Savusauna meidän joulun perinne

Savusauna meidän joulun perinne

Savusauna

Savusauna meidän joulun perinne

Savusauna on meidän joulun jokavuotinen perinne. Ilman sitä ei joulu tule, eikä tule kyllä juhannuskaan. Meidän savusauna on siirretty yli 20 vuotta sitten vanhempieni pihalta meille. Olimme rakentaneet silloin uuden talon kotikylälleni ja olimme aloittelemassa autotallin rakentamista, mutta istuessamme vanhempieni keittiön pöydän ääressä keksimme, että siirrämme vanhan käyttämättöman saunan meidän pihalle. Autotallin rakentaminen sai jäädä siinä vaiheessa, koska savusauna oli paljon tärkeämpi meille…

Lapsuudessani tämä savusauna on ollut minun ensimmäinen saunomispaikka. Meillä ei ollut lapsuudessani muuta saunaa. Vasta alakoulu iässäni meille tuli sisäsauna. Sittenpä savusauna taisi jäädä melko käyttämättömäksi. En muista saunottiinko siinä juurikaan enään.

Kun siirsimme saunan meille, oli siitä alaosa pikkusen jo lahonnut ja isäni teki Pentin kanssa alahirret uusiksi. Myös katto ja yläosa jouduttiin uusimaan. Vanha kiuas saatiin myös siirrettyä meille. Minäkin pääsin jotain tekemään, kun tein saunan piirustukset ja suunnittelin paloeristykset, eikä ole vieläkään koko sauna palannut. Sain myös muurata kiukaan takustan tiilistä. Onneksi takusta on nokeentunut ajankuluessa ja saunassa on hämärää, niin muut ei nää kuinka rumasti se on muurattu. En ollut koskaan aiemmin muurannut mitään enkä ole tainnut muurata sen jälkeenkään. Olipa muurauksen ulkonäkö mikä tahansa, niin pääasia, että se suojaa saunan palamisen… Voisihan joku sanoa muurausjäljestäni, että taidetta ilman aivoja…

Saunan pesä

Sauna on lämmitetty joka joulu yli 20 vuotta, vaikka kerran oli aamulla pesää sytyttäessä 30 astetta pakkasta. Se lämmitetään säällä kuin säällä.

Aloitamme saunan lämmityksen jouluksi joskus jo pari päivää aiemmin, jos on ollut pakkasia, eikä saunaa ole lämmitetty pitkään aikaa. Aaton aattona meillä oli ennen koronaa aina siskon porukan kanssa pizza tms. ilta, jolloin saunottiin jo isolla porukalla. Jouluaattona on saunottu porukalla sitten toinen kerta ja joskus se on ollut meille itselle jo kolmas peräkkäinen saunailta. Nyt korona aikana onkin jo toinen vuosi, kun saunomme vain omalla porukalla.

Tätä kirjoittaessa on aaton aatto ilta ja olemme eka saunomisen jo tehneetkin tälle iltaa. Aattona on helppo lämmittää uusiksi, kun se on tänään jo lämmitetty kertaalleen.

Pentti joutuu aamulla vielä töihin, joten saunan lämmitys on minun huki tänä vuonna. Aattoaamuna käyn sytyttämässä jo pimeän aikaan pesään tulen ja siinä on oma tunnelmansa, kun pesän saa syttymään. Kun saan syttymään puiden lisäyksen välissä laittelen jouluruokia.

Otan aamusta kinkun uunista ja keitän Maijalle riisipuuron. Teen rosollin, lanttulaatikon ja muut vielä vaiheessa olevat ruuat. Lupasin siskoni porukalle keittää myös Juustosavuporokeittoa, joka on meidän perinne alkuruoka jouluna. Saavat sen hakea sitten heille, kun koronan takia eivät tule meille syömään.

Kun Pentti pääse iltapäivällä töistä saunomme ja syömme. Sittenpä saakin loikolla loppuillan täyden vatsan kanssa sohvalla… ja jälkkäriksi onkin odottamassa minun lemppari suklaakonvehti rasia eikä se oo ihan pieni….

Tällaisia perinteitä meillä ja savusauna on se ykkönen tietysti!!!

Hauskaa Joulua kaikille teille lukijoille!!!

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..