Kasviskepakot ja -pihvit

Kasviskepakot ja -pihvit on tehty omenasta, punajuuresta, porkkanasta ja perunasta. Tämä ohje on kehitelty ihan tätä joulukalenteria varten, minun omasta päästä, joten takuita en anna onnistumisesta. Ideana oli tehdä jotain viime vuoden joulukalenterin luukkuun 10. liittyvää, jossa oli tarinaa rosollista.

Olen innokas kokeilemaan kaikkia juttuja kasviksista ja kaikki ei aina onnistu, ja ohjetta voi joutua parantelemaan. 

 Kepakoiden ja pihvien ohje:

0,5 kg kasvisraastetta; omenaa, porkkanaa, punajuurta tai perunaa tai ihan mitä vaan.

1 kananmuna

2-4 rkl perunajauhoa tai maissijauhetta

1-3 dl kauramanna ryynejä

Suolaa ja maustetta oman mielen mukaan

Raastoin kasvikset, ja sekoitin sekaan kananmunan sekä perunajauhon. Olisin laittanut maissijauhoa, mutta kaapista ei löytynyt, joten pakon edessä lisäsin perunajauhoja, jolloin punajuuri- ja perunapihveistä tuli hieman liisterisiä. Porkkanasta ja omenasta onnistui hyvin myös perunajauhoilla.

Nakkasin sekaan pikkusen valkopippuria ja suolaa. Omena mössöön laitoin ihan pikkusen kanelia valkopippurin tilalta.

Taikinaan tuli ensin vähän liikaa nestettä raasteesta, joten valutin osan siitä pois. Pihvien ja kepakoiden muotoilessa lisäsin niihin kauramannaryynejä, jotta ne pysyi paremmin kasassa. En mitannut kauramannan tarkkaa määrää, joten siksi sen määrä ohjeessa epämääräinen. Sitä kannattaa laittaa vain sen verran, että saa muotoiltua, sillä tavoitteena ohjeessa oli, että kasvisten oma maku erottuisi mahdollisimman paljon ja värit punajuuressa ja porkkanassa pysyisi mahdollisimman ”kirkkaina”.

Paistoin uunissa n. 200 asteessa, mutta aika jäi jälleen katsomatta; ehkä puoli tuntia…

Jos Vihannekset ja perunan olisi voinut myös keittää ja soseuttaa, jolloin muotoilu olisi ollut ehkä helpompaa, eikä taikina niin vetistä. Aiemmin olen käyttänytkin pihvien seassa maissijauhoa ja tehnyt pihvit soseesta. Pihvien taikina voikin olla huonommin kasassa pysyvää, kuin kepakoiden.

Lopputulos oli kaikesta huolimatta ihan hyvä ja kasviksistakin sai hyviä kepakoita, vaikka muotoilu teetti töitä. Omena oli oikeastaan parhaimman makuinen. Aina ei tarvitse olla kaikkia hienoja aineksia, vaan kokeilla helpolla tavalla ihan perusjutuista ja vähäisillä rakaa-aineilla.

Tässäpä tämä pieni joulukalenterin kasviskepakko reseptikokeilu. Ei muuta kuin kokeilemaan ja sekoittelemaan mitä vain aineksia, mielikuvitus vain rajana. Pitää tehdä kepakoita lähiaikoina uusiksi, mutta ostan eka maissijauhoja, jos muistan….Jos en muista, sekoitan vaikka täysjyvävehnäjauhoja perunajauhon tilalta…

Jos haluat voit itse laskea ainesten kalorit… laskuohjeitakin löytyy aiemmista luukuista.. ja kaloreita Finelistä.

Katso juttu rosollista viime vuoden kalenterin luukusta 10.