Lanttusosekeitto, onko kermalla väliä?

Lanttusosekeitto, onko kermalla väliä?

Lanttusosekeitto, onko kermalla väliä?

Lanttusosekeitto sopii hyvin kevyeksi kesäateriaksi. Lanttusosekeitosta voi tehdä kevyttä vähillä kaloreilla tai siitä voi tehdä runsaskalorisemmankin, jos valitsee keittoon kermaksi vaikkapa kuohukerman tai muita kaloripitoisempia raaka-aineita. Olen vertaillut tässä julkaisussa eri kermavalmisteiden rasva- ja kaloripitoisuuksia.

Olin pari vuotta sitten Scandikissa koulutuksessa ja sain siellä tosi hyvää lanttusosekeittoa. En ollut tehnyt koskaan lanttusosekeittoa, joten päätin kokeilla tehdä sitä itse. Tein keiton lantusta ja laitoin lisäksi porkkanaa miedontamaan makua.

Tein kevyemmän version lanttusosekeitosta laittamalla siihen kevyempää ruokakermaa.

Kaupan hyllyilta löytyy monenlaisia ruokakermoja. niistä kannattaa katsoa rasvaprosentti ja rasvanlaatu. Osa ”kermoista” on kokonaan maitopohjaisia ja osa on kasvispohjaisia tai molempia.

Maitopohjaisissa on enemmän kovaa rasvaa eli tyydyttynyttä, joka on sitä huonompaa rasvaa. Jos ”kerman” rasvaprosentti on vielä korkea, saa siitä paljon huonoa rasvaa. Esimerkiksi maitopohjaisessa kuohukermassa (35%) on 35g rasvaa, jossa voi olla tyydyttynyttä rasvaa 23,4g/100g. Huonon rasvan määrä on silloin 2/3 osaa koko rasvan määrästä ja kaloreitakin siinä on 330kcal/100g. Kasvipohjaisessa esim. 26%:ssa kermassa tyydyttynyttä rasvaa on 8,1g/100g, jolloin huonon rasvan osuus on huomattavasti pienempi.

Kuvassa kevyempiä vaihtoehtoja. Ensimmäisessä vaihtoehdossa on maitopohjainen ruokakerma jonka rasvaprosentti on 15%  jolloin rasvaa on 15g/100g josta tyydyttynyttä huonoa rasvaa on 8,3g eli yli puolet koko rasvan määrästä. Toinen kermavalmiste on osaksi kasvirasvapohjainen ja rasvaa 4%. 4g:sta rasvaa on 1,3g tyydyttynyttä rasvaa jolloin huonon osuus on alle kolmasosa.

Laitoin lanttusosekeittoon kuvan 4% :sta ruokakermaa 0,7dl jolloin kermasta tuli keittoon n. 40 kcal (0,7 x 57kcal =39,9 kcal). Jos olisin laittanut saman määrän 15%:sta ruokakermaa  0,7dl olisi kaloreita tullut siitä n. 115kcal ( 0,7 x 164kcal).  35%:sta kuohukermasta olisi vastaavasti tullut 231kcal.

Lanttusosekeitto sisältää  4% kermalla  160 kcal, 15% kermalla 235 kcal ja 35% kermalla 355 kcal joten kerman rasvaprosentilla on merkitystä!!!!!

Lisää tietoa kermojen sisällöistä löydät mm.  Fineli :n sivuilta

 

Lanttusosekeiton ohje

(koko annoksessa n. 160kcal)
200g lanttua
150g porkkanaa
0.7dl 4% kevyt kermaa
suolaa
0,5 dl paprika kuutioita koristeeksi

Pilko lanttu ja porkkana ja keitä ne vähässä vedessä kypsiksi. Soseuta juurespalat keitinliemineen tehosekoittimella. Kaada sose takaisin kattilaan ja kiehauta sekä lisää ruokakerma ja suola. Kiehauta vielä kaikki ja kaada lautaselle. Lisää paprika kuutiot lanttusosekeiton päälle.

Lanttusosekeiton voi tehdä myös valmiista lanttu- ja porkkanasoseesta, jolloin ei tarvitse edes kuoria tai pilkkoa juureksia. Porkkanan määrää voi pinentää ja  mausteita käyttää oman mielen mukaan. Itse pidän lantun mausta eikä se tarvise lisämausteita. Porkkanaa laitoin kokeilumielessä mukaan. Jos olisin löytänyt naurista olisin tehnyt pelkästä nauriista keiton
Lanttusosekeitto on kevyttä kun laittaa vähäkalorista ruokakermaa tai ruokakerman tilalle voi laittaa myös nokareen vaikkapa kevyt tuorejuustoa. Kermalla ja kerman rasvapitoisuudella on todellakin väliä, kuten huomasit lukiessasi tätä juttua.
Tätä julkaisua on muokattu 22.7.2018. Aiempi versio on julkaistu 2016 vanhassa blogissani.
Sinua voi kiinnostaa myös toinen blogipostaukseni, jossa on ruokien ja herkkujen energiapitoisuuksia: