JOULUKALENTERI

LUUKKU 4.

Pikkujoulut ja uudenvuoden bileet..

Onko sinulla tänä vuonna pikkujouluja tai Uuden Vuoden bileitä?

Miten sinä vietät ne? Otatko raskaammin vai kevyemmin ja onko sillä sinulle väliä? Mikäli sinulla on painonpudotus kesken tai haluat että vaakasi näyttää hyviä lukemia vielä juhlien jälkeenkin, kannattaa lukea eteenpäin..

Mieti mitä syöt ja juot juhlissa. Syö kotona ennen lähtöä, sillä nälkäisenä ei kannata mennä ettei syö koko pöytää tyhjäksi. Valitse lautaselle mahdollisimman paljon kasviksia ja vähän muuta. Mieti voisitko olla kuskina? Voisitko olla alkoholittomalla linjalla? Jos otat, ota joka toinen lasi vettä. Lantraa juomaasi vähälkalorisilla juomilla. Jos maltat pysyä alkoholittomissa, mieti kun katsot toisten örveltämistä, että sinulla ei ole aamulla krapula, eikä seuraavalla viikolla tarvi hävetä sitä, mitä tuli tehtyä pikku pienissä.

Puhdas alkoholi ei sisällä mitään ravintoaineita, vaan siinä on täysin turhia kaloreita. Alkoholissa on energiaa 7 kcal / 1 g. Alle on kerätty Finelistä erilaisia alkoholipitoisia juomia ja niiden keskimääräisiä energiamääriä. Vertailun vuoksi kaikkien juomien annokset on 1 dl. Mitä enemmän sokeria tai alkoholia juoma sisältää, sitä enemmän siinä on kaloreita.

Punaviini 1 dl > 70 kcal

Valkoviini 1 dl kuiva – makea > 69-97 kcal

Keskiolut 1 dl > 43 kcal

Siideri 1 dl > 43-51 kcal

Konjakki, rommi, viski yms 40% 1 dl > 183 kcal

Liköörit 1 dl > 285 kcal

Coca Cola ja muut sokeriset limsat > 44 kcal

Pepsi Max, Ananas Light ja muut ei sokeria sisältävät > n. 2-4 kcal

Huom! kevyt, tai Light tuotteet voivat sisältää enemmänkin kaloreita…

Glögi 1 dl > 50-100 kcal 

Mitä teet juhlista palatessa, kaipaatko pientä hiukopalaa? Menetkö kotiin suoraan, vai grillin kautta?

Tee ennen illan viettoon lähtöä jääkaappiin pientä iltapalaa valmiiksi, niin ei tarvi poiketa grillille. Miltä maistuisi kunnon täysjyväleipä vaikkapa kanan fileellä ja isolla kasalla vihanneksia? Tai salaatti lautanen pienellä suolapalalla? Leipä esimerkkejä löydät aiemmasta leipä blogijutustani. Tai katso hampurilaisreseptini

Jos päätät kuitenkin poiketa grillille, niin mitä otat sieltä? Otatko kunnon mättöhampurilaisen vai vähän vähempi ja kevyempää? Useista grilleistä saa salaatteja sekä pyydettyä erikseen myös itselle sopivia annoksia. Itse olen ottanut joskus hampurilaisen ilman sämpylää ja majoneeseja pieneksi hiukopalaksi. Tekevät kyllä, kun pyytää, vaikkakin grilleissäkin eroja.

Mistä kunnon mättöhampurilainen on tehty?

Alla hampurilaisen ainesten keskimääräisiä energiapitoisuuksi, jos mietit millaisen hampparin haluat.

Sämpylä > 160 Kcal

Jauhelihapihvi > 200-340 kcal 

Kananmuna, paistettu 55 g > 107 kcal

Juusto cheddar 20 g > 82 kcal

Pekoni 1 siivu, 17 g > 80 kcal

Ananas 60 g > 32 kcal

Salaatti, kurkku, tomaatti iso kasa > 5-20 kcal

Ketsuppi 1 rkl > 16 kcal

Sinappi 1rkl > 21 kcal

Majoneesit, hampurilaiskastike 1rkl > 76 kcal

Makkaraperunat > n. 1000 kcal

Kärkkäri 100 g > 247 kcal

Ranskalaiset 100 g > 290 kcal

Lihapiirakka 150g > 406 Kcal

Pizza (pizzeriasta) > n. 1200 kcal

Edellä olevista voit laskea iltapuhteeksi oman mättöhampparin tai annoksen kaloripitoisuudet. Siihen jos lasket vielä illan alkoholit ja muut päivän syönnit, niin muutama ylimääräinen kalori voi lipsahtaa. (Keskimääräinen päivän ergian tarve on n. 2000-3000 / henk,)

Jos juot kaiken ja syöt kaiken tarjottavan sekä vielä käyt kotiinpalatessa ottamassa kunnon hiukopalaa, ei tarvi ihmetellä jos aamulla on krapula, silmät ei aukea, turvottaa ja kaikinpuolin vetämätön olo. Muista aina että itse teet valinnan, haluatko mukavan vai vähemmän mukavan seuraavan päivän. Itse päätät!!! Onneksi pikkujoulut on vain kerran tai parivuodessa (joskus kolme tai neljäkin) ja Uusi Vuosi vain kerran vai miten se nyt menikään…

Hauskaa pikkujoulua ja tulevaa Uuden Vuoden viettoa…..