NYT ON AIKA, Valmentajan viimeiset kilot

Taso 1 +

29.8 – 5.9.2018

Marjat

Tasolla 1+ sain ottaa mukaan marjat, joita syön mielelläni vaikka kuinka paljon.  Marjat ovat kevyttä ja terveellistä ruokaa. Esimerkiksi mansikassa, mustikassa, puolukassa ja vadelmassa on alle 50 kcal/100g. Herukoissa ja lakassa on hieman yli 50 kcal/100g. Marjat sisältävät myös runsaasti vitamiinejä, kivennäisaineita, kuitua sekä monia muita hyviä aineita. Katso lisää marjojen terveysvaikutuksista ja hyvistä ravintoaineista esim. Arktisten aromien sivuilta:

Marjoja on mukava syödä esimerkiksi pirtelöiden kanssa. Marjat voi sekoittaa vaikkapa tehosekoittimella tai blenderillä Cambridge pirtelöiden sekaan, jolloin pirtelöihin saa lisää makuja ja koostumuskin muuttuu. Yksi lemppareitani on tehdä Cambridgen mansikka- tai vaniljapirtelöstä sekä mustaherukka-omena smoothiesta hieman paksumpi kastike kuin pelkkä pirtelö tai smoothie olisi. Laitan ”kastikkeen” kulhoon ja lisään sekaan hieman jäiset tai tuoreet marjat.
Tykkään myös Cambridge Original puurosta marjoilla. Puuron voi tehdä marjojen kanssa joko kylmänä tai kuumana. Puuron makua ja koostumusta voi muutella lämpimänäkin riippuen tekotavasta. Jos sen tekee mikrossa ja laittaa vähemmän vettä, saa siitä paksumpaa ja maku on hieman erilainen kuin ilman mikroa. Tällä kertaa tasolla 1 tai 1+ olen puuron tehnyt välillä, niin että olen laittanut jauheen isoon mukiin ja kaatanut kuuman veden päälle. Sen jälkeen odotan muutaman minuutin ja sen syön ilman marjoja. Tasolla 1 tein puurosta myös pieniä leipäsiä.

Ehdoton suosikki puuroni on kuitenkin puuro kylmänä marjoilla. Sen teen usein blenderillä. Laitan vajaa 1dl vettä blenderiin ja lisään sekaan Cambridge puurojauheen sekä hieman jäiset marjat. Sekoitan ainekset sekaisin ja kaadan kuoppiin. Usein laitan vielä annoksen päälle lisää marjoja. Marjat voi olla myös tuoreita, mutta itse tykkään kun ne on hieman jäisiä, jolloin puurosta tulee kylmää ja raikasta. Puuron voi tehdä myös tuoreilla marjoilla ja vedenmäärää voi säädellä sen mukaan kuinka paksua puurosta haluaa. Koska puurojauhe on hieman makeaa, voi sen kanssa syödä happamempiakin marjoja.

Kun tasolla 1 ei ole syönyt makeaa, niin kaikki marjat alkavat maistumaan paljon makeammilta. Makutottumukset muuttuvat aina alemmilla tasoilla, makea maistuu makeammalta ja suolainen suolaisemmalta kuin normaalisti. Itse en yleensä tykkää puolukasta, mutta tasolla 1+ nekin maistuu hyviltä. Nyt 1+ tasolla olen aamulenkeillä syönyt metsässä puolukoita. Osa puolukoista on vielä raakoja, joten pitää katsoa vielä mistä ottaa, mutta hyviä ovat kuitenkin.

Liikunta ja uni

Liikuntaa olen harrastanut myös tasolla 1+. Olen tehnyt CKO:n mukaiset liikuntajutut joka päivä sekä kävellyt oman tuntemuksen mukaan välillä vähän pitempiä lenkkejä n. 30-60 min.

