Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen oli Maijan toive lauantai- illaksi, kun tulee savusauna vieraita. Emme ole pitkään aikaan tehneet itse hampurilaisia, joten nyt sitten tehtiin. Leivoimme itse sämpylät ja mietimme miten kanat laitamme hampurilaisiin. Tässäpä sitten sämpylöiden ja hampurilaisten ohje, mitkä on tehty minun omasta päästä. Tietysti sämpylät ovat täysjyvää, vaikka ne on tehty vehnäjauhoista. En takaa että kaikki ainekset olisi mitattu tarkasti ja ohje varmasti toimisi, mutta suurinpiirtein ainakin. Lisäksi kerron sämpylöiden ja muiden ainesten energiamäärät. Meillä jokainen voi koota itse sellaisen, hampparin kuin haluaa. Millainenhan minun hamppari on nyt, kun olen Detoxin eka viikolla??? Lue niin näet…

Täysjyväsämpylät

 

 • 4 dl Täysjyvävehnäjauho (1dl= n. 60g) 340 kcal/ 100g -> 864 kcal
 • 1,5 dl Hiivaleipäjauho 360 Kcal / 100g -> 306 kcal
 • 5 dl Kevyt maito 39 Kcal/ 100g -> 195 kcal
 • 1 pussi Hiiva
 • 1 tl sokeria (1tl=4g)  406 kcal/ 100g -> 16 kcal
 • suolaa vähän
 • 10 g Rypsiöljy  n. 900 Kcal/100g -> 90 kcal

 Koko sämpylätaikina  1471 kcal / 13kpl -> 113 kcal/ sämpylä

Lämmitä maito n. kädenlämpöiseksi tai sinne päin. Sekoita hiiva, sokeri, suola ja pieni määrä jauhoja sekaisin ja lisää ne maitoon. sekoita hyvin. Lisää jauhoja, niin että taikina on löysää. Anna olla vähän aikaa ja lisää öljy. Jos taikina on vielä liian löysää, lisää vähän jauhoja.Taikina saa olla jokatapauksessa löysää.  Jätä jauhoista n. 1/2 dl leivontaan.

Anna nousta vajaa tunti suurinpiirtein ja kun se on noussut reilu 2X ala leipoon.

Ota taikinasta lusikalla pieniä nokareita ja leivo runsaan jauhon kanssa. Taputtele ne lättänöiksi pellille. Taikinasta tuli 13 sämpylää. Anna nousta puoli tuntia ja paista n. 200 asteessa, kunnes ne saavat vähän väriä.

Käytin kanahampurilaisten sämpylöihin suurimmaksi osaksi täysjyvävehnäjauhoja joiden kuitupitoisuus on 13 g / 100g . Lisäksi käytin hiivaleipäjauhoja joiden kuitupitoisuus on 7 g / 100g. Kuin leivän viljasta on vähintään puolet täysjyvää voi sitä sanoa täysjyväleiväksi, joten näistä sämpylöistä tuli täysjyväsämpylöitä. Jauhoista yli puolet oli täysjyvävehää. Mikäli kuitua on tuotteessa vähintään 6g on tuote runsaskuituinen. Tämäkin täyttyi hyvin koska käytin runsaskuituisia jauhoja.  Kuitua tulisikin saada 25-30 g /pv. Hiivaleipäjauhoja laitoin varalta, jotta sämpylöistä tulee varmasti pehmeitä.

Kanapihvit

 

Kanahampurilasten pihvit tein kanan sisäfileestä. Koko paketti sisäfilee paloja oli 480g ja siinä oli n. 13 kpl. 104 kcal/ 100g -> 4.8 x 104 kcal -> 499,2 kcal / 480g -> koko paketti 499,2 kcal : 13 kpl -> 38,4 kcal / filepala.

Nuijin fileet lihanuijalla ohuiksi pihveiksi. Maustoin ne soijakastikkeella, paprikajauhella sekä pippurisekoituksella. Paistoin uunissa n. 225 asteessa, kunnes ne vähän sai väriä. Unohdin katsoa kellosta ajan.

Paistoin pellillä varalta kaksi pakettia kananfileitä, että riittää hyvin kaikille ja jos jää onpahan sunnuntaiksi paistettua kanaa valmiiksi. Kanaa jäi kuten arvelinkin, joten Maija ja Pentti sai syödä sunnuntainakin parit hampurilaiset lounaaksi. Alla valmiit uunissa paistetut kanafileet.

