JOULUKALENTERI

LUUKKU 7.

Porkkanalaatikko meidän tapaan

Joulua ei tule meille ilman porkkanalaatikkoa. Se on meidän koko perheen herkku. Teemme sitä myös muulloinkin, kuin vain jouluna. Meillä on jouluna tarjolla yleensä kahdenlaista porkkanalaatikkoa. Anoppini tekee perinteisen riisiporkkanalaatikon meille, joka on todella hyvää ja itse teen lisäksi laatikkoa, jossa on kauramannaa tai ei ollenkaan riisiä tai muita ryynejä.

Meidän Porkkanalaatikon ohje: 

2kg porkkanoita  (660 kcal)

1,,5 dl Kauramannaa (531 Kcal)

4 dl Maitoa (160 kcal)

2 Kananmunaa  (140 kcal)

2 rkl siirappia (60 kcal / 40 g)

Suolaa 

Valkopippuria 

Kuori ja keitä porkkanat. Soseuta sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon muut aineet.
Teen seoksesta löysän, sillä kauramanna imee nestettä kypsyessän.
Kaada uunivuokaan ja paista uunissa n. 175 asteesssa 2-3h. Mitä pitempään hauduttaa sitä parempaa tulee. Laatikkoon ei tarvitse laittaa kermaa eikä pinnalle voita tai korppujauhoja, joita usein ohjeissa on.

Jos haluaa helpon laatikon, niin kaupasta löytyy valmista porkkanasosetta. Silloin ei tarvitse kuin sekoittaa kaikki aineet keskenään ja nakata uuniin ja antaa kypsyä 2-3h. Jos haluat oikein keveän ja yksinkertaisen ohjeen jätä kanamuna ja / tai maitokin pois!! Ei takuulla ole raskasta jouluruokaa, Silloin kaloreita tulee vain porkkanasta!! Edellämainitut porkkanalaatikko versiot ovat kuitenkin lähes yhtähyviä, kuin entiseen tapaani kermalla ja runsaalla voilla höystetyt laatikot, jotka olivat kunnon kaloripommeja.

Tässäpä vielä Finelistä kerättyjä energiamääriä

Porkkanalaatikko kevyt maitoon tehty n. 121 kcal / 100g

Porkkana keitetty /soseutettu 33 kcal / 100 g

Kevyt maito n. 40 kcal / 100 g

kerma (35%) 330 kcal / 1dl

Kevyt kerma (10%) 120 kcal / 1dl

Kananmuna 71 kcal / kpl (60 g)

Kauramanna ryynit 354 kcal / 100 g

Siirappi 422 kcal / 1 dl (140 g)

voi 727 kcal / 100 g

Korppujauhot 183 kcal / 1dl (50 g)

Voit näistä laskeskella itse porkkanalaatikkosi kaloripitoisuuksia lisää, kun odottelet laatikon valmistumista uunissa.

Yllä olevista laatikko ehdotuksista keveimpiä ilman puuroryynejä olevia, voit syödä jo Cambridge Ohjelman tasolla 2.

Hauskoja porkkanalaatikon valmistus hetkiä ja nauti itse laatikoa syödessäsi olipa se tehty millä ohjeella tahansa!! 

 

Seuraava 8. luukku aukeaa 8.12 aamulla