JOULUKALENTERI

LUUKKU 22.

Juustosavuporokeitto, kerran vuodessa

Millisia alkuruokia sinulla on?

Ovatko keitot aina kevyitä?

Savuporo-juustokeitto on meidän perinteinen alkuruoka jouluna. Teen sitä vain jouluaattona. Aikoinaan söin jossakin ravintolassa sitä, ja ihastuin siihen. Sen jälkeen aloin tekemään itse ja testailin ja kehittelin siitä oman reseptin. Aloitan keiton keittämisen, kun miehet menevät savusaunaan ja jätän melkein valmiin keiton hautumaan hiljalleen, kun naisten saunavuoro alkaa. Keitto on se viimeinen ruokalaji, joka tehdään ennen saunaa. Muut ruuat onkin jo siinä vaiheessa hiljalleen lämpenemässä uunissa ja salaatit yms odottamassa valmiina jääkaapissa.

Reseptin ainesten määrät eivät ole ihan tarkkoja, sillä maistelen ja lisäilen sopivasti reseptin aineksia keittäessäni vielä, jotta saan sopivan paksuista ja makuista siitä. Se ei saa olla kovin paksua ja makua pitää olla sopivasti..

Savuporo -juustokeitto ohje

Iso kattila n. 15 hengelle ja vielä seuraavana päivänä lämmitetään vähän pienemmälle porukalle

Voita n. 100 g > 727 kcal

Savupororouhetta 300 g > 648 kcal

vehnäjauhoja 1 dl ( 70 g) > 245 Kcal

kiehumaitoa 3,5 l > 1575 kcal

Oltermanni sulatejuustoa 300 g > 1200 kcal

Kuohukermaa 2 dl > 660 kcal

Lihaliemikuutio tai joku fondue tms 1-2 kpl > 40 kcal

sokeria 1 rkl se tärkeä loppusilauksen antaja!!! > 49 kcal

Suolaa maun mukaan..

> Sulata voi ja kippaa savupororouhe tai pilkotut siivut sekaan ja paisele vähän aikaa

> Lisää jauhot ja sekoita voin sekaan hyvin ja ”kypsytä miedolla lämmöllä muutama minuutti

> Lisää maitoa ja ja lihaliemijuttu sekä sekoita hyvin. 

> Kun keitos paksunee lisää sulatejuusto ja jatka keittämistä hiljalleen ja varo ettei kärtsähdä pohjaan. Älä karkaa ottamaan hiukopalaa jääkaapilta, sillä voit jo vähän maistella tässä vaiheessa..

> Lisää suola ja sokeri, niin pääset lisää testaileen makua.. Tässä vaiheessa jo melkohyvää, mutta vaatii vielä maistelua ja pientä sokerin suolan lisäystä tai muita aineksia, että maku hioituu kunnolla….Jos epäilet makua, niin kannattaa maistaa vielä ihan pikkuisen ja muutaman kerran vielä ”vähän” lisää…eihän maistelusta tuu kaloreita yhtään, kun vain vähän maistan…

> Jätä hautumaan miedolle lämmölle joksikin aikaa. ja ennen tarjoilua viimeinen maistelu ja tarvittaessa loppusilaus sokerilla tai muilla aineksilla. Sitten se on viimein valmista tarjoiltavaksi.

Koko annos valmista keittoa n. 4,5 l >  5155 kcal

1 dl > 115 kcal

Jos söisin koko kattilan yli oman energiankulutuksen lihoisin vajaan kilon…

Kaupan Saarioisten valmis savuporojuusto keitto 100 g > n. 100 kcal

Keiton huonoja puolia on iso määrä kovaa eli huonoa rasvaa. Sitä tulee punaisesta kiehumaidosta, sulatejuustosta ja voista sekä kermasta. Ohjeen voisi keventää esimerkiksi seuraavalla tavalla:

Laita voita vain pieni määrä kattilan pohjalle ja lisää jauhot pieneen määrrään maitoa ja sekoita hyvin ja kaada sen jälkeen kattilaan muun maidon kanssa ja lämmitä koko ajan hyvin sekoittaen tai vispaten, niin ei jää jauhopaakkuja.

Voin määrän pienentäminen > säästät n. 600 kcal.

Rasvan voi vaihtaa myös sydänmerkillä varustettuun paistorasvaan, jolloi saa lisää hyviä rasvoja.

Kiehu maidon voi vaihta kevytmaitoon, jolloin säästyy > n. 200 kcal.

Oltermmanni sulatejuuston voi vaihtaa kevuyempään sulatejuustoon jolloin säästyy  > n. 800 kcal 

Vaihda kuohukerma (36%) kevyt kermaan (10%) säästät > 420 kcal

Koko keiton saat näin 2020 kcal vähemmällä energiamäärällä ja kovaa rasvaa huomattavasti vähemmän.

Koko keitto 4,5 l olisi kevennettynä > 3135 kcal

1 dl > n, 70 kcal, jolloin yhden dl:n energiamäärä tippuisi 45 kcal

 Niinkuin huomasit, niin minun reseptillä tehty savuporo-juustokeitto ei todellakaan ole mikään laihduttajan keitto, jos tekee alkuperäisellä ohjeella. Sitä voi syödä kyllä, mutta vain kerran vuodessa. Kevennettyä versiota voi syödä useammin. Aion tehdä sitä tänäkin vuonna perinteeni mukaisesti. Otan itselle sitä parin desin annoksen (230 kcal) ja syön pienellä lusikalla… Sillä syöden menee yhtä kauan, kuin muut syö tuplasti enemmän isolla lusikalla ja näin kaloreita tulee huomattavasti vähemmän. Vielä kun keittovaiheessa malttaa olla maistelematta… Maistellessa saa helposti menemään 1-2 dl eli siitäkin tulee 100-200 kcal lisää päivän koko energiamäärään.

Aiemmissa blogikirjoituksissani on lisää keittoja mm. arkinen Nakkikeitto ja Lanttusosekeitto,  joka sopii myös hyvin vaikkapa joulun alkuruuaksi.

Vielä pari luukkua aukeamatta ja joulu on sitten ovella..