Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen oli Maijan toive lauantai- illaksi, kun tulee savusauna vieraita. Emme ole pitkään aikaan tehneet itse hampurilaisia, joten nyt sitten tehtiin. Leivoimme itse sämpylät ja mietimme miten kanat laitamme hampurilaisiin. Tässäpä sitten sämpylöiden ja hampurilaisten ohje, mitkä on tehty minun omasta päästä. Tietysti sämpylät ovat täysjyvää, vaikka ne on tehty vehnäjauhoista. En takaa että kaikki ainekset olisi mitattu tarkasti ja ohje varmasti toimisi, mutta suurinpiirtein ainakin. Lisäksi kerron sämpylöiden ja muiden ainesten energiamäärät. Meillä jokainen voi koota itse sellaisen, hampparin kuin haluaa. Millainenhan minun hamppari on nyt, kun olen Detoxin eka viikolla??? Lue niin näet…

Täysjyväsämpylät

 

 • 4 dl Täysjyvävehnäjauho (1dl= n. 60g) 340 kcal/ 100g -> 864 kcal
 • 1,5 dl Hiivaleipäjauho 360 Kcal / 100g -> 306 kcal
 • 5 dl Kevyt maito 39 Kcal/ 100g -> 195 kcal
 • 1 pussi Hiiva
 • 1 tl sokeria (1tl=4g)  406 kcal/ 100g -> 16 kcal
 • suolaa vähän
 • 10 g Rypsiöljy  n. 900 Kcal/100g -> 90 kcal

 Koko sämpylätaikina  1471 kcal / 13kpl -> 113 kcal/ sämpylä

Lämmitä maito n. kädenlämpöiseksi tai sinne päin. Sekoita hiiva, sokeri, suola ja pieni määrä jauhoja sekaisin ja lisää ne maitoon. sekoita hyvin. Lisää jauhoja, niin että taikina on löysää. Anna olla vähän aikaa ja lisää öljy. Jos taikina on vielä liian löysää, lisää vähän jauhoja.Taikina saa olla jokatapauksessa löysää.  Jätä jauhoista n. 1/2 dl leivontaan.

Anna nousta vajaa tunti suurinpiirtein ja kun se on noussut reilu 2X ala leipoon.

Ota taikinasta lusikalla pieniä nokareita ja leivo runsaan jauhon kanssa. Taputtele ne lättänöiksi pellille. Taikinasta tuli 13 sämpylää. Anna nousta puoli tuntia ja paista n. 200 asteessa, kunnes ne saavat vähän väriä.

Käytin kanahampurilaisten sämpylöihin suurimmaksi osaksi täysjyvävehnäjauhoja joiden kuitupitoisuus on 13 g / 100g . Lisäksi käytin hiivaleipäjauhoja joiden kuitupitoisuus on 7 g / 100g. Kuin leivän viljasta on vähintään puolet täysjyvää voi sitä sanoa täysjyväleiväksi, joten näistä sämpylöistä tuli täysjyväsämpylöitä. Jauhoista yli puolet oli täysjyvävehää. Mikäli kuitua on tuotteessa vähintään 6g on tuote runsaskuituinen. Tämäkin täyttyi hyvin koska käytin runsaskuituisia jauhoja.  Kuitua tulisikin saada 25-30 g /pv. Hiivaleipäjauhoja laitoin varalta, jotta sämpylöistä tulee varmasti pehmeitä.

Kanapihvit

 

Kanahampurilasten pihvit tein kanan sisäfileestä. Koko paketti sisäfilee paloja oli 480g ja siinä oli n. 13 kpl. 104 kcal/ 100g -> 4.8 x 104 kcal -> 499,2 kcal / 480g -> koko paketti 499,2 kcal : 13 kpl -> 38,4 kcal / filepala.

Nuijin fileet lihanuijalla ohuiksi pihveiksi. Maustoin ne soijakastikkeella, paprikajauhella sekä pippurisekoituksella. Paistoin uunissa n. 225 asteessa, kunnes ne vähän sai väriä. Unohdin katsoa kellosta ajan.

Paistoin pellillä varalta kaksi pakettia kananfileitä, että riittää hyvin kaikille ja jos jää onpahan sunnuntaiksi paistettua kanaa valmiiksi. Kanaa jäi kuten arvelinkin, joten Maija ja Pentti sai syödä sunnuntainakin parit hampurilaiset lounaaksi. Alla valmiit uunissa paistetut kanafileet.