Lisukkeet kanahampurilaisille

 

Tarjosimme kanahampurilaisten kanssa uunissa paistettuja lohkoperunoita sekä porkkanoita. Lohkoin perunat ja porkkanat valmiiksi pellille ja laitoin vähän aromisuolaa päälle. Kuvassa näkyy kuinka ne ovat kostuneet, kun tein ne valmiiksi pari tuntia ennen paistamista ja ne olivat leivinpaperin alla odottamassa. Paistoin ne juuri ennen hampurilaisten syöntiä n. 250 asteessa. Kellosta en taaskaan muistanut katsoa aikaa. Näihin lohkojuttuihin ei tarvitse ollenkaan öljyä, joten ne on kevyt vaihtoehto ranskalaisille. vrt. peruna n. 75 kcal/ 100g ja ranskalaiset uunissa paistettu n. 160-260 kcal/ 100g tai uppopaistettu n. 360 kcal/100g. Huom! Porkkanat 33 kcal/ 100g

(Paistettujen kuva löytyy artikkelin lopusta hamppari kuvasta)

Laitoin tarjolle tietenkin myös vihanneksia ja ananasta, joita jokainen saa laittaa hampparin väliin sen verran kuin haluaa…

 • Tomaatit 23 kcal/ 100 kcal
 • kurkut 11 kcal /100g
 • paprikat 26 kcal / 100g
 • rapealehtistä jääsalaattia 11 kcal / 100 g.
 • Ananas 54 kcal / 100g  Säilyke
Mitäpä kanahampurilaiset olisi ilman juustoa, joten laitoin tarjolle myös juusto siivuja. Ne oli gouda juustoa, jonka rasva % on 29 ja niissä on 361 kcal/ 100g. -> 1 siivu / 14,2g / n. 51kcal. Juustot ovatkin usein yksi iso kaloripommi hampurilaisten täytteistä koska juustossa on paljon rasvaa. siivu voi näyttää pienelyä, mutta se on kuitenkin tiivistä tavaraa.
Kastikkeet ovat usein myös kunnon kaloripommeja, mitä ei ehkä ajatella. Niitä lorautellaan mukaan joskus aika paljonkin. Kuvassa olevissa kastikkeissa on 500-600 kcal / 100 g (rasvaa 50-60g) ja öljyssä 900 Kcal/ 100g.

Kastikkeissa 1rkl on n. 14 g. Kuvan kastikkeissa 1g kastiketta on 5-6 kcal (Öljy 9kcal/g), jolloin ruokalusikassa n. 70-84 kcal (Öljyssä 126 kcal/1 rkl). Monesti varsinainen ruoka-annos ei välttämättä ole runsaskalorinen, mutta kun niihin lisätään paljon kastikkeita tai öljyjä, voi niistä tulla sitten niitä kaloripommeja. Tämä vain pienenä vihjeenä, kun käytät kastikkeita ja öljyjä miten sattuu; loraus sinne ja loraus tänne….

Tässäpä sitten muutamia mallinäytteitä illan kanahampurilaisista. Yllä ekassa kuvassa myös yksi herkullisen näköinen tekele. Minkälaisen sinä olisit valinnut?  Voit tuolta ylempää laskeskella vähän kaloreita, mitä siinä voisi olla tai paljonko kuvan hampparit sisältää… Esim. Arikkelin ekassa kuvassa ylhäällä:  Sämpylä n. 113 kcal + 2x kanafile yht. 76 kcal + ananas ja vihannekset n. 50 kcal + juusto 51 kcal + kastikkeet n. 100 kcal –>  yht 390 kcal.

Minun ”kanahampurilainen”

 

Jos olisin itse syönyt tällä kertaa kanahampurilaisen, olisi se varmaan ollut Ylimmäisen kuvan kanahampurilainen ilman sämpylää, kuten monesti muulloinkin se on ollut. Nyt kuitenkin jouduin jättämään hampparin kokonaan väliin, sillä olen Cambridge Detoxilla eka viikolla ja siihen ei tietenkään kuulu hampurilaiset missään muodossa. Onneksi toiset tiesivät kertoa että ne oli tälläkin kertaa hyviä!!! Itse lusikoin muiden syödessä Cambridgen Kanasienikeiton! Onneksi sekin on hyvää!!!

 

Saunailta sujui hyvin ja hampparit kelpasi porukalle. Kellään ei jäänyt nälkä, eikä jäänyt nälkä minullakaan…!!

Sinua voi kiinostaa minun aiempi hampurilaisjuttuni kotiversio koululaiselle, johon ei tarvitse leipoa sämpylöitä itse.

Tai voit lukea lisää hampparin täytteistä, josta voit käydä lukemassa viime vuoden jolukalenterista jutusta jossa pikkujouluista ja pikkujoulun jälkeisistä grillijutuista.

JUHANNUKSEN SAVUSAUNA, GRILLIVARTAAT JA SÄMPYLÄT

Juhannus päivän aamu oli pilvinen mutta lämmin ja linnut lauleli kun lähdin savusaunalle.

