JOULUKALENTERI

LUUKKU 13.

Mustaherukkahyytelöä jouluksi

Onko sinun joulupöydässä hilloja tai hyytelöitä?

Mustaherukkahyytelö on minun yksi lemppari hillo/ hyytelö. Ennen tein paljon hilloja ja hyytelöitä, Nykyään tulee tehtyä mansikka- ja puolukkahilloa jonkin verran. Niitäkin menee melko vähän meillä. Hillot ja hyytelöt on helppo tehdä itse, kun niihin ei tarvitse kuin marjoja ja hillosokeria. Usein teenkin niitä vanhoista pakastemarjoista, jos on jäänyt edelliseltä vuodelta.

Teen hillot ja hyytelöt hillosokerilla, vaikka muitakin sokerijuttuja löytyy nykyään kaupoista, sillä hilloja meillä menee sen verran vähän, että en ala ainakaan toistaiseksi kikkaileen niillä.

Ihan perusohje minun hilloille ja hyytelöille pakastemarjoista:

> Murskaa marjat sauvasekoittimella mössöksi ja kaada se määrälle sopivaan kattilaan. (Huom! Vaihda isompaan kesken keiton, sitten kun huomaat skerin lisäyksen jälkeen ettei mössö mahdu siihen.. )

> Jos liian paksua mössöä, lisää hieman vettä

> Lämmitä kiehuvaksi

> Kaada hillosokeria pussista ”sopivasti” sekaan silmämääräisesti arvioiden, noin puolet mössättyjen marjojen määrästä, Määrä on helppo arvioida kattilan korkeudesta silmämääräisesti. Jos haluat hyytelöä ja kippaa vähän enemmän sokeria suurinpiirtein yhtä paljon kuin kattilan korkeudesta on marjoja.

> Keitä pienellä lämmöllä n. 10 min ja kovakuorisia marjoja vähän pitempään.

> Huomaa kesken keiton että unohdit katsoa kelloa, kun lisäsit hillosokerin sekaan.

> Jatka keittämistä jonkin aikaa ja kuori vaahtoa välillä pois

> Käy välillä jääkaapilta ottaan ”pientä” hiukopalaa, kun muuta ei voi tehdä, ettei keitos pala pohjaan tai kiehu yli tms…

> Kun olet jonkin aikaa keitellyt tee jäähdytys koe ja laita pieni määrä lautaselle ja pakasteeseen muutamaksi minuutiksi.

> Ota pakasteesta ja katso pysyykö lautasella, kun käännät lautasen ylösalaisin. Jos ei hyytelöidy riittävästi keittele ajankuluksi lisää tai kippaa varalta sokeria lisää ja keitä ja maistele…

> Jos haluat varmistaa että saat tehdä hyytelötestin useamman kerran, laita eka varovaisesti sokeria…

> Kun teet hyytelötestit, maista joka kerta miltä maistuu.. ja jos haluat maistaa vielä enemmän laita hyytelötestiin vähän isompi määrä keitosta kerralla. Näin saat varmistettua, että saat riittävästi sokeria kyseisenä päivänä.

> Katso ohje pussin kyljestä hillon teon jälkeen, niin tiedät miten oisit päässyt helpommin…Mutta silloin et olisi saanut testailla ja maistella hyvää hilloa niin paljoa!!! Hillojen teko vaatii ehdottomasti pieniä traditioita, että siitä tulee herkullista…

Kaloreita hilloista ja hyytelöistä tulee ihan hyvin minunkin ohjeella:

100g hyytelösokeria > 396 kcal

100 g Mustaherukoita > n. 70 kcal

Valmiissa hillossa tai hyytelössä on energiaa jotain sinne päin seuraavista:

> 100 g mustaherukka hillo > 134 kcal

> 100g mustaherukka hyytelö > 268 kcal

Valkoinen sokeri on todellisuudessa ihan turha elintarvike, sillä siinä ei ole juuri muita ravintoaineita kuin hiilihydraatteja ja nekin pelkkää sokeria. Ei proteiinia, rasvaa eikä kuituja.

Mansikassa, puolukoissa ja mustikassa on vähemmän kaloreita kuin mustaherukoissa. Hyytelötkin teen aina murskatuista marjoista, enkä pelkästä mehusta. Näin saa kaikki kuidut ja muut ravintoaineet paremmin käyttöön. Marjat sisältävät paljon vitamiinejä ja kivennäisaineita ja jos ne syö tuoreina, niistä saa enemmän mm. C -vitamiiniä. Kts marjoista lisää Arktiset aromit sivuilta.

Syö päivittäin reilusti marjoja, mutta ilman sokeria!!

Mukavia mustaherukkahyytelön keitto hetkiä!! Helpommalla pääset kun katsot heti hillosokerin ohjeen, mutta silloin et saa sitä jännitystä, että onnistuuko se tällä kertaa, eikä ole hyvää tekosyytä maistella hyytelöä kesken keitoksen. Todellisuudessa maisteluakaan ei tarvi, jos katsot pysyykö se lautasella käännettäessä. Ja jos haluat olla tylsä, osta hyytelö kaupasta…

Kts. Oikea ohje, jos et luota minun ohjeeseen.. sokerin sivuilta: Mustaherukkahyytelön ohje

PS: Tänään on perjantai ja 13.pv, joten oli pieniä teknisiä ongelmia julkaista tämä luukku ajallaan… kirjoitusvirheitäkin saattaa olla tavallista enemmän..

Jospa huominen 14. luukku olisi vähän aiemmin aamulla…