Lisukkeet kanahampurilaisille

 

Tarjosimme kanahampurilaisten kanssa uunissa paistettuja lohkoperunoita sekä porkkanoita. Lohkoin perunat ja porkkanat valmiiksi pellille ja laitoin vähän aromisuolaa päälle. Kuvassa näkyy kuinka ne ovat kostuneet, kun tein ne valmiiksi pari tuntia ennen paistamista ja ne olivat leivinpaperin alla odottamassa. Paistoin ne juuri ennen hampurilaisten syöntiä n. 250 asteessa. Kellosta en taaskaan muistanut katsoa aikaa. Näihin lohkojuttuihin ei tarvitse ollenkaan öljyä, joten ne on kevyt vaihtoehto ranskalaisille. vrt. peruna n. 75 kcal/ 100g ja ranskalaiset uunissa paistettu n. 160-260 kcal/ 100g tai uppopaistettu n. 360 kcal/100g. Huom! Porkkanat 33 kcal/ 100g

(Paistettujen kuva löytyy artikkelin lopusta hamppari kuvasta)

Laitoin tarjolle tietenkin myös vihanneksia ja ananasta, joita jokainen saa laittaa hampparin väliin sen verran kuin haluaa…

 • Tomaatit 23 kcal/ 100 kcal
 • kurkut 11 kcal /100g
 • paprikat 26 kcal / 100g
 • rapealehtistä jääsalaattia 11 kcal / 100 g.
 • Ananas 54 kcal / 100g  Säilyke
Mitäpä kanahampurilaiset olisi ilman juustoa, joten laitoin tarjolle myös juusto siivuja. Ne oli gouda juustoa, jonka rasva % on 29 ja niissä on 361 kcal/ 100g. -> 1 siivu / 14,2g / n. 51kcal. Juustot ovatkin usein yksi iso kaloripommi hampurilaisten täytteistä koska juustossa on paljon rasvaa. siivu voi näyttää pienelyä, mutta se on kuitenkin tiivistä tavaraa.
Kastikkeet ovat usein myös kunnon kaloripommeja, mitä ei ehkä ajatella. Niitä lorautellaan mukaan joskus aika paljonkin. Kuvassa olevissa kastikkeissa on 500-600 kcal / 100 g (rasvaa 50-60g) ja öljyssä 900 Kcal/ 100g.

Kastikkeissa 1rkl on n. 14 g. Kuvan kastikkeissa 1g kastiketta on 5-6 kcal (Öljy 9kcal/g), jolloin ruokalusikassa n. 70-84 kcal (Öljyssä 126 kcal/1 rkl). Monesti varsinainen ruoka-annos ei välttämättä ole runsaskalorinen, mutta kun niihin lisätään paljon kastikkeita tai öljyjä, voi niistä tulla sitten niitä kaloripommeja. Tämä vain pienenä vihjeenä, kun käytät kastikkeita ja öljyjä miten sattuu; loraus sinne ja loraus tänne….

Tässäpä sitten muutamia mallinäytteitä illan kanahampurilaisista. Yllä ekassa kuvassa myös yksi herkullisen näköinen tekele. Minkälaisen sinä olisit valinnut?  Voit tuolta ylempää laskeskella vähän kaloreita, mitä siinä voisi olla tai paljonko kuvan hampparit sisältää… Esim. Arikkelin ekassa kuvassa ylhäällä:  Sämpylä n. 113 kcal + 2x kanafile yht. 76 kcal + ananas ja vihannekset n. 50 kcal + juusto 51 kcal + kastikkeet n. 100 kcal –>  yht 390 kcal.

Minun ”kanahampurilainen”

 

Jos olisin itse syönyt tällä kertaa kanahampurilaisen, olisi se varmaan ollut Ylimmäisen kuvan kanahampurilainen ilman sämpylää, kuten monesti muulloinkin se on ollut. Nyt kuitenkin jouduin jättämään hampparin kokonaan väliin, sillä olen Cambridge Detoxilla eka viikolla ja siihen ei tietenkään kuulu hampurilaiset missään muodossa. Onneksi toiset tiesivät kertoa että ne oli tälläkin kertaa hyviä!!! Itse lusikoin muiden syödessä Cambridgen Kanasienikeiton! Onneksi sekin on hyvää!!!