Yleensä nukun 1 tasoilla todella hyvin. Nyt huomasin tason lopussa, että yöunet muuttuivat katkonaisiksi ja aloin heräilemään aamuyöstä, enkä päässyt uudestaan uneen. Normaalisti yö uneni ovat olleetkin välillä huonot liittyen ikääni ja vaihdevuosiini. Ihmettelin asiaa, että miksi aloin taas nukkumaan huonosti. Todennäköisesti kävin liian pitkiä ja liian kovatehoisia lenkkejä. Palautuminen liikunnasta on hitaampaa matalemmilla tasoilla pienillä kalorimäärillä ja yksi merkki on unen heikkeneminen. Pitäisi muistaa matalilla tasoilla liikkua maltillisesti, vaikka välillä tuntuu että jaksaa hyvin. Se kostautuu jossain vaiheessa kuitenkin. Nukkuminen on kuitenkin laihdutuksen kannalta tärkeä asia.

Pidän aina lenkillä vyölaukkua, jossa on puhelimen lisäksi yksi Cambridge patukka. Sama patukka on kulkenut mukana varmaan koko kesän ja se on jo hieman litistynytkin. Vara eväs on hyvä olla mukana varsinkin näin tiukemmilla tasoilla, joissa energiamäärät ovat pienempiä. Jos alkaa heikottaa tai innostuu pitemmälle lenkille, on sitten tarvittaessa jotain syötävää mukana. Näin syksyllä on mukava syödä metsälenkillä marjoja ja nauttia luonnosta.

Miten taso 1+ sujui?

Tasolla 1+ olin viikon ja kun olin jo päässyt ketoosiin 1 tasolla, nälkä ei ole juurikaan enään vaivannut. Suurempia mielitekoja ei ollut juurikaan. Karkkia ja jäätelöä ei tehnyt mieli ollenkaan ja tärkein tavoitteenikin oli alun alkaen saada jäätelö ja karkki kierre loppumaan. Se tavoite onkin nyt onnistunut hyvin. Suurimmat mieliteot olivatkin toiseksi viimeisenä päivänä tasolla 1+. Silloin itsellä oli tunne että kohta lähtee mopo käsistä. Tunnen jo sen verran hyvin itseni, että parempi ottaa jotakin ylimääräistä syömistä ennekuin tilanne menee hallitsemattomaksi. Otin porkkanoita ja se rauhoitti tilanteen hyvin. Porkkanat oli hyvä valinta tilanteeseen, koska ne eivät sisällä paljoa kaloreita, vaan ovat kevyttä syötävää ja niissä on kunnolla purtavaa.

Olen reilu 50-kymppinen, joten vaihdevuosioireitakin on ollut viimevuosina jonkin verran. Hikoilu alkoi kesän ja alkusyksyn aikan olla jälleen yleisempää. 1+ tasolla hikoilu oireet ovat nyt kaikonneet lähes kokonaan. Nyt hikoilukohtauksia ei ole tullut enään edes jokapäivä, vaikka niitä oli ennen 1 tasoa useita kertoja päivässä. Aiemminkin matalilla tasoilla oireet on helpottaneet parin viikon kuluessa lähes kokonaan. Minulla näyttää vaikuttavan jo 3-4 kg:n painoero suuresti oireisiin. Millaisethan oireet olisivat jos olisin  yli 30 kg painavampi kuten silloin vuosia sitten olin pariinkin otteeseen pitemmän ajan.  Nyt viimeisten vuosien aikan painovaihtelut ovat olleet kuitenkin maximissaan alle 10kg ja suurimman osan ajasta alle 5kg.

Vaattet ovat jälleen löystyneet ja vanhoja vaatteita on saanut kaivella lisää esiin. Uusia en ole vielä ostanut, enkä aio ostaakkaan ennenkuin 60kg on rikki.

Loppujen lopuksi tasolla 1+ ei tapahtunut mitään muuta suurempaa, vaan taso-ohjelma eteni suunnitellusti ja painoa lähti reilu kilo. Tästä on helppo jatkaa tasolla 2 eteenpäin. Nyt voi sanoa että 1+ tasolla ohjelman noudattaminen oli helppoa, kun sai syödä marjoja, jotka ovat minun herkkuja varsinkin näin syksyisin. Syksy onkin ollut aiemminkin minulle helpointa aikaa pudottaa painoa. Kesä kilot on nyt otettu pois!

Nyt olen tasolla 2 kaksi viikkoa ja kerron tason kuluessa jälleen lisää miten taso-ohjelman noudattaminen sujuu.

.

Pääset lukemaan ”viimeiset kilot” sivulta aiemmat jutut aloituksesta ja taso 1:stä