Nyytit kasviksista ja kanasta

Nyytit kasviksista ja kanasta

kasvis nyytti

Nyytit kasviksista ja kanasta

Nyytit on helppo ruoka kanasta ja kasviksista. Nyyttiin voi laittaa lihaa, kanaa tai kalaa ja mitäkasviksia mieleen vain tulee. Myös peruna sopii hyvin sinne. Teen monesti nyyttejä myös pakastekasviksista, koska silloin ei tarvi erikseen pilkkoa ja minun pakasteessa on yleensä paljon erilaisia kasviksia. Tällä kertaa kurkkasin jääkaapin alalokeroon ja otin nyytteihin niitä mitä löytyi ja kanaa sattui löytyyn myös.

kasviksia nyyttiin

Ohje

90 g kananfile ( 108 kcal/100g) -> 98 kcal

80 g punajuuria (44 kcal/100g) -> 35 kcal

100 g porkkanaa (33 kcal/100g) -> 33 kcal

80 g sipulia (29 kcal/100g) -> 23 kcal

1rkl vettä

Yrttisuolaa ja pippurisekoitusta

Koko ateria 189 kcal

Pilko vihannekset, laita ne leivinpaperilla vuoratulle folion päälle. laita vihannesten päälle kananfileet. Laita nyytti tiukasti kiinni ja uuniin n. 200 C. tällä kertaa nyytti oli uunissa n. tunnin.

Huom! Aterian energiamäärät on laskettu raakojen ainesten mukaan ja ne on katsottu Finelistä.

pilkotut kasvikset

 Mitä nyytit sisältää

Tässä nyytissä tulee jo yli puolet päivän kasviksista. Vuorokaudessa tulisi syödä kasviksia vähintäin puolikiloa ja mielellään myös erivärisiä.

Kana sisältää proteiinia n. 20g / 100g eli n. kolmanneksen siitä mitä n. 60 kg painava ihminen tarvitsee. Valmentaessani monet asiakkaani ovat sanoneet, että he eivät saa riittävästi proteiinia ja siksi syövät rahkaa, proteiinipatukoita yms. Todellisuudessa saamme helposti sitä riittävästi ilman kaiken maailman proteiinijuttuja.

Koko annoksessa on ravintokuitua n. 6 g.

Tähän annokseen voi lisätä halutessa öljyä, sulatejuustoa, homejuustoa yms. Silloin kannattaa tarkistaa niiden kalorimäärät ja kuinka paljon niitä laittaa, sillä niillä annoksen energiamäärä voi nousta paljonkin.

One 2 one Dietin tämän vuoden 2021 laihduttajakalenterissa on tästä reseptista hieman erilainen versio tammikuun kohdalla. Jos haluat kalenterin, niin voit kysyä valmentajilta, onko niitä vielä jäljellä. Nettikaupasta löytyy vielä myös. Lisäksi One 2 one Dietin nettisivuilta sivuilta löytyy lisää erilaisia ruokaohjeita.

Tämä annos sopii hyvin keventäjille ja sitä voi syödä One 2 one Dietin eri ohjelmien kolmannelta viikolta lähtien.

Lisää nyyteistä myös vanhassa blogijutussani grillivartaa ja kasvisnyytit

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..

KYSSÄKAALI JA PAAHDETTUJA VIHANNEKSIA

KYSSÄKAALI JA PAAHDETTUJA VIHANNEKSIA

Kyssäkaali ja paahdetut vihannekset

Kyssäkaali

Kyssäkaali, onko tuttu vihannes? Oletko maistanut raakana tai kypsytettynä? Kyssäkaalta löytyy syksyisin hyvin varustetuista ruokakaupoista.
Kyssäkaali on kaalikasveihin kuuluva vihannes. Siitä syödään paksuuntunut varren alaosa, joka on maanpinnan yläpuolella. ”mukulan” kuoren väri voi olla violetti tai vaalean vihreä. Lehdet lähtevät kuvassa näkyvistä vaaleista kohdin ja ne poistetaan sadonkorjuun yhteydessä, ainoastaan ylimmät kasvupisteen vieressä olevat pienet lehdet voidaan jättää. Kyssäkaalin tuoreita pieniä lehtiä voi myös syödä. Kyssäkaalta voi viljellä meidänkin korkeudella. Jos haluaa aikaisempaa satoa, kannattaa niitä hieman taimikasvattaa ja istuttaa pieninä taimina.

Maultaan kyssäkaali muistuttaa lanttua mutta on paljon miedompi ja mielestäni makeampi. Sitä kannattaa käyttää, silloin kun se on alle 10cm halkaisijaltaan, sillä suurempana se usein menee hieman puumaiseksi. Kyssäkaalissa on paljon vitamiinejä mm. C-vitamiinia. Se on myös kevytttä syötävää, sillä siinä on energiaa vain 25 kcal/100g.

Kyssäkaalta voi syödä raakana palasina tai raasteena. Se sopii hyvin kuivattavaksi suikaleiksi ja  syötäväksi kuivattuna. Olemme itse vuosia sitten kuivaneet ja söin kuivattuina paljaaltaan. Oli todella hyvää. Kyssäkaali sopii myös paistoksiin, sosekeittoihin, kesäkeittoon ym. keittoihin vaikkapa keittojuuresten tapaan.

Paahdettuja vihanneksia

Kyssäkaalit, punajuuret, kesäkurpitsat ja paprikat ovat hyviä uunissa paahdettuina.  Laitoin muovipussiin 1 tl rypsiöljyä ja vihannekset (Punajuuri erilleen, ei sotke muita vihanneksia) ja sekoitin vihannekset pussin sisällä, jolloin öljy leviää niihin tasaiseti ja öljyn seassa on helppo lisätä mausteita tarvittaessa. Öljyä ei ole pakko laittaa. Paistoin juurekset 200 C :ssa uunissa 30-40min.
Paahdetut vihannekset voi tarjoilla vaikkapa grillatun broilerin fileen kanssa. Annos sopii myös Cambridge Ohjelman tasolle 2. Kuvan lautasella olevan annoksen kalorit ovat n. 200kcal.
Kannattaa kokeilla, sillä kyssäkaali on hyvää paahdettuna. Myös monia muitakin kasviksia voi paahtaa uunissa tai grillata grillissä. Kokeile vaikkapa lanttua, naurista, sipulia, porkkanaa, palsternakkaa, tomaattia, kurkkua tai vaikkapa maissia. Lisää erilaisia kasviksia löydät esimerkiksi Kotimaiset Kasvikset sivuilta.

 

Voit lukea lisää kasvisaiheisia artikkeleitani mm. Lanttusosekeitto

 

Artikkeli on julkaistu aiemmin vanhassa blogissani ja muokattu uusiksi lokakuussa 2018.