 

Saunailta sujui hyvin ja hampparit kelpasi porukalle. Kellään ei jäänyt nälkä, eikä jäänyt nälkä minullakaan…!!

Sinua voi kiinostaa minun aiempi hampurilaisjuttuni kotiversio koululaiselle, johon ei tarvitse leipoa sämpylöitä itse.

Tai voit lukea lisää hampparin täytteistä, josta voit käydä lukemassa viime vuoden jolukalenterista jutusta jossa pikkujouluista ja pikkujoulun jälkeisistä grillijutuista.

Täysjyväleipä – tee se itse

Täysjyväleipä – tee se itse

Täysjyväleipä – tee se itse

Täysjyväleipä on helppo tehdä itse kotona. Kuvan leivät tein Tyttäreni Maijan synttäreille juuri ennen vieraiden saapumista, jolloin ne olivat vielä lämpimiä, kun vieraat pääsivät kahvipöytään. Löydät tästä jutusta leipien ohjeen ja kuinka paljon ne sisältävät energiaa Kcal.

 Täysjyvä on terveellistä suolistolle ja se voi vähentää mm sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia ja siinä on paljon kuitua sekä monia tarpeellisia ravintoaineita sekä vitamiinejä ja kivennäisaineita. Monet välttelevät aivan turhaan leipää hiilaripelossa, vaikka täysjyväleipä on yksi parhaimpia kuidun lähteitä. Kuitua tulisi saada päivässä 25-35g

Täysjyvästä ja leivästä voit lukea lisää esim Leipätiedotus sivuilta, jossa on kerrottu paljon hyvää tietoa täysjyvästä, kuidusta ja leivästä. Täysjyvästä ja kuidusta löytyy tietoa myös Syö hyvää sivuilta.

Täysjyväjauhot

Leipää voi sanoa täysjyväleiväksi, jos se sisältää täysjyvää leivän viljasta vähintään 50%. Nykyään on saatavilla täysjyvävehnäjauhoja. Itse käytän alla olevan kuvan täysjyvävehnäjauhoja leivontaan, lättyihin piirakoihin ja pannukakkuihin. Täytekakkupohjaa niistä ei kannata tehdä, sillä se lätsähtää helposti, jos jauhoa tulee liikaa.  Grahamjauhot ovat myös täysjyvää. Täysjyväjauhoissa on kuitua n. 11-13g / 100g. Joissakin täysjyväruisjauhoissa voi olla kuitua jopa 20g

Hiivaleipäjauho ei ole täysjyvää vaikka se on tummempaa, kuin tavallinen vehnäjauho. Siinä on kuitua lähes puolet vähemmän, kuin täysjyväjauhossa, eikä siinä ole koko kuoriosaa jyvästä. Sämpyläjauhoissa on usein mukana rouheita tai hiutaleita tms karkeampia osia, mutta ne eivät ole useinkaan ns. täysjyvää ja niiden kuitupitoisuus on lähes puolet pienempi kuin täysjyväjauhoissa n. 6-8g / 100g. Tavallisessa vehnäjauhossa kuitupitoisuus voi olla n. 4g/100g ja ne onkin tehty yleensä jyvän ydinosasta, eikä niissä ole ravinteikasta ja kuitupitoista kuoriosaa ollenkaan.

Erilaisten jauhojen kuitupitoisuuksia ja muita ominaisuuksia voi käydä katsomassa ja vertailemassa esim Myllyn Paras tai Sunnuntain sivuilta. Hyviä jauhoja löytyy myös paikallisilta lähituottajilta ja heiltä voi kysyä tarkemmin millaisia ne on ja löytyykö miten täysjyväjauhoja.

Nykyään löytyy myös hyvin gluteenittomia jauhoja ja niissäkin on jo täysjyväjauhoja kuten esimerkiksi Gluteeniton täysjyväkaurajauho.

Kun leivon leipää käytän useimmiten täysjyvävehnäjauhoja ja kaurahiutaleita tai neljänviljan hiutaleita. Puurohiutaleet ovat yleensä myös täysjyvää, koska ne on litistettyjä jyviä. Vaikka joukkoon lisäisi tavallisia sämpyläjauhoja tai vaikkapa tavallista vehnäjauhoa, on leipä täysjyvää, jos täysjyväjauhon ja hiutaleiden osuus on yli puolet leipään laitetusta viljasta.

