
KYSSÄKAALI JA PAAHDETTUJA VIHANNEKSIA
Kyssäkaali ja paahdetut vihannekset
Kyssäkaali
Kyssäkaali, onko tuttu vihannes? Oletko maistanut raakana tai kypsytettynä? Kyssäkaalta löytyy syksyisin hyvin varustetuista ruokakaupoista.
Kyssäkaali on kaalikasveihin kuuluva vihannes. Siitä syödään paksuuntunut varren alaosa, joka on maanpinnan yläpuolella. ”mukulan” kuoren väri voi olla violetti tai vaalean vihreä. Lehdet lähtevät kuvassa näkyvistä vaaleista kohdin ja ne poistetaan sadonkorjuun yhteydessä, ainoastaan ylimmät kasvupisteen vieressä olevat pienet lehdet voidaan jättää. Kyssäkaalin tuoreita pieniä lehtiä voi myös syödä. Kyssäkaalta voi viljellä meidänkin korkeudella. Jos haluaa aikaisempaa satoa, kannattaa niitä hieman taimikasvattaa ja istuttaa pieninä taimina.
Maultaan kyssäkaali muistuttaa lanttua mutta on paljon miedompi ja mielestäni makeampi. Sitä kannattaa käyttää, silloin kun se on alle 10cm halkaisijaltaan, sillä suurempana se usein menee hieman puumaiseksi. Kyssäkaalissa on paljon vitamiinejä mm. C-vitamiinia. Se on myös kevytttä syötävää, sillä siinä on energiaa vain 25 kcal/100g.
Kyssäkaalta voi syödä raakana palasina tai raasteena. Se sopii hyvin kuivattavaksi suikaleiksi ja syötäväksi kuivattuna. Olemme itse vuosia sitten kuivaneet ja söin kuivattuina paljaaltaan. Oli todella hyvää. Kyssäkaali sopii myös paistoksiin, sosekeittoihin, kesäkeittoon ym. keittoihin vaikkapa keittojuuresten tapaan.
Paahdettuja vihanneksia



Voit lukea lisää kasvisaiheisia artikkeleitani mm. Lanttusosekeitto
Artikkeli on julkaistu aiemmin vanhassa blogissani ja muokattu uusiksi lokakuussa 2018.