JOULUKALENTERI

LUUKKU 1.

Kuinka kauan sinun joulusi kestää? 

Onko sinulla joulu kerran vuodessa vai onko se joka vuosi?

Miten syöt joulun ja uuden vuodenvälissä?

Miten syöt uudenvuoden ja joulun välissä?

Näitä asioita voi itse kukanenkin miettiä, ja päättää millainen oma joulu on. Jos paino-ongelmia ei juurikaan ole, niin itse joulun voi ottaa vähän rennommin. Jos painonpudotus urakka on kesken tai niitä kiloja tulee herkästi, niin tätä asiaa kannattaa ehkä miettiä hieman enemmän.

Jos syöt 7000kcal yli sinun päivittäisen energiantarpeesi lihot 1kg. Oman päivittäisen energian tarpeesi/ kulutuksesi voit käydä laskemassa esim. Cambridge Ohjelman sivuilta. Kannattaa muistaa, mitä pienempi ihminen ja mitä vähemmän liikkuu tai on aktiivinen päivän aikana, niin kalorin kulutus pienempi.

Kerron tässä esimerkin miten painoa kertyy sen mukaan, kuinka kauan joulusi kestää ja minkä verran syöt ylimääräistä…

Esimerkiksi 1 joulutorttu sisältää n. 200kcal ja 1 suklaa konvehti sisältää n. 40 kcal.

Jos syöt 2 joulutorttua ja 8 konvehtia päivässä, saat reilu 700kcal päivässä ylimääräistä energiaa. Alla pientä vertailua sen mukaan, kuinka paljon saisit läskiä lisää, jos syöt 700 kcal yli oman tarpeesi päivässä.

1 pv x 700 kcal > 100 g painoa lisää

5 pv x 700 kcal > 0,5 kg painoa lisää

10 pv x 700 kcal > 1 kg painoa lisää

30pv x 700 kcal > 3 kg

1 vuosi  x 700 kcal > 36 kg

Kerron myöhemmissä joulukalenterin luukuissa lisää erilaisten jouluherkkujen ja ruokien kaloripitoisuuksista ja miten niitä voisi ehkä keventää, jos haluaa.

Kuten huomasit, sillä kuinka kauan joulusi kestää on todellakin merkitystä.  Jos sinun jouluherkuttelusi on pientä, niin sillä ei ole niin suurta merkitystä, kuin jos syöt vaikkapa tuhat kcal liikaa päivässä. Mikäli sinun päivittäinen jouluherkuttelusi on vain vaikkapa 200 kcal, saat viettää joulua aika paljon pitempään, että saat koko kilon painoa lisää…

Itsellä ei todellakaan ole ollut aiemmin isompana, mitään ongelmaa saada tuhatta, tai vaikkapa kahtakin syötyä päivässä. Joulukin on kestänyt joskus viikkokaupalla. Ennen leivoin paljon jouluksi ja pääsääntöisesti söinkin sitten suurimmaksi osaksi ne itse. Viime vuosina leipomiset ovat vähentyneet, enkä leivo enään juuri mitään jouluksi, niin ei tarvi ahtaa niitä sitten itse.

Laihdutuksen voi aloittaa juuri ennen jouluakin, jolloin joulukilot otetaan pois jo ennen joulua ja jouluna voi vähän voi herkutella hyvällä omalla tunnolla. Jos tavoitteena on suurempi kilojen pudotus, voi laihdutusta jatkaa koko joulun ajan tiukasti tai rennommin. Teemme nykyään laihduttajille suunnitelman, miten edetään laihdutuksen aikana Cambridge Ohjelman eri tasoilla. Moni haluaa syödä hieman enemmän tai pitää taukoa joulun aikana.  Silloin piirämme kalenteriin ylemmän tason tai tasapainoiluvaiheen yhdeksi tai useammaksi päiväksi. Jos kuitenkin tekee kunnon överit monena päivänä, näkyy se vaakalla pitkään. Kuinka tiukasti menee joulun, on se jokaisen lopulta päätettävä itse. paluu arkeen on kuitenkin tapahduttava heti kun on sovittu, jos haluaa että painonpudotus etenee.