Pannukakku josta tuli pannukakku

Pannukakku josta tuli pannukakku

Pannukakku josta tuli pannukakku

Pannukakku on helppo tehdä ja se on monesti meidän perheessä viikonloppuna aamupalana. myös lättyjä tehdään usein. Tänään aamulla töihin lähtiessä tein nukkumassa oleville aamupalan valmiiksi eli pannukakkua mansikoiden kera. Yleensä kippaan taikinaan mitä milloinkin, enkä paljoa mittaile. Nyt tein poikkeuksen, niin voin kertoa määrät nyt täällä blogissani. Laskin myös tähän juttuun ainesten energiamäärät eli Kilokalorit. Kun kirjoitan kaloreista tarkoittaa ne kilokaloreita, kuten yleisesti on käytössä. Ainesten kaloritietoa on kerätty Finelistä sekä tuotteiden pakkauksista.

Pannukakku

Pannukakun ainekset:

* Kananmunia (1 kpl > 74 kcal) 4 kpl > 298 kcal   (1 kpl >74 kcal)

* Kevyt maito 2dl > 92 kcal    (1dl > 46 Kcal)

* Hiivaleipä vehnäjauho, tumma 2 dl (120 g)  >  408 kcal ( 100 g / 340 kcal)

* Spelttimanna 2dl (120g?)  388 kcal (100 g / 324 kcal)

* Pirkka juokseva rasva 10 g > 72 kcal ( 100g /720 kcal)

Leivijauhetta jonku verran…En tiedä oliko siitä mitään hyötyä, kun ei noussut enempää… joten pannukakku!

Suola unohtui, mutta syöjät eivät ehkä huomaa kun en kerro….

Paistoin uunissa 200 asteessa, mutta unohdin katsoa kellosta, mutta onneksi muistin kuitenkin ottaa ajoissa pois ennekuin olisi kärähtänyt. On kyllä joskus käynyt niinkin. Omistan muistuttajan, mutta en muista sitä käyttää…

Koko pellillinen yhteensä (n. 500g) 1258 kcal

Pellillisen jaoin 12 osaan joten 1 pala n. 100 kcal 

Pannukakun jauhot

Käytän yleensä pannukakuissa jauhoina täysjyvävehnäjauhoa ja kauramannaryynejä. Tällä kertaa täysjyvävehnäjauhot olivat loppuneet, joten otin hiivaleipäjauhoja ja niiden lisäksi Spelttimannaryynejä Halusin saada pannukakuista täysjyvä pannukakkua, niin siksi valitsin spelttimannan toiseksi ”jauhoksi”. Spelttimanna on 100% täysjyvää. Jos viljatuotteissa on vähintään puolet täysjyvää, voi sitä silloin sanoa täysjyvätuotteeksi.

Käyttämäni hiivaleipäjauho on tummaa, mutta se ei ole täysjyvää. Allaolevassa hiivaleipäjauho pussin tiedoissa lukee että se on tumma vehnäjauho , ”joka valmistetaan vehnäjauhatuksen yhteydessä kuorikerrosta lähellä olevasta vehnänytimen osasta. Hiivaleipäjauho sisältää lähellä jyvän kuorta olevat ravintorikkaat osat, jotka tekevät jauhoista tummempaa ja kuitupitoisempaa kuin ydinvehnäjauho.”

Tummat makaroonit ja jauhot ovat kuitenkin parempia kuin vaaleat. Kuitua spelttimannassa on 10,4 g /100g ja tummassa hiivaleipäjauhossa 7,0 g / 100g. eli ero on melkosuuri. Erikoisvehnäjauhoissa, jotka on tehty jyvän ydinosista on kuitua n. 4g / 100g. Päivässä kuitua tulisi saada Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan 25-35 g

Voit käydä vertailemassa eri jauhojen kuitu- ja ravintopitoisuuksia esim. Myllyn Paras sivuilta ja katsoa niiden ravintosisältöjä

Lisää viljatuotteista voit lukea esimerkiksi Leipätiedotus sivuilta. Löydät sieltä myös tarkempaa tietoa täysjyvästä ja sen osista jne.

 

Pannukakku lautasmallin mukaan

Pannukakut jätin odottamaan herääjiä pöydälle. Pannukakut tein niin että lautasmallikin on mahdollista toteuttaa.

Pannukakut sisältävät täysjyvää reilusti, proteiinia tulee kananmunasta  ja maidosta viljan lisäksi. Rasvaksi olen valinnut Pirkan juoksevan rasvan, jossa rasvaa 80g/ 100g Tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa on 7 g. Eli siitä saa pehmeää rasvaa hyvin ja kovan rasvan osuus on pieni. Kananmunia tuli normaalia enemmän, koska, niiden päiväys oli tänään. Kasvikset tällä kertaa tulee marjoista, jotka otin sulamaan pakasteesta, kun nakkasin pannarin uuniin. Ne ehtivät sopivasti sulaa ennenkuin syöjät ehtii aamupalalle. Marjoissa on energiaa n. 50 kcal / 100g. ja samalla saa hyvin flavonoideja vitamiinejä yms. hyviä ravintoaineita.

Kuten varmaan huomaat, niin pannukakku ei ole huono valinta vaikkapa aamupalaksi, jos sieltä löytyy oikeat ja hyvälaatuiset ainekset. Lautasmalli tosiaankin on mahdollista toteuttaa monella tavalla.

Lättyjä meillä tehdään myös usein. Alla linkit aiempiin lättyohjeisiin, niin voit vaikka tehdä sunnuntaisi jonkinlaiset versiot vaikkapa näitä ohjeita tuunaten. Itse olen ruokaohjeiden tuunaaja ja kaikki ei aina mene, niinkuin olen suunniteltu. Mutta mitä se haitta, kun seuraavalla kerralla voi onnistua tai keksiä jonkin uuden tuunauksen…tai uuden reseptin…