Talkkunapuuro herkku lapsuusajalta

Talkkunapuuro herkku lapsuusajalta

talkkunapuuroa ja maitoa

Talkkunapuuro herkku lapsuudesta

Talkkunapuuro on minulle herkku lapsuus ajoilta. Onko se sinulle tuttu vai ihan outo juttu? Lapsuuden talkkuna oli muistaakseni ohrasta tehtyä, mutta itse käytän usein kaurasta tehtyä Hirvelän karkeaa talkkunaa. Talkkunapuurossa on mukava paahdettu maku, sillä jyvät on ensin keitetty ja sen jälkeen kuivattu tai paahdettu uunissa.

Alla kuvassa Hirvelän karkea talkkunan pakkausseloste ja ravintosisältö. Energia määrä on ilmotettu kilojouleina. kaloreina se vastaa n. 396 kcal / 100 g

Talkkuna sisältää paljon kuitua. Tässä jauhossa kuitua on 14,2 g / 100g mutta joissakin talkkuna valmisteissa voi olla huomattavasti enemmänkin.

talkkunajauhoja

Talkkunapuuro

30 g talkkunaa ( 396 kcal/100g) -> 119 kcal

vettä jonku verran, en muistanut mitata…

Puuron kanssa lisäksi:

10 g Voi (713 kcal/100g) -> 71 kcal

1,5 dl rasvaton maitojuoma (26 kcal/100g) -> 39 kcal

Koko aamupala 229 kcal

Tein puuron mikrossa ja se kypsyi muutamassa minuutissa.

voi

Söin puuron vaihteeksi voin ja maidon kanssa. Voissa on rasvaa 80 g / 100 g josta kovaa eli tyydyttynyttä huonoa rasvaa on 45 g. Jotta rasvan laatu levitteissä olisi hyvä saisi tyydyttynyttä rasvaa olla korkeintaan 1/3. Kuten kuvasta näet on voissa kovaa rasvaa reilusti yli puolet. Voitakin voi joskus käyttää, kunhan se ei ole jokapäiväinen tapa.

Voin voi laittaa niihin ns. sattumiin, jotka ovat ruokakolmion kärjessä. Ruokakolmion löydät esim. Syö hyvää sivuilta. Kaikki ruoka on sallittua, kunhan niitä huonompia valintoja on vain vähän ja ruuan perusta koostuu kasviksista ja sitten tulee täysjyvät, proteiinit yms.. Minäkin syön aina joskus voita, mutta pääasiassa käytän pehmeitä kasvirasvavalmisteita kuten öljyjä, kasvimargariinejä sekä juoksevia paistorasvoja.

Tältä aterialta puuttuu kasvikset, joten tätä voisi täydentää vaikkapa omenalla n. 80kcal / kpl. Jos jollakin aterialla puuttuu kasvikset kokonaan, niin toisilla aterioilla kannattaa niittä sitten syödä vähän enemmän, että puoli kiloa päivässä toteutuu.

Tätä puuroa voi syödä One 2 one Dietin esimerkiksi Kymppi pois -ohjelmalla kolmannelta viikolta alkaen aamupalalla, kun hieman tarkentaa aterian annoksen kokoa yms.

Erilaisista puuroista voitlukea lisää esimerkiksi vanhasta blogipostauksestani Puuroa moneen lähtöön.

Nyt vain kokeilemaan talkkunapuuroja, jos et ole aiemmin tutustunut siihen. Sitä löytyy useimmista vähän isommista kaupoista.

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..