Juurekset ja laiskan kokin lihakeitto

Juurekset – kuuluvatko ne sinun ruokavalioon?

Miten käytät juureksia?

Miten niitä voi lisätä helposti ruokiin?

Lihakeitto laiskan kokin tapaan.

Juurekset ovat melko kevyttä ruokaa. Niistä saa hyvää kevennystä ruokiin esim. patoihin, keittoihin tai lisäkkeeksi keitettyinä ja raasteina. Uunijuurekset ovat myös mukavaa vaihtelua. Perunaa ei lasketa juureksiin ja siinä onkin paljon enemmän energiaa kuin juureksissa.

Juuresten energiamääriä:

Porkkana 33 kcal / 100 g

Palsternakka 64 kcal / 100g

Juuriselleri 22 kcal / 100g

Punajuuri 35 kcal / 100 kcal

Lanttu 35 kcal / 100 g

Vrt. Peruna 75 kcal / 100g

Lähde: Fineli

Lisää juureksista voit luke esimerkiksi Kasvikset sivuilta. Löydät sieltä myös hyviä juureksien ruokareseptejä.

Pakastejuurekset ovat hyvä vaihtoehto kiireiseen arkeen. Itse olen laiska kuorimaan ja pilkkomaan vihanneksia, joten meidän pakasteesta löytyy monenlaisia juurespusseja.

Pakastejuureksissa on yleensä sekoituksia ja joissakin on mukana myös perunaa. Mikäli perunaa on mukana ovat sekoiotusten energiamäärät hieman suurempia. Kuvan juuressekoituksissa on energiaa 30-40 kcal / 100g

 Kaupoissa on nykyään paljon myös erilaisia valmiita juuressose valmisteita. Niistä kannattaa katsoa, mitä ne sisältää. Osassa on mukana esim. maissitärkkelystä. Itse otan aina sellaisen, jossa ei ole mitään ylimääräisiä juttuja. Kerran yritin tehdä maissitärkkelystä sisältävästä lanttusoseesta laatikkoa, eikä siitä tullut hyvää.

Juuressoseita voi laittaa vaikkapa perunamuusin sekaan sitä keventämään tai tehdä laatikoita. Olen käyttänyt niitä myös sosekeittoihin.

Voit kokeilla valmista lanttu- ja porkkanasosetta blogini vanhan julkaisun lanttusosekeittoon.

Lihakeitto laiskan kokin tapaan

Keitot ovat helppoja aterioita ja myös melko kevyitä. Ne sopivat hyvin laihduttajille tai kiloistaan kiinnostuneille.

Tässä minun laiskan ihmisen helppo lihakeitto-ohje, joka sopii jo Cambridgen Kymppi Pois ohjelman tasolle 2. Jos tarkkoja ollaan, voisi silloin kuitenkin naudanlihan vahtaa vaaleaan lihaan.

 1-Raaka-aineet lihakeittoon:

400 g keittojuureksia 30 kcal / 100g -> 120 kcal

200 g sipulia 30 kcal / 100 kcal -> 60 kcal

200 g naudan suikalelihaa 114 kcal / 100 g -> 228 kcal

Vettä reilusti

pippuria, yrttisuolaa ja tarvittaessa lihaliemijauhetta

Keitä lihaa 1-2 h ja lisää juurekset ja sipuli. Keitä vielä 10-20 min ja nakkaa mausteet sekaan miten haluat. Itse keitän juureksia ja sipulia yleensä paljon pitempään, että kunnolla muhivat. Jos käyttää tuoreita jotuu keittämään pitempään.

Jos haluat ennakoida kiireisen päivän voit keittää lihat ennakkoon edellisenä iltana tai keittää kerralla enemmän pakasteeseen. Lämmitä lihakattila ja nakkaa vain juurekset vähäksi aikaa kiehumaan.

Koko keitto yhteensä 408 kcal

Keitosta tuli 6 annosta eli yksi annos on vain n. 68 kcal

(Kaloreiden yhden laskumallin löydät edellisesta luukusta 1.) 

Jos haluat ruokaisamman keiton voit nakata perunoita sekaan, jolloin se sopii Kymppi Pois ohjelman tasolta 3 alkaen.

Tätä keittoa voi tuunata erilaisilla muilla vihanneksilla ja vaihtaa naudanlihan kalaan, kanaan tai vaikkapa nakkeihin. Myös kasvisproteiini vaihtoehtojakin löytyy nykyään.

Tällainen keitto on minun lemppareita ja helppoa ruuanlaittoa arkeen. Valitettavasti meillä muut eivät suostu syömään sitä, koska siinä on paljon sipulia. Teen toisille toiseen kattilaan, johon laitan vain porkkanaa ja perunaa lihan lisäksi.

Voit käydä lukemassa viimevuoden kalenterin luukusta 2 lisää lanttulaatikosta, jonka voi myös tehdä soseesta, jos ei viitsi kuoria ja pilkkoa.