JOULUKALENTERI

LUUKKU 16.

Makaronilaatikko meidän tapaan (ja vähän muidenkin) joulua odotellessa

Millaista arkiruokaa sinä syöt ennen joulua?

Miten saat makaronilaatikosta hieman terveellisempää?

Tarvitko tuhdimman ja vähemmän terveellisen makaronilaatikon ohjeen? Neuvot löytyy lopusta…

Makaronilaatikko on meillä yksi suosikki ruoka, kuten monessa muussakin lapsiperheessä. Makaronilaatikkoa voi tehdä ison satsin kerralla ja lämmitellä sitten vaikka joulukiireiden keskellä. Sitä voi tehdä monella tapaa, joko niin että se on hyvä ravitseva ja monipuolinen ateria ravitsemussuositusten mukaisesti tai se voi olla myös ravintoainesisällöltään heikompilaatuista mössöä, jolla saa vain täytettyä vatsan hyvin.

Makaronilaatikko meidän tapaan:

300g täysjyvä kuviopastaa
200g naudan jauhelihaa 10% tai broilerin jauhelihaa
1,5dl soijarouhetta (pieni kuva)
2 kananmunaa
3dl rasvatonta maitoa

1rkl sydänmerkillä ”varustettua” paistorasvaa
valkopippuria
yrttisuolaa

Makaronilaatikkoon voi laittaa sekaan myös vihanneksia. Niillä voi keventää laatikkoa huomattavasti. Jos vihanneksia ei ole jo itse laatikossa, kannattaa laittaa lautaselle puolet vihanneksia ja puolet itse laatikkoa. Vihannesten päälle voit lorauttaa hieman (2tl / 10g / 90kcal) esim. rypsiöljyä. Näin ns. lautasmalli toteutuu tällä ohjeella.

Tässä tapauksessa Lautasmallin saat laatikon porkkanoista tai lautaselle lisätyistä kasviksista. Proteiinia tulee jauhelihasta, soijarouheesta, kananmunasta sekä maidosta hyvin. Täysjyvätuotteita makaronista ja hyviä rasvoja paistorasvasta sekä kasvisten päälle laitetusta öljystä. Jälkiruuaksi voit lisätä vielä vaikkapa marjoja, niin lautasmalli on täydellinen. Näistä eri ravinto-aineista löydät lisää kalenterin luukuista sekä mm. Syöhyvää sivuilta.

Cambridge Ohjelmalla laihduttava voi syödä ohjeen mukaista makaronilaatikkoa jo tasolta 3 alkaen. Jos haluat syödä samaa ruokaa kotona muiden kanssa tasolla 2, laita makaronit kipon toiseen laitaan ja pelkkiä vihanneksia toiseen laitaan. Molemmille puolin voit laittaa broilerin jauhelihaa ja soijarouhetta. (Soijarouheella voit korvata punaista lihaa). Munamaidon voit kipata sekaan. Ota makaroonittomalta puolelta valmista laatikkoa lautasellesi ja lisää vielä vihanneksia lautasellesi. Näin annoksesi kevenee huomattavasti ja voit syödä laatikkoa jo tasolla 2 joulukiireiden keskellä. Jos haluat voit laskea tarkemmin oman annoksesi kalorit. Kaloreita löydät ainesten pakkausten selosteista tai katso Finelistä ruokapäiväkirja osion avulla.

Pienillä muutoksilla saat huomattavasti terveellisempää arkiruokaa MUTTA….

…..JOS haluat varmistaa että, ET SAA hyviä ravinto-aineita riittävästi, niin vaihda seuraavat ainekset:

Täysjyvä makaroni -> Vaalea tavallinen perusmakaroni, niin et saa terveellistä kuitua riittävästi, vaan voit varmistaa, ettei vatsasi toimi hyvin yms… . Kts. lisää kuidusta

Kevyempi jauheliha ja soijarouhe > väh. 23% sika-nauta jauheliha ja mielellään 2-3 x määärä. Älä missään nimessä käytä soijarouhetta tai muita kasvisproteiineja, ettei punaisen lihan määrä jää liian vähäiseksi alle 500g/vk, mikäli haluat paremmat mahdollisuudet sairastua. (ravitsemusuositusten mukaan lihaa vain max. 500g/viikko)

Rasvaton maito > täysmaito ja lorauta hieman kaikkein rasvaisinta kermaa sekaan. Jos haluat olla taloudellinen, niin lisää koko purkki kermaa, ettei loppu kerma mee pilalle jos sitä jää yli.

Sydän ystävällinen paistorasva > voi tai kookosrasva paistamiseen. Laita vähän reilummin, että jauheliha tirisee rasvassa paistettaessa kunnolla (sisältävät riittävästi kovaa rasvaa, jos haluat varmistaa, että pääset nopeammin lääkärin juttusille)

Kananmunia ei tarvi vaihtaa..

> Lisää vielä kunnon kerros juusto raastetta päälle ja Aurajuustoa kunnon satsi seassa kruunaa vielä koko sörsselin!!!!!!

> Jätä kasvikset pois lautaselta ja jos päätät kuitenkin lisätä kasviksia, niin lisää majoneesipohjaista paljon sokeria sisältävää kastiketta niihin.

> Muista santsata pelkkää laaikkoa useamman kerran, että saat kunnon ähkyn.

> Älä myöskään liiku yhtään ylimääräistä askelta koko päivänä, vaan ota vaikkapa suklaalevy jälkiruuaksi ja uppoudu sohvalle peiton kanssa. Ota kännykkä kouraan tai kattele loppupäivä telkkaria, jos et nukahda ennen aikojaan.

> Pikkupäikkäreillä varmistat, että jaksat yöllä santsata loppulaatikon, ettei se vaan ehdi pilaantua, jos vaikka seuraavana päivänä menetkin töiden jälkeen kunnon mättöhampurilaiselle (Linkistä löydät vinkkejä kunnon mätölle) tai eksyt baariin…!

> Jos laatikkoa jää, voit tuunata sitä paistamalla se paistinpannulla, mutta muista laittaa voita pannuun vähän reilummin. Äläkä unohda lisätä suolaa, ettei päivän suolamäärä jää liian alhaiseksi. Näin varmistat että saat varmasti ravitsemussuositusten enimmäismäärän 5g/vrk ja reilusti ylikin. Sekä samalla voit varmistaa verisuontesi kovettumisen!! Kts. lisää suolasta. Laatikko on myös hyvää voissa paistettuna sanoo joku nimeltämainitsematon…

> Jos haluat lisää laatikkoa ja vaihtelua ”omaan lautasmalliisi”, osta välillä kaupasta valmista laatikkoa ja syö se juusto-kinkku-karjalanpiirakan kanssa ja ota palanpainikkeeksi vaikkapa olutta..

> Muista ostaa isompia vaatteita, kun pesukoneesi on kutistanut vanhoja vaatteita samaan aikaan..

> Tällä tavalla saat syödä Cambridge Ohjelman tasoilla ”99-299” tai kun vedät kunnon överit!! Takaan että saat pidettyä vaivalla hankitun painosi.

Kun VAIHDAT ensimmäisen ohjeen jutut toiseen ohjeeseen, turvaat sen, että pääset laihduttamaan vaikkapa minun Valmennukseeni ja voit oppia uusia tapoja sitten, kun käydään Cambridge Taso-ohjelmaa ja sen juttuja läpi. Jos sen jälkeen menet tason 99 mukaan tai vedät kunnon överit, niin palautan sinut taas alemmille tasoille!! Huom! Minäkin Valmentajana hallitsen myös välillä nuo ylemmät tasot tasolle 99 asti helposti, övereitä unohtamatta!!! Entisessä elämässä osasin kyllä nykyistä paremmin. Valitettavasti 99 tasoa seuraavat tasot ovat päässeet vähän ruostumaan, kun heikolla hetkellä otin itselle myös Valmentajan

Iloista joulun odotusta!! Elämän ei tarvi olla aina niin tiukkapipoista.. ja muista että elämässä tapahtuu kaikenlaista ja elämä vie eteenpäin tavalla tai toisella. Sinä olet kuitenkin se joka päätät mitä suuhusi laitat vaikka se voi olla joskus hieman haasteellista ja vaatia lapamatoa tai korvienvälimatoa apuun tai Cambridge Ohjelman ja Valmentajan ….

Ps. Jos pidät nakkikeitosta käy lukaisemassa vanha nakkikeitto reseptini

Seuraava luukku aukeaa 17.12