 

Täysjyväleivän ohje

 • 2 dl täysjyvävehnäjauhoa (216 kcal/1dl) -> 432 kcal
 • 2 dl kaurahiutaleita  (148 kcal/1dl) -> 296 kcal
 • 1 dl vehnäjauhoja nostatuksen jälkeen (252 kcal/1dl) -> 252 kcal
 • 5 dl kevytmaitoa ( 39 kcal/ 1dl) -> 195 kcal
 • 1 pussi kuivahiivaa
 • 1tl sokeria-> 16 kcal
 • suolaa
 • 0.2 dl rypsiöljyä (n. 900 kcal/1dl) 180 kcal

Huom! jauhojen ja hiutaleiden määrät ovat suuntaa antavia. enkä takaa että näillä ohjeilla tulee hyviä. Mutta tällä kertaa ne ainakin maistuivat vieraille hyvin.

Lämmitä maito n. 40 C. Lisää kaurahiutaleet, täysjyväjauhot kuivahiiva, sokeri ja suola. Taikina saa olla vetelää tässä vaiheessa. kts kuva alla. Anna turvota puoli tuntia ja lisää öljy ja sekoita. Jos taikina on liian löysää lisää vähän täysjyväjauhoa.

Kohota taikinaa vähintään puolituntia, mutta se voi kohota paljon pitempäänkin. Kuvan leipiä kohotin 2 tuntia, jolloin jauhot ja kaurahiutaleet ehtivät turvota hyvin. Alla kuva valmiista taikinasta, joka on edelleen vielä löysää.
Ota taikinaa lusikalla ja lisää vehnäjauhoja sen verran ettei taikina tartu käteen ja taikinasta saa muotoiltua leipiä leivinpaperille. Vehnäjauhot saa pysymään leivät paremmin kasassa ja niitä on helpompi leipoa.
Paista leivät reilussa 200 asteessa 5-10 min. Kannattaa seurata, etteivät paistu liikaa ja kuivu. Leivät kannattaa syödä heti lämpiminä, jolloin ne maistuvat parhaiten.

Ei muuta kuin leipomaan ja sekoittelemaan omia jauhoseoksia, kuten minä teen mitä milloinkin. Täysjyväleipää voi tehdä helposti ja tämä ohje oli löysällä taikinalla, mutta jauhoja voi myös laittaa enempikin, jolloin ne nousevat enemmän ja saa helpommin vaikka sämpylöitä.

Koko taikinassa oli energiaa yhteensä 1371 kcal. Taikinasta tuli 2 pellillistä, n. 35 pientä ohutta leipää, jolloin yhdessä leivässä on n. 40 kcal / kpl

Käy katsomassa aiempaa blogijuttuani, missä kerron enemmän kaupan leivistä ja millaisia päällisiä niihin kannattaa laitta, jos haluaa syödä terveellisesti tai vaikkapa lounaaksi leivän. Leivästäkin voi saada lautasmallin mukaisen aterian, kunhan täytteet ovat oikeat ja käyttää runsaskuituista täysjyväleipää.

Sinua voi kiinnostaa myös lättyohje, jossa on käytetty täysjyvävehnäjauhoja.
Eväät aamupala, lounas ja päivällinen

Eväät aamupala, lounas ja päivällinen

Eväät aamupala, lounas ja päivällinen

Eväät voi sisältää terveelllisesti koostetun eväsrasian, joka on koottu suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisesti. Kuvan eväsrasia sisältää kaikkia päivän aikana tarvittavia ravintoaineita ja pitää hyvin nälän loitolla. Lisäksi mukaan on pakattu välipalaksi Cambridge patukka. Loput päivän ravintoaineet tulevat kahvimaidosta sekä iltapalasta kotona.

Kuvan eväät olen tehnyt aamulla miehelleni, jolla on 8-21 työvuoro tänään. Kerron tässä jutussa mitä se sisältää. Kotona voit käyttää apuna esimerkiksi Fineliä, jos haluat tietaää mitä sinun eväät sisältävät.

Eväät  lautasmallin mukaan

Täysjyvä:

– Täysjyväleipä 4 siivua  320 kcal  -> täysjyvää ja runsaasti kuitua

Kuitua tulee myös kasviksista.

