JOULUKALENTERI

LUUKKU 11.

Joulukarkit ja muut herkut

Pidätkö joulukarkeista ja herkuista?

Oletko karkkien suurkuluttaja vai onko ne sinulle aivan sama, eikä ne voisi enempää kiinnostaa?

Ostatko niitä jemmaan pahanpäivän varalle ja pysyykö ne sinulla jemmassa?

Jaatko konvehtirasioita tutuille?

Joulukarkkihyllyt ovat nyt pullollaan mitä hienommissa pakkauksissa olevia makeisia. Uusia laatuja on jälleen tänä vuonna tullut vaikka kuinka paljon. Osalle ihmisistä ne karkit ei ole mikään ongelma, mutta meitä ”karkkiongelmaisiakin on aika paljon, vaikka kaikki ei sitä tunnustakkaan. Voin tunnustaa, että itse olen yksi niistä hankalista ongelmatapauksista ja siksi joudunkin välillä ottamaan itseä niskasta kiinni ja laihduttamaan. Omissa laihduttajissa on sellaisiakin, joita karkit ei kiinnosta ollenkaan, vaan se ylipaino tulee jostain muusta.

Ostatko sinä kotiin jouluksi ison kasan herkkuja jouluksi? Itse ostin ennen jouluksi isoja paketteja karkkeja, että ”vieraat saa syödä”. Joulukuuseen laitoin paljon suklaapalloja, kun ne näytti mielestäni niin hienoilta. En tietenkä’än aikonut itse syödä niitä, mutta yleensä kävi, niin että minähän ne söin suurelta osin. Kun karkkia on saatavilla, niin tällainen herkkujen entinen suurkuluttaja kyllä syö kun sille päälle sattuu ja joskus vieläkin oikein kunnon överit.

Vaikka olen Valmentaja ja laihduttanut kiloja paljon, niin ei se poista minusta sitä, että pidän makeasta edelleen. Ennen saatiin, myös lahjaksi suuria määrä karkkia joulun aikaan. Oikein odotettiin että mitähän kaikkea saadaan sitten mässyttää hyvällä omalla tunnolla, kun joulu on ja se joulukin oli vain kerran vuodessa. Katso tästä miten minä söin ennen.

Useat ihmiset ostaan näitä ”kun halvalla saa” pakkauksia ja jakelee niitä myös tutuille ja joskus vähemmän tutuillekkin. Jotkut sanovatkin, että pitää olla jemmassa, jos joku tulee tai tarvii viemisiä. Miten on jouluna, onko niillä tutuilla itselläänkin jo valmiina niitä samoja karkkeja tai konvehtirasioita? Viet ehkä heille niitä samoja joita heillä jo on ja he saattavat tuskailla jo ennestään, että suklaata joka paikka täynnä. Tai miten he voivat olla syömättä niitä…

Voisitko tällä kertaa ostaa vaikka jotain muuta kuin suklaata viemiseksi, tai tarviiko aina olla viemistä. Voihan se tuliainen olla vaikkapa hienosti paketoitu joulukahvi, tee, pieni joulukoriste, tai vaikkapa pieni hedelmäkori. Usein se on vain tapa viedä herkkuja. Ja kuinka monta tuttua lopulta tarkkailee myös niitä kiloja, vaikka ei ole kertonut sinulle…

Työpaikat ovat joulun alla myös ongelma monelle laihduttajalle ja painontarkkailijalle. Porukat tuo leivonnaisia ja makeisia kilvan taukohuoneeseen viimeisellä viikolla. Todellisuudessa moni tuskailee, että taas pöydät notkuu herkkuja ja niitä on taas ”pakko syödä”. Voisitko sinä tehdä poikkeuksen ja aloittaa uuden tavan tähän perinteeseen. Vie vaikkapa hedelmiä ja / tai pilkottuja vihanneksia, joita voi napsia turvallisesti vaikkapa kahvipöydässä. Luulen että moni arvostaisi niitä enemmän kuin niitä tavanomaisia herkkuja.

Jotkut meistä ostaa myös karkkia ja konvehteja esim. kolme kympillä tai kaksi kolmen hinnalla. Kannattaisiko miettiä, sitä että se yksi normihinnalla on kuitenkin halvempi, kuin ne 3 kahden hinnalla. Itsellä toimii tämä useimmiten nykyään, onneksi. Kun ostan vain yhden syön sen hitaasti. Jos ostaisin kaikki kolme, kun halvalla saa, hotkisin kaikki yhtä nopeaa kuin sen yhden.

Jos ostat jotain itselle jouluksi, osta se yksi pieni rasia ja sellainen mistä todella pidät. Syö se yksi rasia ja nauti siitä hyvällä omallatunnolla. Puraise pieni pala kerrallaan ja maistele, haistele sitä ja syö hitaasti. Näin saat nauttia niistä yhtä kauan, kuin jos sinulla olis monta rasiaa ja hotkisit niitä kaksin käsin. Ei se laatu vaan määrä!!

Tässäpä vielä pari esimerkkiä joulukarkeista ja kaloreista, ettei matematiikka tänään unohdu.

Vihreät kuulat:

319 kcal / 100g > 829,4 kcal / 260 g:n paketti.

Yhdessä pallossa 20 g > 63,8 kcal.

Sokeripaloja koko laatikossa on n. 66,5 ja yhdessä pallossa n. 5 kpl.

Geisha suklaa konvehti:

553 kcal /  100 g ( Rasvaa 35 g)

2322 kcal / 420 g

1 kpl 40kpl / 7,5 g  (Rasvaa 2,5 g)

Sokeripaloja 100 g:ssa > 46 kpl.  Yhdessä pallossa n. 3,3 kpl ja 420 g:n laatikossa 193

Löydät lisää herkkujen ja vähän muidenkin kaloreita yllä olevasta miten söin ennen linkistä.

Mitenhän käy tänä jouluna, syönkö itse suklaata ja karkkia niin että napa rutisee vai pysynkö kohtuudessa ja suunnitelmissa? Se jää nähtäväksi… Oma ”paras” rasia vielä ostamatta!!!

Muista, että vaikka joulu on kerrana vuodessa, niin on se joka vuosi edelleen… Eikä ne herkut lopu kaupasta syömällä. Pilalle ne tietenkin voi mennä, jos juuri sinä jätät ne tänä vuonna syömättä tai vähemmälle…

Seuraava 12. luukku aukeaa 12.12 aamusta..