JOULUKALENTERI

LUUKKU 21.

Kinkku kalkkuna, kala vai kasvis?

Mikä on sinun joulupöytäsi kunkku?

Onko se kerran vuodessa vai jokavuosi?

Mitä hyvää ja huonoa niissä on?

Meidän joulupöytään kuuluu kinkkua, kalaa ja kasvisvaihtoehto. Perinteistä kinkkua pitää ehdottomasti olla. Lisäksi meillä on lämmin- ja/ tai kylmäsavulohta sekä kasvisvaihtoehtoja. Proteiini vaihtoehtoja on lisäksi palapaistia, nakkeja ja lihapullia. Tänä vuonna on myös kasvispullia. Lihapullat ja nakit ovat mukana, koska jouluna pitää olla valinnan varaa kaikille ja nehän ovat tietenkin lasten herkkuja. Liha- ja kasvispullat teen tänä vuonna itse.

Kinkku ja palapaisti ovat punaista lihaa, jota tulisi käyttää Ravitsemussositusten mukaan max. puoli kiloa viikossa. Lihassa on kuitenkin paljon hyvää ja se kuuluu meidän ruokavalioon kohtuudella käytettynä. Kts. lisää lihan hyviä ominaisuuksia lihatietous sivuilta.

Lihaa on myös monenlaista ja arjessa kannattaa valita vähärasvainen ja -suolainen vaihtoehto. Naudan ja sian rasva on yleensä enimmäkseen kovaa eli tyydyttynyttä huonoa rasvaa. Kalan rasva on puolestaan pehmeää eli tyydyttymätönta parempaa rasvaa, joten kalan käyttö proteiinin lähteenä on parempi vaihtoehto kuin punainen liha. Kts. lisää Sydän.fi tai Syö hyvää sivuilta.

Kanaa ja kalkkunaa kannattaa suosia kalan lisäksi myös. Ne ovat vähärasvaisempi vaihtoehto ja ns. vaaleaa lihaa. Vaaleaksi lihaksi lasketaan myös riista. Suolan saantia voi vähentää lisäämällä suola vasta valmiin lihan pinnalle, jolloin pienempikin määrä riittää. Max. päiväsaanti suositus on 5 g.  Jouluna se ylittyy vähän turhankin helposti, sillä sitä on paljon myös esim juustoissa.

Palapaisti on kuulunut meidän perinteisiin, niinkauan kuin muistan. Sen teen aina paistista, enkä laita mitään karjalanpaisti lihoja, sillä en pidä ”ruikaleista”. Karjalanpaistilihoissa on usein myös enemmän kovaa rasvaa.

Lihaapullia teen tänä vuonna kanajauhelihasta ja vähärasvaisesta naudanlihasta. Nauta lihapulliin laitan puolet soijarouhetta, jolloin punaisen lihan ja kovan rasvan määrää saa pienennettyä. Soijarouhe pehmentää myös lihapullien suutuntumaa. Se korvaa lisäksi korppujauhot, joita en ole enään vuosiin laittanut niihin. Muut ainekset minun lihapullataikinaan ovat vesi, kananmuna ja mausteet, joita sekoitan aina sen mukaan miltä tuntuu. Oma jauhelihapihvi reseptini lötyy meidän omasta hampurililaisohjeesta.

Lihatuotteiden kalorimäärät vaihtelevat paljon rasvanmäärästä riippuen. Rasvainen jauheliha tai joulukinkku voi sisältää reilustu yli 200 kcal / 100g. Vähärasvainen nauta, possu tai kana on reilut 100 kcal / 100g. Kalojen Kalorimääräät vaihtelevat myös paljon. Vähärasvainen kala sisältää energiaa n 80-100 kcal / 100g. Rasvainen lohi voi sisältää jopa 200 kcal / 100g. Lohen rasva on kuitenkin hyvää rasvaa.

Kasvisvaihtoehtoja lihaproteiinin tilalle on nykyään paljon saatavilla. Kaupoissa on paljon myös valmisvaihtoehtojakin. Lihattomia kinkkuja, makkaroita, pihvejä yms.. Jos on kasvissyöjä, kannattaa käyttää monipuolisesti erilaisia kasvisproteiinin lähteitä jotta kokonais proteiinin laatu olisi parempi. Soijan proteiini on parhaimpia kasvisproteiineja verattuna muihin kasvisproteiineihin, vaikkakin siinä voi olla myös kiisteltyjä ympäristöjuttuja. Muita proteiinin hyviä lähteitä ovat esim. Nyhtökaura, Härkis, Quorn, Seitan jne. Proteiinia on myös kaikissa muissakin kasvikunnan tuotteissa, mutta osassa huomattavasti pienempiä määriä.

Kasvispyörykät teen sekoittamalla keitettyjä pilkottuja ja survottuja juureksia, soijarouhetta sekä kananmunaa. Lisäksi kippaan sekaan mausteita ja suolaa. Mukaan voi laittaa vähän myös maissiajauhoa. Minulla ei ole varsinaista ohjetta, joten ne on aina vähän erilaisia. Soijarouhe ja kananmuna on kasvispullien proteiinin lähde.

Tämä proteiinien maailma on todella mielenkiintoinen juttu. Mutta se on selvää proteiineja saamme takuulla riittävästi joulunakin. Emmekä tarvitse muulloinkaan, jos syömme monipuolista ruokaa, mitään ylimääräisiä rahka tai kananmunan valkuais täydennyksiä. Liika proteiini kuormittaa munuaista ja liiasta saadaan niitä läskimakkaroita.

Kinkku paistetaan meillä jälleen jouluksi ja kun se otetaan jouluaatto aamuna uunista, saa sitä syödä heti joulupuuron kanssa. muuta kalat ja muut lihat yms. syödään vasta illalla.

Varmaan tulee tänäkin vuonna ”vähän” tai vähän enemmän maisteltua jo heti uunista oton jälkeen, kun perkkaan siitä luun ja muut turhat osat pois. Se kuuluu niihin jouluaaton traditioihin, josta en varmaan luovu koskaan. Pitäähän perinteiset kunnon suola turvotukset saada heti aikaan… Onneksi joulukinkku paistetaan meillä vain kerran vuodessa…