JOULUKALENTERI

LUUKKU 17.

Laihduttaako liikunta vai liikuttaako laihdutus?

Laihduttaako liikunta vai liikuttaako laihdutus vai miten se menikään???

Oletko miettinyt kuinka paljon pitäisi liikkua, että saisit lahdutettua pelkän liikunnan avulla?

Oletko ennen saannut laihdutettua liikunnan avulla?

Kerron nyt omakohtaisen esimerkin, kuinka minulle kävi kevään jälkeen, kun aloin laihduttamaan ja voinko pudottaa joulukilot pelkällä liikunnalla.

Viime talven aikana painoni pääsi hiljalleen karkaamaan. Olin pitänyt painoni n. 5 vuotta muutaman kilon vaihtelulla, mutta keväällä vaaka näytti jo enemmän, kuin silloin kun aloin viimeisen kerran laihduttamaan Cambridge Ohjelmalla. Onneksi jäi vielä vanhempia kiloja (n. 20) palaamatta takaisin.

Keväällä en viitsinyt enään liikkua juuri ollenkaan ja laiskuus oli iskenyt kilojen lisääntyessä., kun liikunta ei ollut enään mukavaa. Enimmillään kotivaaka näytti yli 77 kg ja kun menin Valmentajalle toukokuun 13. pv lukemat oli siellä 76,4 kg. Aloitin silloin pudottamaan painoani ja päätin, että pikkuhiljaa lisään kävelyä ja ehkä kesällä alan jälleen hiljoskellen hölkkäilemään.

Kun paino lähti putoamaan, niin kävelymatkat alkoivat lisääntyä, ja kesäkuussa jo teki mieli alkaa kokeilemaan hölkkää. Huomaamatta heinäkuussa hölkkäsin jo ekan vitosen, elokuun alussa meni eka kymppi ja elokuun lopussa 15 km. Painon pudotessa kilometrit lisääntyivät.

Kun lisäsin alussa liikuntaa, kuvittelin, että kun liikun enemmän paino putoaa nopeammin. Toisin kuitenkin kävi, sillä lenkin jälkeen lupasin helposti siitä edestä lisää itselle ruokaa, joten paino ei pudonnut yhtään nopeampaa. Myöhemmin jätin turhat lisät pois ja paino jatkoi samaan rataan putoamista, silloin kun ei tullut mitään lipsahduksia.

Liikunnasta tuli kuitenkin minulle se, mikä antoi virtaa jatkaa painonpudotusta. Se motivoi, kun huomasi, että jaksoi aina vain liikkua enemmän ja enemmän. Liikun nyt sen mukaan miltä tuntuu. Aikoinaan kun liikuin, kuvittelin, että minulla pitää olla lepopäiviä, ja jos tuli taukoa, piti mennä lenkille. Nyt menen sen mukaan että tuntuu hyvälle ja pidän lepopäivän tai useamman  jos ei huvita ja jos tntuu hyvältä, käyn joka päivä.

Jos haluaisin pudottaa painoani pelkällä liikunnalla, pitäisi minun liikkua joka päivä monta tuntia, enkä saisi syödä yhtään ylimääräistä oman energiankulutukseni yli. 

Tässä vähän esimerkkejä lenkeistä ja kulutuksesta kesän aikana.

16.5 21 min. keskisyke 132, 159 kcal, paino n. 76kg

2.6 49 min, ks 126, 356 kcal n. 71kg

27.6 1h 20min, ks 141, 598 kcal, n. 68kg

24.7 eka vitonen, hölkkä 40 min. ks 152, 318 kcal. Tässä tuli jo kunnon hiki. n. 66 kg

3.8 eka kymppi, hölkkä 1h 26 min, ks 146,  664 kcal. 65 kg

31.8 eka 15 km hölkkä, 2h, ks 147, 865 kcal, n. 62 kg

14.9 Trail Run vaikeassa maastossa 2h 28 min. 1180 kcal

1.12 45 min, ks 142, 290 kcal, n. 57kg

Jos näitä Polarin sykemittarin tietoja katsoo, niin kävely muuttui nopeasti hölkäksi, eli kunto nousi huimaa vauhtia. Mitä vähemmän on painoa, sitä vähemmän kulutan. 1.12 lenkki oli ihan hiki pintaan lenkki 45 min, enkä kuluttanut, kuin 290 kcal. Siihen ei kärsi paljoa syödä. Esim 1 joulutorttu on n. 200 kcal. Trail Runissa ylivieskassa hölkkäilin kaksi ja puoli tuntia ja sen verran kovalla sykkeellä, ettei sitä voi tehdä usein.  Sillä reissulla kulutin vain yhden pizzan tai ison suklaalevyn verran verran kaloreita.

Aikoinaan juoksin maratonin 67 kiloisena, niin muistaakseni reilussa viidessä tunnissa meni sykemittarin mukaan 3500 kcal.

Netistä löytyy monenlaisia laskureita ja taulukoita, mistä voi katsoa oman kalorin kulutuksen eri liikuntamuodoissa.

Kun paino laskee, sydämen ei tarvi tehdä niin paljoa töitä, kuin silloin painavampana eli kunto kasvaa, vaikkei liikkuisi yhtään. Mutta jos jättää liikkumatta eikä rasita, niin kunto taantuu pikkuhiljaa….

Yhteenvetona tästä että, pelkällä liikunnalla on vaikea laihdutta, sillä yksi läski kilo on noin 7000 kcal. Minun pitäisi käydä nyt alle 60 kg painavana 24 kertaa 45 min  hiki lenkki, jotta saisin yhden kilon liikunnalla pudotettua, enkä silloin saisi syödä kuin oman päivittäisen energian tarpeeni alle 2000 kcal päivässä.

Monella laihduttajalla on alussa huono kunto, joten heidän ei kannatta heti liikkua paljon kerrallaan, että elimistö tottuu ensin liikkumiseen, eikä tule rasitusvammoja. Näin liikunnan määrää ei myöskään voi lisätä, niin paljon, että sillä pelkästään laihtuisi

Mutta laihdutus lisää liikuntaa ainakin minun tapauksessa!! Ja tiedän omista asiakkaistani, että moni aloittaa lahdutuksen edetessä liikkumisen, koska jälleen jaksaa, niin viitsii liikkua enemmän. Ja kun on lenkillä, ei ole jääkaapin tykönä, joten voi se silloin laihduttaakin…Kesän aikana onkin tullut käytyä monissa eri maisemissa lenkillä, ja eräätkin portaat on tullut noustua ylös. Viimeiset portaat oli viime viikolla Tampereen Pispalassa. Nyt n. 20 kg keveämpänä (ja reilusti keveäpänä, kuin moneen kymmeneen vuoteen) on hienoa aloittaa tuleva uusi vuosi ja jatkaa juoksuharrastusta kohti elämäni toista maratonia!! Ekasta onkin jo reilusti yli 10v.

Liikkua kannatta kuitenkin, kunnon ja muun hyvinvoinnin takia, mutta sillä pelkästään ei laihdu.

Seraava luukku aukeaa 18.12 aamusta.