Jauhot leivontaan – terveellisempää vai herkkuun

Jauhot leivontaan voivat olla monenlaisia.. On tavallisia kaupanjauhoja sekä suoraan viljelijöiltä / tuottajilta saatavia. Suoraan viljelijöiltä ostettaessa tuoreus onkin se yksi tärkeä valttikortti niille. Oli tuote suoraan viljelijältä tai kaupasta, niin sillä on merkitystä, onko se täysjyvää vai vain jyvän sisäosaa ja kuinka paljon se sisältää kuitua ja muita ravintoaineita. Kuitua tulisi saada jokapäivä 25-30 g.

Jauhojen valinnassa on tietysti merkitystä mitä leipoo. Jos leipoo vaikkapa kakkuja yms herkkuja, eikä niitä syödä joka päivä, niin silloin ne voi olla ravintoköyhemmästäkin jauhosta tehty. Mutta jos teet leipää, jota syöt joka päivä ja useamman palan, kannattaa kiinnittää enempi jauhon laatuun huomiota

Ylhällä kuvassa vasemmalla ylhäällä on täysjyväruisjauhoa ja oikealla täysjyvävehnäjauhoja. Alempana on vasemmalla hiivaleipäjauhoja ja oikealla tavallista vehnäjauhoa.

Vähemmän kuitua sisältävät jauhot:

Yllä olevat vehnäjauhot ovat ihan ”tavallisia” vehnäjauhoja, joista on otettu kaikki kuoriosat ne ravintorikkaimmat osat pois. Näissä esimerkiksi kuidun määrä on alhainen. Toisessa on 3 g / 100g ja toisessa 4 g / 100g. Jotta tuote olisi runsaskuituinen tulisi kuitua olla 6 g / 100 g. Näitä jauhoja kannattaa käyttää vain niihin herkkuihin, joita syödään harvemmin. Kuidun hyödyistä voit lukea esim. sydän sivuilta

Kts lisää erikoisvehnäjauhoista ja karkeista vehnäjauhoista Leipätietoussivuilta, jossa useammassa kohdassa hyvää asiaa viljasta, täysjyvästä sekä leivästä.

Hiivaleipäjauho on hieman parempi ravisemukseltaan, koska siinä on mukana osa kuorikerroksesta. Hiivaleipäjauhossa on n. 7 g / 100 g kuitua. Eli sitä voi sanoa runsaskuituisemmaksi ja terveellisemmäksi. Hiivaleipäjauho sopii hyvin monenlaisiin leipomuksiin.

Täysjyväjauhot:

Täysjyväjauhot ovat paras valinta, jos haluaa mahdollisimman terveellisiä leivonnaisia. Täysjyväjauhoissa on paljon esimerkiksi rautaa. Täysjyvävehnäjauhoissa on kuitua 12-13 g / 100 g ja täysjyväruisjauhoissa jopa 20 g / 100 g.

Grahamjauhot ovat myös täysjyvää, mutta hieman kitkerämpää kuin nykyiset täysjyväjauhot. Speltti jauhot ovat myös täysjyvää. Katso lisää jyvän rakenteesta ja mitä täysjyvä sisältää leipätietous sivuilta

Valitettavasti vain kaikkea ei voi niistä leipoa. Esimerkiksi täytekakkupohja lätsähtää helposti, jos käyttää täysjyvävehnäjauhoja. Täysjyvävehnäjauhot sopivat kuitenkin hyvin esimerkiksi piirakoihin, pullaan, leipään yms. ja itse käytän pannukakuissa ja lätyissä paljon.

Leipomus on täysjyvää, jos esimerkiksi leivän viljasta puolet on täysjyvää. leipomuksiin voi käyttää myös kaurahiutaleita, jotka ovat myös täysjyvää. Katso aiemmin kirjoittamani juttu itse tehdystä leivästä. Löydät Blogistani myös pannukakku ja lättyohjeita.

Tavalliset ruisjauhot ovat nykyään useimiten täysjyvää vaikka niissä ei olisi merkitty että ne on täysjyvää. Kannattaa kuitenkin tarkistaa ravintosisällöstä kuinka paljon siinä on kuitua tai aineosista onko täysjyvää. Ruissihtijauho ei ole täysjyvää, vaan siitä on otettu osa kuoriosista pois. Kuitua siinä on vähemmän kuin täysjyväjauhoissa. Monissa ruisleivissä on käytetty ruissihtijauhoja, jolloin ruisleipä ei aina ole täysjyvää.

Tuoteselosteista kannattaa tarkistaa, myös mitä viljaa se tdella on. Yllä on Kaurainen Sämpyläjauho. Kun katsoo ainesisältöä, niin ensimmäisenä ainesosana on vehnäjauho. Se mikä on laitettu ensimmäiseksi, niin sitä on eniten. Eli ylläolevassa on vain pieni osa kauraa, vaikka nimestä voisi äkkiseltään kuvitella, että kauraa olisi enemmän. Loppujenlopuksi se on vehnäjauho.

Useimmat valmiit sämpyläjauhot eivät ole täysjyvää. Mutta jos lisäät puolet täysjyväjauhoa tai puurohiutaleita sekaan saat täysjyväsämpylöitä.

Leivontaan voi käyttää myös leseitä, jotka on tehty jyvän kuoriosista. Niissä on kuitua huomattavasti enemmän kuin täysjyväjauhoissa.

Jos ei voi käyttää gluteiinia sisältäviä jauhoja, löytyy useilta ”jauhofirmoilta” erilaisia sekoituksia. Niissä on usein kuitenkin ongelmana, että kuitua on vain vähän. Silloin pitää huolehtia muusta kuidun saannista esim. käyttämällä kuituvalmisteita. Viljoista esim. tattari on myös käyttökelpoinen ja siinä on enempi kuitua. Jos voi käyttää kauraa, löytyy gluteeniton täysjyväkaurajauho esim. Sunnuntailta.

Tässäpä oli vähän mietittävää varsinkin leivän leivontaan. Kannattaa valita täysjyvää mahdollisimman paljon. Vaikka melkein puolet jauhoista / viljasta olisi muuta kuin täysjyvää, on leipomus täysjyvää ja paljon ravintorikkaampaa.Jauhot leivontaan voi kuitenkin olla täysin täysjyvääkin.

Nyt sitten jauho ostoksille suurennuslasi mukaan ja tutkimaan mitä pussit sisältää tai netistä kaivelemaan jauhoja ja niiden ravintosisältöjä. Kannattaa kysyä suoraan tuottajilta, millaisia jauhoja löytyy, jos he ovat pieniä tuottajia joilla ei oo nettisivuilla kaikkia tietoja. He varmaan mielellään kertovat omista valikoimistaan.

Viimevuoden joulukalenterin luukussa 5. on leipomusten kaloreita sekä mm. Cambridge puurosta tehtyjä muffinsseja, jotka sopivat Cambridge laihduttajille jo tasolta 1+ alkaen.