JOULUKALENTERI

LUUKKU 6.

Joulupuuro – riisipuuro vai jokin muu..

 

Kuuluuko sinun Joulun perinteisiin riisipuuro?

Millainen riisipuuro on verrattuna muihin puuroihin?

Kannattakko riisipuuroa syödä jokapäivä?

Miten sinä syöt riisipuurosi?

Siskon ”pojat” ovat meillä aina yötä aaton aattoyön ja perinteisiin kuuluu aamulla n. klo 10-11 riisipuuro. Lisäksi sitä syömään tulevat myös vanhempani. Aloitan keittämisen heti kun herään viimeistään klo 6-7 aikoihin, Keitto kuuluu, niihin minulle mieluisiin traditioihin jouluaattona. Käyn laittamassa välillä Savusaunan lämpenemään, jonka lämmitystä toiset jatkavat herättyään. Teen puuroa yleensä ison kattilaan n. 6-9 litraa, mistä koko porukka saa syödä sitä pitkin päivää savusaunan lämmityksen lomassa, koska varsinainen jouluateria syödään vasta klo 17-18 aikoihin. Illalla jäljellä oleva puuro jaetaann meidän ja vanhempieni kesken, jota sitten syömme joulunpyhinä lisää.

Mitä perinteinen riisipuuro sisältää?

Perinteinen riisipuuro tehdään yleensä valkoisesta puuroutuvasta riisistä. Esim. Risella puuroriisi sisältää seuraavasti eri ravintoaineita (tiedot Risella riisin pussin tuoteselosteesta ravintoarvoista. Ne ovat keittämättömän riisin ravintoarvoja):

Energiaa 350 kcal / 100g

Rasvaa 1,5 g / 100g (Tyydyttyneet rasvat 0,4 g/ 100 g)

Hiilihydraatit 77 g / 100 g

Ravintokuitua 0,9 g / 100g

Proteiinia 6,7 g / 100g

Suolaa 0,01 g / 100 g

Seuraavassa vertailun vuoksi Elovena kaurahiutaleiden ravintosisältö:

Energiaa 370 kcal / 100g

Rasvaa 8 g / 100g (Tyydyttyneet rasvat 1,6 g/ 100 g)

Hiilihydraatit 55 g / 100 g

Ravintokuitua 11 g / 100g

Proteiinia 14 g / 100g

Suolaa 0 g / 100 g

Lisäksi paljon mm. rautaa, B- vitamiineja, magnesiumia, ja sinkkiä.

Jos vertaat perinteistä riisipuuroa ja kaurapuuroa, niin kaurapuuro on täysjyvätuote, jossa on enemmän esimerkiksi kuitua, jota pitäisi saada päivässä 25-35 g  Kts. lisää ravitsemussuosituksista tai syö hyvää.. sivuilta. Puuroriisistä on puolestaan otettu kuori ja sen lähellä olevat osat pois, joissa ovat ne parhaat ravintoaineet ja kuitu suurelta osin. Kaurapuuro on täysjyvätuote, joten siitä ei ole poistettu mitään jyvän osia, vaan se on vain litistettyjä jyviä. Kaura sisältää myös beetaglukaania, joka auttaa hallitsemaan kolestrolia. Lähes kaikki muutkin litistetyt puurohiutaleet ovat täysjyvää ja hyviä valintoja arkeen. Mannapuurokin voi olla joulupuuro, mutta siitä kannatta valita ennemmin Kaura-mannaryynit, kuin tavallinen mannaryyni. Kaura-mannassa on mukana vehnän lisäksi yli puolet kauraa ja kaurarouhetta. Näin kauramannan kuitupitoisuus ja muu ravintosisältö ovat huomattavasti parempia kuin tavallisen mannapuuron. Yksi hyvä puurovalinta on Speltti puuro. Esim. kaura ja spelttipuuro sisältävät myös enemmän proteiinia, kuin riisi, mutta proteiineista myöhemmissä luukuissa lisää.. Parempi vaihtoehto tavalliseen puuroutuvaan riisiin on täysjyväriisi tai Tumma-puuroriisi, jotka sisältävät enemmän kuitua, kuin tavallinen puuroriisi. Itse teen joulupuuron kuitenkin puuroutuvasta perinteisestä riisistä. Joulupuuro on joulupuuro.

Miten syöt puuron?

 Valmis riisipuuro sisältää keskimäärin energiaa n. 100 kcal / 100g ( n. 1 dl) Se miten syöt puuron on paljonkin merkitystä. Itse lisäsin ennen paljon voita ja sokeria puuron päälle. Joskus kanelia tai soppaa. Saatoin laittaa yhteen annokseen (2 dl ) ruokalusikallisen voita  (14 g > 107kcal) tai enempikin ja reilusti joskus parikin teelusikallista  sokeria ( 1tl / 4g > 16 kcal).  Jos söin 2 dl puuroa + 1rkl voita + 2tl sokeria sain yhteensä n. 339 kcal. Jos olisin syönyt ilman ”kaloripommeja” olisin saannut vain 200 kcal!! Saatoin syödä myös useamman annoksen puuroa kerralla, joten energiamäärät olivat odella suuria.

Muita puuron kavereita ovat: Marjat keskim n. 50 kcal / 100 g,  Sekahedelmäkeitto 58 kcal / 1 dl, Luumusoppa 88 kcal / 1dl

Perinteinen riisipuuro kuuluu ravitsmussuositusten ruokakolmion sattumiin, joita voi syödä silloin tällöin ja esimerkiksi jouluna tai vaikkapa viikonloppuna. Tavallinen puuro terveellisempi vaihtoehto arkikäyttöön.

Cambridge Ohjelmalla laihdutettaessa 1-2 tasoilla voi käyttää Cambridge Ohjelman puuroja, jotka sisältävät kaikki aterian tarvittavat ravintoaineet. Jos olet jouluna tasoilla 3-6, voit hyvin syödä myös vaikkapa riisipuuroa aamupalaksi.

Mukavia puurohetkiä arkeen ja juhlaan!!

 

Seuraava luukku 7. aukeaa 7.12 aamulla