JOULUKALENTERI

LUUKKU 3.

Pienet naposteltavat -kevyttä vai jotain muuta?

Kuuluuko sinun jouluusi tai illanistujaisiin pähkinät, kuivatut hedelmät, siemenet? Ne ovat helppoa naposteltavaa ja kuuluvat monen herkkuihin joulun aikaan.

Oletko miettinyt mitä ne sisätää?

Kuivatut hedelmät, pähkinät ja siemenet sisältävät suolistolle hyviä kuituja, mutta niitä pitäisi syödä paljon, jos haluaisit niistä pelkästään päivän kuidun tarpeen. Ne ovat kuitenkin hyvä kuitulisä täysjyvätuotteiden lisäksi. Ne sisältävät paljon mm. vitamiinejä ja kivennäisaineita, ja paljon muita hyviä aineita..

Kuivatut hedelmät sisältävät paljon sokeria, joten niiden määriä kannattaa pitää kohtuullisina, varsinkin jos haluaa hallita painoaan. Pähkinät ja siemenet sisältävät paljon myös proteiinia ja rasvoja. Suurin osa rasvoista on hyviä, eli pehmeitä tyydyttymättömia rasvoja sekä vain vähän hunoja eli tyydyttyneitä rasvoja. Jos syöt paljon siemeniä, ja pähkinöita, kannattaa vähentää muuta rasvan saantia. Ravoista voit lukea lisää esim. Syö hyvää sivuilta.

Oletko miettinyt, kuinka paljon kuivattuja hedelmiä tai pähkinöitä yms kannattaa syödä, ettei niiden syönti mene ihan överiksi. Ne on hyviä ja niitä on helppo napsia, ja kun ne on vielä ”terveellisiä”. Mutta niiden runsaasta syönnistä saat paljon energiaa ja liika varastoituu tietenkin rasvaksi. Erityisesti joulun aikaan, kun muutenkin kaloreita tulee useimmilla reilusti yli oman tarpeen, niin nämäkin ovat enemmän tai vähemmän mukava lisä mm. vyötärömakkaroihin.

Ylläolevassa kuvassa kaikki pähkinä- ja hedelmä kasat ovat n. 10 g. Kuvassa on myös kasa siemeniä 10 g sekä kirsikkatomaatti, joka painaa myös 10 g. Näyttävät pieniltä annoksilta kun vertaat kuvassa olevaan kirsikkatomaattiin, mutta energia määrät voivat yllättää monet. Seuraavassa kuvan naposteltavien (10 g / tuote) energia- eli kalorimääriä

1 kirsikkatomaatti > 2 kcal

5 kuivattua banaani lastua > 51 kcal

 7 Pähkinää > 57 kcal

2 kuivattua luumua > 20 kcal

2 kuivattua aprikoosia > 22 Kcal

kasa siemensekoitusta > 61 kcal

6 jogurtti rusinaa > 40 kcal

3 suklaa päälystettyä Cashew pähkinää > 56 kcal

reilut 10 hedelmän palaa > 30 kcal

n. 20 rusinaa > 29 kcal

Huom! 10 g tuorekurkkua > 1 kcal !!!

Lisäksi vertailuun 1 ”tuore” keskikokoinen omena 200 g > 74 kcal

Kalorien lähteenä käytetty Finelin ruokapäiväkirjaa

Miltä kalorimäärt vaikuttavat? Kannattaako syödä pussikaupalla vai onko sillä merkitystä sinulle? Kuvan tomaatissa on todellakin vain 2 kcal ja saman painoisesta määrästä pähkinöitä tai banaanilastuja saat moninkymmen kertaisen määrän energiaa. Entäpä jos syöt niitä vaikkapa 100 g tai puoli kiloa?? Voit kertoa edellä mainitut luvut kymmennellä tai viidelläkymmenellä, niin saat vastauksen… Jos hirvittää jätä laskematta ja syö hyvällä omalla tunnolla jouluun asti pussikaupalla ja aloita joulun jälkeen paluu arkeen uusien kilojen kanssa..

Seuraava 4. luukku  aukeaa 4.12 klo 20.00.