Meillä lämmitetään perinteisesti savusauna aina juhannusaattona, mutta tänä vuonna siirsimme lämmityksen juhannuspäivälle, koska taksilla oli aattona päivä ja yövuro.

Sateen ropistessa, tuli hyvin hyötyliikuntaa, kun puiden lisäysten välillä kulin rinettä ylös alas ja välillä  kävin sisällä tekemässä kotihommia.

Löysin äkäisiä kavereita puiden alta.

Melkein joka juhannus leivon sämpylöitä, joita voidaan syödä grillusta odotellessa, jos on nälkä. Pitihän niitä leipoa sitten tänä juhannuksenakin vaikka oli pyhäpäivä.  Kun leivon sämpylöitä, niin niistä tulee joka kerta erilaisia, sillä laitan niihin mitä milloinkin sen mukaan mitä jauhoja tai ryynejä kaapista löytyy.

Seuraavassa ainekset mitä tällä kertaa laitoin:

# n. 2 l maitoa ja vettä puoliksi
# 1tl sokeria
# vähän suolaa
# 3 pussia kuivahiivaa
# n. 5dl Nalle neljänviljan puurohiutaleita
# 1dl kaura mannasuurimoita
# vähän kolmen viljan sämpyläjauhoja

Sekoitin ainekset keskenään ja jätin keskeneräisen taikinan turpoamaan ja kävin lisäämässä puita saunaan…

Kun taikina oli turvonnut lisäsin loput sämpyläjauhot ja jätin taikinan löysäksi (kuvassa) ja lisäsin vielä # 2rkl rypsiöljyä

Jätän aina taikinan löysäksi ja lisään leivonta vaiheessa sen verran jauhoja että pystyy juuri ja juuri leipomaan.  Nostatin taikinaa 1/2 tuntia ja leivoin sämpylät. Annoin nousta n. 15 min ja paistoin n. 200 asteessa. Tämä ohje oli minun omasta päästä joten saa kokeilla kuka haluaa omalla vastuulla…

 

Oli tarkoitus ottaa sämpylöistä kuva mutta unohdin ja illalla kun muistin oli kipon pohjalla jäljellä vain muruset.

Pentti oli yön töissä, mutta nousi ylös puolen päivän jälkeen ja jatkoi saunan lämmityksen loppuun, niin minä sain valmistella illan grillitarjottavat loppuun.
Vieraita tuli iltapäivällä ja itse lähdin ulkoiluttamaan taksia välillä. Toiset aloittelivat saunomisen sillä välillä ja perinteisesti miehet menee ensin saunaan ottamaan ne ”kovemmat löylyt” ja me naiset saadaan sitten ne paremmat löylyt. Isä oli tehnyt jälleen saunavihdat juhannussaunaan.

Saunomisen lomassa voi istuskella ulkona hyttysten seurassa, kuunella linnunlaulua ja veden  kohinaa..mikä onkaan hienonpaa…
Kun tulin kotiin Pentti oli viritellyt grillin ja päästiin grillailemaan grillivartaita. Gillivarrasainekset olin laittanut päivällä valmiiksi jääkaappiin astioihin.

Tarjolla oli kanaa, possunfilettä, erilaisia nakkeja, halloum juustoa, pieniä keitettyjä perunoita, sieniä, sipulia, minitomaatteja, kurkkua, kesäkurpitsaa, paprikaa, ananasta yms. Lihat kannattaa laittaa pieniksi paloiksi, jotta ne kypsyvät nopeammin. Lihanpaloja voi myös esi kypsentää parillalla ennen tikkuihin laittoa, jolloin ne ovat kypsyvät vartaissa yhtä nopeaa kuin vihannekset, eivätkä vihannekset kypsy liikaa.

 

Jokainen sai tehdä itselleen mieleiset vartaat ja erilaisia oli niin paljon kuin oli grillaajia…

Lapsetkin saivat tehdä omansa… ja nämä taisivat olla heidän mielestään parhaimmat..

Grillauksessa meni lähes pari tuntia. Onneksi kaasua oli täysi pullo, niin ei loppunut kesken.
Vatsat tulivat kaikilla täyteen ja välillä osa kävi hyppimässä, jotta tilaa tulisi lisää…ja osa saunoi välillä.

Parhaimmillaan autoja oli pihatäynnä, mutta illalla yhteentoista mennessä talo hiljeni ja yhdet vieraat jäivät takapihalle telttailemaan.

Tänään toisena juhannuspäivänä nousin ennen kahdeksaa ylös. Muu porukka jatkoi uniaan ja keitin kaura mannapuuroa ja kahvia valmiiksi odottamaan, jonka jälkeen lähdin taksiin aikaani kuluttelemaan. Hiljainen päivä, joten täällä on ollut aikaa tehdä tätäkin blogitekstiä… Tällainen juhannus tällä kertaa meillä….