Kaalilaatikko

Kaalilaatikko

Kaalilaatikko

Kaalilaatikko on minun suurta herkkua. Sitä tulee vain tehtyä harvoin, sillä muut ei meillä pidä siitä ja niiden mielestä se haiseekin pahalle. Jos olen yksin kotona, useamman päivän, niin silloin kaalilaatikkoa on mukava tehdä vähän isompi satsi ja syödä sitä useamman kerran peräkkäin. Oma ohjeeni on melko kevyt versio kaalilaatikosta ja helppo tehdä vaikkakin paistamisessa menee aikaa kauan. Mutta mitä pitempään viitsii hauduttaa uunissa, sitä parempaa se on.

Kaalilaatikko minun tapaan

  • 1kg kaalia  310 kcal  (31 kcal/100g )
  • 0.5 kg sipulia 145 Kcal ( 29 kcal/100g)
  • 300 g naudan minuuttisuikaleita 342 kcal ( 114 kcal/100g)
  • 5 g  rypsiöljyä 45 kcal (900kcal/100g)
  • Pippuria tai mausteita mitä sattuu olemaan ja suolaa hieman.
  • Jos haluaa  liha- tai kasvisliemikuution tms.

Pilko kaali ja sipuli suikaleiksi ja laita uunivuokaan. Laita paistinpannulle pieni loraus öljyä tai paistorasvaa ja ruskista naudan suikaleet. Lisää suikaleet kaalin ja sipulin sekaan. lisää mausteita ja suolaa oman mielesi mukaan.

Nakkaa uuniin koko sekoitus ja paista aluksi n. 200 asteessa tunti ja hauduta 2-3 h pienemmällä lämmöllä. Ei haittaa vaikka hautuisi  pitempäänkin.

 

Kaalilaatikoa kevyemmin tai tuhdimmin

Minun kaalilaatikko versio on melko kevyttä. Koko annos sisältää n. 840 kcal ja siitä syö monta kertaa vaikka santsaisikin, niinkuin minä teen jos on kaalilaatikosta kyse. Joka tapauksessa annos sisältää reilusti alle 200 kcal.

Jos haluaa kevyempää voi lihan paistorasvan jättää kokonaan pois ja nakata lihat ilman paistamista vihannesten sekaan tai paistaa pannulla, jossa ei tarvitse rasvaa. Loraus paistorasvaa kannattaa välillä mitata, koska loraus voi olla melkoinen kaloripommi. Öljy sisältää energiaa paljon esim 5g reilu teelusikallinen sisältää 45 kcal.  Entisessä elämässäni paistoin kaalit ja sipulitkin kunnon voi satsissa ennen kuin laitoin uuniin. Silloin sain saman kokoiseen annokseen helposti useampi sata kaloria lisää. Ennen käytin myös jauhelihaa lihana, jolloin se sisälsi enempi myös kovaa rasvaa.

Tästä kaalilaatikosta voi tehdä kasvisversion vaihtamalla lihan tilalle esim. soijarouhetta, sieniä tai jotain muuta kasvisproteiinia.

Monet laittavat kaalilaatikkoon myös riisiä tai ohrasuurimoita. Jos käyttää riisiä tai ohraa, kannattaa valita täysjyväviljatuotteita, joista saa enemmän kuitua. Itse en käytä koskaan kaalilaatikossa riisiä tai muita viljatuotteita. Pidän kaalilaatikosta enemmän ilman niitä. Keittämätön tumma riisi  1dl (85 g) sisältää 269 kcal

Jos haluaa kuitenkin vähän enemmän energiaa ja herkutella, voi kaveriksi lisätä puolukkahilloa ja kyytipojaksi vaikkapa maitoa. 1rkl (17 g)  puolukkahilloa sisältää energiaa 23 kcal.  Rasvattomassa maidossa on n. 30 kcal ja kevyt maidossa n. 40 kcal/ 100 g. Tästäkin kaalilaatikosta saa tehtyä aterian, joka ei enään ole ihan kevyt, jos lappaa hilloa useamman lusikallisen ja vetää maitoa useamman lasin puhummattakaan jos kaali on ensin paistettu runsaassa voissa.

Jos haluat minun ohjeen kaalilaatikosta lautasmallin mukaisen aterian, ota aterialla vaikkapa pala täysjyväleipää. Lisää leivälle levitettä, jossa max. 1/3 tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa koko rasvan määrästä.  Juomaksi valitse maitoa kalsiumin lähteeksi tai lisää leivän päälle juustosiivu. Kasvisten määrää tuleekin laatikossa jo itsestään

Tämä minun ohjeella tehty kaalilaatikko sopii Cambridge Ohjelmalla laihduttavalle jo tasolta 2 alkaen. Jos siihen käyttää esim. riisiä voi sitä syödä esim 3 tasolta alkaen.

Ruokien kalorimääriä löydät esimerkiksi Finelin ruokapäiväkirjasta

Jos muu perhe ei pidä kaalilaatikosta, voit tehdä heille vaikkapa nakkikeittoa minun ohjeella: