JOULUKALENTERI

LUUKKU 5.

Joululeivoinnaset moneen makuun..

Oletko innokas leipomaan jouluksi?

Itse olen ollut aiemmin kova leipomaan jouluksi ja vähän muulloinkin.

Tein aina suuren määrän pullaa, kuivakakkuja, torttuja, piparkakkuja, pikkuleipiä, mokkapaloja, toscakakkuja, yms… Tietenkin piti leipoa vielä joululimppua ja muitakin leipiä. Minulla on iso leivin uuni, minne mahtuu suuri satsi leipääkin kerralla. Vein usein myös lahjaksi lähipiirilleni leivonnaisia. Suuren osan söin myös itse. Ihan viime vuosina olen vähentänyt vuosi vuodelta joululeipomistani. Suurin syy on, että en sitten syö niitä itse, kun ei niitä ole. Tänä vuonna, kun oma laihdutus urakkani on jo loppusuoralla, niin en aio nyt leipoa juuri mitään, niin ei tule kiusauksia.

Tässä tietoa, kuinka paljon leipomukset sisältävät keskimäärin energiaa. Lähteenä on käytetty Finelin sivuja ja voit katsoa sieltä lisää eri leipomusten energiamääriä.

Torttu 50 kcal > 200 kcal

Piparkakku pieni > 25 kcal

Mokkapalat 70g > 267 kcal

Kuivakakut 25g > 109 kcal

Toscakakku 70g > 314 kcal

Korvapuustit 60 g > 260 kcal

 Pulla 50 g > 150 kcal

Yllä olevassa kuvassa on itse kaupan valmiiksi kaulitusta taikinasta tehtyjä torttuja. Pienet on tehty jakamalla yhden tortun taikina neljään osaan. Jos tekee pieniä kannatta taikinaa kaulita vähän lisää, että tulee nätempiä ja helpompi laittaa keskeltä kiinni. Isossa tortussa on n. 200 kcal /kpl, joten pieniin jää vain 50 kcal. Jos malttaa syödä vain yhdeen pienen ei hätää..

Vasemmalla kuvassa Cambridge puurosta tehty muffinssi.

Puurojauhe 1pussi (200kcal) + n 1 dl vettä + 1/4 tl leivinjauhetta. sekoita hyvin ja lisää marjoja tai mausteita oman makusi mukaan. Joulumausteilla voit tehdä vaikkapa joulukakkua. Lisäämällä kananmunan saat hieman erilaisen rakenteeltaan, mutta vähennä veden määrää ainakin puolella. Yhdestä puuro pussista tulee 2 muffinsia ja kananmunalla saat enemmä. Ilman kananmunaa muffinssi sopii jo tasolta 1 alkaen.

Kuvassa alhaalla oikealla Cambridge smoothiesta tehfty pikkuleipä

Kirsikka-Mansikka smoothie -pussi (200 kcal) + vettä n. 1 dl + leivinjauhetta 1/4 tl ja marjoja sekaan. Kuvassa puolukoita. Jos jättää leivinjauheen pois ja paistaa matalammalla lämmöllä, saat kovempia keksejä. Kuvan keksit paistettu 200c. Paisto aikaa en katsonut…Kannattaa kokeilla myös vanilja pirtelöstä, joihin voi sekoittaa vaikkapa joulumausteita. Annoksesta tulee 4-6 pikkuleipää.

Jos teet cambridge -aterioista leivonnaisia, voit syödä niitä jopa tasolta 1 asti ja se on ateria samalla!

Lisää Cambridge tuunaus ohjeita löytyy esim. vuoden 2018 Cambridge Ohjelman kalenterista. Niitä on vielä iso nippu jäljellä Raahessa ja Kalajoella!!

Tätä kirjoittaessa, alkoi tekemään mieli leipoa jotain esim. joululimppua tai saaristolaisleipää. Eikä toscakakkukaan olisi hullumpaa, kunnon rasvapläjäys, mutta olisi se niin hyvää kuitenkin!! Ja tuore pulla maidon kanssa, mikä sen ihanampaa. Joskus on mennyt melkein pitko ja monta lasia maitoa kerralla…  Pitää nyt oikein ”veistä kaivella haavoissa” ja unelmoida leipomisesta ja varsinkin siitä niiden syömisestä!! Mutta taidan jättää leivonnan väliin, sillä paluuta entisiin monta päivää kestäviin leipomuksiin ja syömisiin ei ole enään, vaikka kuin tekisi mieli!! Säästän nekin kalorit sinne varsinaiseen jouluun ja oikeaan joulu ruokaan!