JOULUKALENTERI

LUUKKU 10.

Rosolli tuo joulun

Rosolli kuuluu ehdottomasti meidän perinteisiin. Ilman sitä ei joulua tule. Sitä tulee muulloin harvemmin tehtyä, vaikka sitä voisi syödä paljonkin, sillä se on minun ehdoton suoskki salaattini.

Teen rosollin aina aaton aattona valmiiksi ja sitä syödään sitten koko joulu. Meidän rosolliin kuuluu porkkana, punajuuri, sipuli ja maustekurkku, kuten kuvassa näkyy. En laita koskaan esim. perunaa tai silliä, joita jotku laittavat.

Kuvassa meidän viime vuoden rosolli aattona. En sekoita aineksia keskenään, niin jokainen voi ottaa siitä mitä haluaa. Kaikki meidän porukasta eivät tykkää sipulista, joten jokainen voi tehdä oman rosollin syönnin aikana. Aaiemmin sekoitin kaikki sekaisin.

Rosollin ainesten energiasisältöjä:

Porkkana keitetty 33 kcal / 100g

Punajuuri säilötty etikkaan 77 kcal / 100 g

Maustekurkku 20 kcal /100 g

Sipuli 29 kcal /100 g

Muita rosollissa käytettyjä aineksia mm:

Peruna keitetty 64 kcal / 100 g

Silli 219 kcal / 100 g

Jotkut käyttävät kermavaahtoon tehtyä kastiketta rosollille. Meidän perinteisiin se ei ole koskaan kuullunut. Jos haluaa ottaa Joulun keveämmin voi sen jättää sillin kanssa pois. Mekin laitettiin muistaakseni joskus aikoinaan silliä sekaan. Rosollia voi tuunailla myös haluamaansa ja laittaa muitakin kasviksia esim. omenaa 45 kcal / 100 g. tai mitä mieleen tulee. me pysymme kuitenkin meidän perinteisessä tänä vuonakin.

Meidän aineksilla tehty rosolli ei ole mikään kalori pommi, niin sitä voi huoletta syödä joulun aikana vaikka joka aterialla. Se keventää muiden vihannesten kanssa joulupöytää.

Rosollia voi syödä jo Cambridge Ohjelman tasolta 2 alkaen. Jos laittaa hedelmiä, niin silloin rosolli kuuluisi vasta tasolle 3.

 

Seuraava 11. luukku aukeaa 11.12 aamusta.