JOULUKALENTERI

LUUKKU 12.

Jouluostokset, miten selviät niistä?

Oletko viimetipassa ostoksilla kävijä vai teetkö ne jo hyvissä ajoin?

Teetkö heräte ruokaostoksia vai suunnitteletko ne etukäteen?

Joulun lahja ostokset kannattaa tehdä hyvissä ajoin ja pienissä erissä. Näin vältyt joulustressiltä. Stressihän pistää tunnetusti meidät syömään liikaa tai me vedotaan siihen helposti ja saadaan siitä hyvä syy syömiselle. Me ollaan hyviä keksimään kyllä muitakin syitä sille.

Ennen kuin lähdet ostoksille, muista syödä, ettei tule nälkä kesken ostosten. Jos tiedät että ostoksilla menee pitempään, ota jokin välipala mukaan esim. hedelmää tai vaikkapa Cambridge patukka. Jos kuitenkin nälkä yllättää mene syömään sellaiseen paikkaan, missä saa vähän kevyempää sekä terveellistä ruokaa. Pikaruokapaikoissa on helppo käydä myös ja jos menet sinne valitse salaatti ennemmin kuin hampurilaiset ranskiksilla.

Noutopöydät ovat yleensä hyvä vaihto ehto, koska niissä on useinmiten vihanneksia muun ruuan lisäksi. Valitse silloin lautanen täyteen lämpimiä tai tuoreita vihanneksia ja jätä vain vähän tilaa muulle ruualle.  Muista kuitenkin että niissäkään ei tarvi syödä koko rahan edestä, jos et halua koko rahan edestä makkaraa vyötärölle…

Ruokaostoksille ei myöskään kannata mennä nälkäisenä, koska silloin useimmat ostaa kaikkea ylimääräistä mitä ei pitäisi.

Joulun ruokaostokset teemme äitini kanssa yhdessä pari päivää ennen joulua, ja aaton aattona sitten vain ne helpommin pilaantuvat ja jos jotain on unohtunut.

Olen tehnyt vuosia sitten exelillä meille yhteisen muistilistan kaikista ruuista, joita syömme jouluna. Otamme kauppaan listan ja siellä katsomme mitä tarvitsee ostaa suuniteltuihin ruokiin. Listalta jätämme nykyään osan ostamatta ja osaa ostamme vähemmän ja jotakin hieman enemmän, sen mukaan miten edellisenä vuonna on mennyt. Nuorimmat syöjät ovat ”hieman” kasvaneet siitä kun teimme listan, joten määrätkin ovat muuttuneet alkuperäisestä. Koska olemmee karsineet määriä paljon vuosien varrella, niin nyky vuosina juuri mitään ei jää syömättä enään ja osa loppuu jo hyvissä ajoin pyhinä. Tänä vuonna pitääkin listaa jälleen päivittää.

Jos laihdutat Cambridge Ohjelmalla, pyydä vaikkapa ruokapäiväkirja pohjia, joihin voi suunnitella joulun ruokailut jo valmiiksi ja tehdä sen mukaan ostokset. Näin ei tule ostettua ylimääräistä ja lipsumisiakaan ei tule niin helposti..

Tarkka suunnittelu, niin ruokien, kuin lahjojenkin suhteen kannattaa. Rahaa säästyy ja luontokin kiittää

Seuraava 13. luukku aukeaa 13.12 aamusta..