JOULUKALENTERI

LUUKKU 18.

Uunikasvikset vaihtoehto laatikoille tai rosollille? 

Oletko kokeillut uunijuureksia ja vihanneksia?

Kuten kalenterin luukuista olet huomannut, niin pidän kasviksista monessa eri muodossa. Meidän joulupöydässä esim. porkkanaa on jo kolmella tavalla valmistettu ja ehkä vielä tulee raasteena, sillä tyttäreni Maija pitää siitä. Hän ei ole mitenkään innokas syömään muita kasviksia porkkanan ja kurkun lisäksi. Jouluna pitää tietenkin olla vihanneksia kaikille siinä muodossa, kuin ne menevät kurkusta alas.

Vaikka meillä on jouluna rosollia ja laatikoita, joissa on jo samoja kasviksia, mutta teen silti uunikasviksia.

Uunikasviksiin voi laittaa kaikkia juureksia ja vihanneksia. Olen käyttänyt esimerkiksi porkkanaa, sipulia punajuurta, lanttua, paprikaa, kesäkurpitsaa, tomaattia, tuorekurkkua kyssäkaalta sekä lähes kaikkia eri juureksia ja vihanneksia. Kyssäkaali on kuvassa se ”pallo”.

Kyssäkaali on on yksi kaali laji.  Se on sukua myös lantulle, mutta se on miedompi kuin lanttu. Kyssäkaali sopii hyvin keittoihin, raasteisiin, palasina syötäviksi ja uunijuureksiin. Harmi vain, kun sitä saa vain syksyisin kotimaisena. Jos joulun aikaan löyytyy, niin se on usein ulkolaista alkuperää. kannattaa kokeilla, jos löydät. Sitä on saatavana kuvan värisenä tai vaalean vihreänä. Sisusta on aina valkoinen

Pilkon kasvikset n. 2-3 cm palasiksi. Laitan pilkotut vahannekset muovipussiin ja laitan tilkan öljyä sekaan ja mausteita riippuen, siitä millä päällä olen. Hieron öljyn pussissa kasviksiin ja kippaan sitten uunipellille. Kun laittaa öljyn pussissa hieroen, ei tarvitse laittaa paljoa. Punajuuri kannattaa laittaa omassa pusssissa, ettei väri tartu muihin kasviksiin.

Paistan uunissa reilu puolituntia n. 200 asteessa tai miten milloinkin. Omenat ja luumut voi laittaa jouluna myös kypsymään uuniin muiden kasvisten sekaan.

Näitä uunikasviksia voi syödä joka vuosi, mutta useammin kuin kerran vuodessa. Ja jos rsavaa ei lotraa niihin paljoa, niin ne ovat kevyttä ruokaa koko vuodeksi.. Kaloreitakin tulee vain 10-60 Kcal/ 100g + ehkä rasvasta hieman lisää..

Seuraava luukku aukeaa 18.12