolaa mieti minkä verran laitat.

sadonkorjuukasviket

Nakkikeiton minun reseptitällä kertaa

Vettä niin että perunat ja porkkanat peittyy reilusti

Kuorittuja perunoita 500g (76 kcal / 100g) -> 380 kcal

Kuorittuja porkkanoita 200g ( n. 33 kcal / 100g) -> 66 kcal

Täysjyvä makaroneja 100g (360 kcal / 100g raakapaino) -> 360 kcal

8 nakkia -> 220g (285 kval / 100g) -> 627 kcal

Lihaliemikuutio (sisältää suolaa) -> 17 kcal

Mun keitosta unohtui ottaa kuva, joten se puuttuu nyt tästä.

Koko keitto yht. 1450 Kcal. Keitosta tuli n. 6x 3dl annosta jolloin yhdessä annoksessa oli n. 240 kcal.  Eli energia tasoltaan tämä nakki keitto ei ole suuri ja vaikka söisi kerralla 2 lautasellista, ei silloinkaan kovin paha.

Mutta sitten ratkaisee se mitä keiton kanssa syö. Ylhäällä kuvassa on runsaskuituista leipää, josta tulee lisää kuitua makaronien, perunan ja porkkanan lisäksi. Käytän täysjyvämakaronia usein keitoissa juuri kuidun takia. Juustoa ja maitoa on kalsiumin lähteeksi. Leivän päällä on kasvimargariinia, missä on hyvää rasvaa yli 1/3 koko rasvan määrästä. Lisäksi leivällä kurkkua, koska keitossa ei ollut puolta koko keiton vihannesten määrästä.

Maito 12dl -> 80 kcal + Leipä 80 kcal + levite 30 kcal + juusto (17%) 30 kcal ja keittoannos 240 kcal -> Koko ruoka annoksen määrä 460 Kcal. Jos syö tällaisen annoksen on se vielä kohtalaisen kevyt ja samalla saa melko terveellisen annoksen, jos ei lasketa kovan rasvan osuutta ja mahdollisesti suolan määrää. Mutta jos ois santsannut keiton, leivä ja maidon toisella kierroksella olisi annos ollut jo melko suuri. Mutta jos on iso mies ei kaksinkertainenkaan annos olisi ollut paha, mutta pienellä naisella on energian kulutus suuri, joten yksi kerta ois riittänyt hyvin.

sadonkorjuukasviket

Minun nakkikeitto

Kasvissuikaleet (sis perunaa ja juureksia) 250g  (50 kcal/ 100g) ->125 kcal

2 nakkia 56g -> 160 kcal

Sipuli 150g ( 29 kcal / 100g) -> 43,5 kcal

Puolikas lihaliemikuutio -> n. 8 kcal

koko keitto 336,5 Kcal Josta söin kahtena päivänä l. 1 annos n. 170 kcal. Jos tähän olisi lisännyt leivän ja muuta ylläolevat jutut olisi koko energiamääräksi tullut 390 eli energiamäärä ois tuplaantunut reilusti.

Yhteenvetona vielä, että nakkikeitto sopii hyvin arkiruuaksi, kuten muutkin keitot, kunhan vain lisää mukaan vihanneksia oman maun mukaan…

Mutta tässsäpä pieni matematiikan tunti kaloreista… Ei muuta kuin nakkikeittoa keittämään vielä aatonaattona, ennekuin kinkun syöti alkaa. Jos ottaa pienen annoksen keittoa, menee päivä melkein keventämisen puolelle vaikka on kyse nakkikeitosta… Aiemmissa blogipostauksissani on lisää keittoja ja reseptejä.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

NAKKIKEITTO

NAKKIKEITTO

Nakkikeitto terveellisemmin

Nakkikeitto, kalakeitto, lihakeitto, jauhelihakeitto, kanakeitto… mikä on sinun lempikeittosi?

Meillä tehdään usein erilaisia keittoja. Keittoja on helppo muunnella ja käyttää niitä aineksia mitä kotona on. Nakit eivät ole tietenkään se terveellisin valinta keittoon mutta välillä niitäkin voi syödä,  kun tekee nakkikeitosta muuten terveellisemmän.

Ravitsemussuositusten mukaan punaisen lihan määrää tulee rajoittaa 500g /viikko. Punaiseen lihaan lasketaan naudan ja sianlihan lisäksi myös makkarat ja lihaleikkeet, jotka sisältävät myös paljon suolaa. Nakkeja ja makkaraakin saa joskus syödä. Ne kuuluvat ravitsemussuositusten ruokakolmion sattumiin. Sattumien osuus koko ruokakolmiosta on vain kolmion huipun pieni kärki. Ruokakolmion perustan muodostavat kasvikset, joita meidänkin nakkikeitossa on.

Tämän jutun nakkikeitto on tehty porkkanoista, täysjyväpastasta ja nakeista ja laitoin ainesten määrät lautasmallin mukaan, puolet vihanneksia, neljäsosa pastaa ja loppu neljäsosa nakkeja.

Pasta oli 100% täysjyväpastaa. Pastan tilalla olisi voinut olla perinteisesti perunaa, joka myös kuuluu ravitsemusuositusten mukaisiin ruokiin. Käytän keitoissa usein perunan tilalta osaksi tai kokonaan täysjyväpastaa tai -makaronia, sillä niistä saa vaihtelua tavalliseen perunapohjaiseen keittoon ja samalla saadaan lisättyä päivän aterioiden täysjyvä- ja kuitupitoisuutta. Tässä keitossa kuitua tulee porkkanasta ja pastasta. Kuitua tulisi saada päivässä 25-35g.

Nakkikeittoon voi laittaa muitakin vihanneksia oman maun mukaa. Mausteita  ja yrttejä voi myös käyttää oman maun mukaan.

Valmis nakkikeitto

Alakuvassa valmis nakkikeitto. Jotta lautasmalli toteutuu paremmin kannattaa nakkikeittoa tarjoiltaessa nauttia 1lasi rasvatonta maitoa ja viipale kokojyväleipää, jonka päälle laitetaan levitettä, jonka rasvapitoisuus on väh 60% ja levitteen rasvasta tyydyttyneen l. kovan rasvan osuus korkeintaan 1/3. Levitteiden rasva- ja koostumuspitoisuuksia voit vertailla esim. Syö hyvää sivujen tuotevertailussa Syö Hyvää tuotevertailut
Koska tässä keitossa on jo täysjyväviljaa, voi leivän jättää pois ja lorauttaa keittoon hieman kasviöljyä, jolloin saadaan lisättyä, ilman leipää, pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa. Nakkien rasva on kovaa eli tyydyttymätöntä rasvaa, jota tulisi saada mahdollisimman vähän.

Liitteet /lähteet:
http://syohyvaa.fi/
Syö Hyvää hanke on raha-automaatti yhdistyksen rahoittama kuluttajaliiton ja terveysalan asiantuntijoiden yhdessä toteuttama hanke, joka pohjautuu virallisiin ravitsemusuosituksiin. Kannattaa tutustua!!
Ravitsemusuositukset /ruokakolmio

Juttu on julkaistu aiemmin vanhassa blogissani ja muokattu tähän uudistuvaan blogiini 17.6.2018