Rasva:

– 60% levite (K-menu margariini) leivänpäälle 30g  -> 162 kcal   -> hyviä pehmeitä rasvoja. Sis. myös omega 3 rasvahappoja

Rasvaa tulee myös (Vapaan kanan omega munat) kananmunista, joissa on myös pehmeää rasvaa yli 2/3 .

Proteiini:

– Kananmuna 2 kpl -> 148 kcal

– Leikkele kinkku 60g ->  64kcal ( Huom! Leikkeleet sisältävät turhaa suolaa.. ja punaisen lihan voisi korvata esim. kanalla)

Proteiinia tulee päivän aikana myös juustosta ja muista maitotuotteista sekä täysjyvästä ja kasviksista.

Maitotuotteet:

– Juusto 17% 4 isoa siivua -> 136 kcal -> kalsiumia runsaasti

Kalsiumia tulee päivän aikana myös kahviin käytetystä maidosta sekä iltapalasta

Kasvikset:

– Paprika 50g n.  -> 14 kcal

– Porkkana 200g -> 65 kcal

– Tomaatti 100g ->23 kcal

– Salaatti 50g  -> 6 kcal

Suositus puoli kiloa kasviksia täyttyy, kun iltapalalla lisätään vielä marjat -> kuitua vitamiineja ja hivenaineita yms.

Koko eväsrasian sisältö -> 983 kcal

Päivän ravintoaineiden täydentäminen:

Eväsrasia sisälsi yhteensä 983 kcal ja se pitää hyvin nälän loitolla. Lautasmallikin toteutuu siinä, koska sieltä löytyy proteiinia, hyviä rasvoja, kasviksia, maitotuotteita ja tietenkin täysjyvää hyvänä kuidun lähteenä. Välipalaksi laitoin mukaan Cambridge karpalopatukan, joka sisältää 1/3 päivän tärkeistä vitamiineista ja ravintoaineista. ja se on helppo syödä välipalaksi vaikkapa kahvin kanssa. Karpalo patukka 200 kcal 

Iltapalaksi jääkin vielä kasvisten täydentäminen marjoilla 200g  -> n. 100 kcal sekä tarvittaessa kalsiumlisä rasvaton maustamaton jogurtti 200g -> n. 80 kcal 

Kun lisätään eväisiin Cambridge patukka ja iltapalaksi marjat ja jogurtti sekä päivän kahvimaito n. 2dl -> n. 80 kcal on koko päivän energiamäärä n. 1360 kcal.

Esimerkiksi Cambridge Ohjelman tason 5. kalorimäärä on 1500 kcal, joten jos olet tasolla 5 voit ottaa vielä jotakin reilun sadan kalorin edestä. Tässä tapauksessa se voisi olla esimerkiksi yksi iso hedelmä, jolloin näin flunssakaudella saadaan mm. C-vitamiiniä. ja jotain muuta vaikapa jälkiruuaksi. Koska mukana on 1 Cambridge patukka, tulee päivän kaikki ravintoaineet takuulla turvattua. Jos kahvia sattuu menemään enemmän maidolla, voi näitä ylimääräisiä kaloreita käyttää myös siihen.

Ne, jotka ovat käyneet Cambridge Ohjelman kaikki tasot kunnolla läpi ja miettineet miten päivä kannattaa rakentaa eri tasoilla, sujuukin jo hyvin 5 tasolla lautasmallin toteuttaminen. Ruokapäiväkirjan pitäminen on myös tasolla 5. hyvä tapa katsoa, tuleeko kaikki ravintoaineet mukaa. Itse rakennan joidenkin asiakkaiden kanssa juuri ruokapäiväkirjaan esimerkin, miten päivän ravintoaineet saa jokaisen henkilökohtaisen elämän mukaan.  Jos käy Taso-ohjelman kaikki tasot alusta asti läpi, niin terveelliset ateriat on helpompi toteuttaa myös laihdutuksen jälkeen.

Tässäpä yksi vaihtoehto mietittäväksi, jos joudut olemaan pitkän päivän töissä ja syöt siellä aamupalan, lounaan ja iltapalan, ja haluat ottaa terveelliset lautasmallin mukaiset eväät mukaan.

Lisää leipäjuttuja vaikkapa lounaaksi voit katsoa vaikkapa vanhasta blogijutustani Voileipä, kaloreita vai terveellistä ravintoa? Siellä kerron myös enemmän rasvojen laadusta ja muista tärkeistä ravinto-aineista.