Munkit ja vapun herkut

Munkit ja vapun herkut

Munkit ja vapun herkut

Munkit ja tippaleivät kuuluvat perinteisesti vapun herkkuihin. Vapun perinteisiä juomia ovat sima ja kuohuvat juomat. Nämä herkut sisältävät paljon kaloreita mm. sokerin ja rasvan muodossa. Tiedätkö kuinka paljon munkit ja vappujuomat sisältävät kaloreita? kuinka paljon ne sisältävät sokeria tai millaista rasvaa ne sisältävät vai onko sillä väliä?

Vappuherkkujen energiamääriä:

Munkki, 90g /  282 kcal

Tippaleipä, 60g / 208 kcal

Sima 1dl / 51 kcal

Viini keskim. 1dl / 68 kcal

Lähde: Finelli

Munkit ja tippaleivät

Munkit ja tippaleivät kuuluvat monen pöytään vappuna. Kaupoista löytyy paljon erilaisia munkkeja ja tippaleipiä. Niitä voi tehdä myös itse, jolloin voi vaikuttaa paremmin esimerkiksi rasvan laatuun. Myös kaupan leivonnaisista voi tutkia tuoteselosteen, millaista rasvaa ne sisältävät.

tippaleipiä

Yllä olevassa kuvan tuoteselosteessa on kerrottu, että kuvan tippaleivät sisältävät rapsi- ja palmuöljyä. Rapsiöljyssä on pehmeää rasvaa ja palmuöljyssä on paljon kovaa, eli tyydyttynyttä rasvaa. Tuotteessa on todennäköisesti käytetty enemmän rapsiöljyä, sillä ravintosisällön mukaan 100g tuotetta sisältää 16 g rasvaa josta tyydyttynyttä on vain 2,7 grammaa. Rasvan laadussa on tärkeää, että siinä olisi kovaa tyydyttynyttä rasvaa mahdollisimman vähän ja enemmän tyydyttymätöntä rasvaa.

vappu, munkit

Itse paistan munkit rypsi- tai auringokukkaöljyllä. Jos käytät munkinpaistoon tarkoitettuja rasvoja, tarkista rasvan laatu niistä. Munkin paistorasvoissa voi olla kookos- ja palmurasvaa paljon, jotka sisältävät kovaa rasvaa.

Kovia, eli tyydyttyneitä rasvoja ovat palmuöljyt ja kookosrasvat. Pehmeitä, eli tyydyttymättömiä rasvoja ovat mm. rypsi-, oliivi- ja auringonkukkaöljy. Voit lukea lisää Syö hyvää sivuilta, kuinka paljon eri öljyt tai rasvat sisältävät tyydyttynyttä tai tyydyttymätöntä rasvaa. Jos syöt rasvaisia munkkeja, vaikka ne olisi tehty hyvänlaatuisella rasvalla, niin nekin on kaloreita ja silloin kannattaa vähentää muuta rasvan saantia sinä päivänä.

 

Sima ja muut vappujuomat

Sima Kuuluu perinteisesti vapun juomiin. Sima sisältää kaloreita keskimäärin 102 kcal / 2dl:n lasi ja siinä on paljon sokeria. 1dl simaa sisältää 12.5 g sokeria ja sokeripaloiksi muutettuna n. 5 sokeripalaa. Jos juot 2dl:n lasin simaa saat n. 10 palaa sokeria.

Vappusima

Monille vapun juomiin kuuluvat alkoholipitoiset juomat. Alkoholi sisältää paljon turhia kaloreita ja 1g alkoholia sisältää 7 kcal. Lisäksi monissa alkoholipitoisissa juomissa on paljon myös sokeria. 1g sokeria sisältää 4 kcal. Joten mitä enemmän juomassa on alkoholia tai sokeria, niin sitä enemmän siinä on myös kaloreita.

Kaloripitoiset kuplivat voi hyvin korvata myös  alkoholittomilla sekä sokerittomilla juomilla. Kilistää voi vaikkapa light Pommacilla, jossa on vain 2 kcal /1 dl tai Vichy vedellä ja aamulla voi herätä pirteänä vaikka keväiselle aamulenkille.

Viinien energiamääriä:

 

Valkoviini kuiva  1dl /  69 kcal

Valkoviini makea1 dl / 97 kcal

Punaviini 1dl / 70 kcal

Lisää alkoholijuomien energiapitoisuuksia löydät mm. Finelistä

Voit olla kiinostunut myös aiemmasta julkaisusta, jossa kerron kerron mm. herkkujen kaloreista.

Katso lisää:

Miten sain itseni lihomaan ja miten sain pidettyä kiloni

Hauskaa Vappua!!!