Liikunta Vallun tapaan…

Liikunta, kuuluuko sinun arkipäivään?

Miten sinä tykkäät liikkua? 

Miten Vallu Liikkuu??

Liikunta on tärkeää meille jokaiselle. Ennen ihmisillä tuli ihan arkipäivässäkin enemmän liikuttuaa, kun he joutuivat keräämään esim. ruokaa itse ja oli pakko jo arjessakin liikkua enemmän kuin nykyihmisten. Ei ollut autoja ja muita helppoja liikuntatapoja paikasta toiseen. Nykyään lapsetkin viedään kouluun usein autoilla.

Ennen minunkin lapsuudessa käveltiin ja talvella hiihdettiin sinne. Nykyään saamme kaiken helpommalla ja ruokaakin on saatavilla kauppojen hyllyillä yllinkyllin, ettei senkään takia tarvi paljoa vaivaa nähdä.

Liikunta expertti Vallu

Liikunta expertti Vallu on meidän perheen vikkelin jaloistaan, vaikka on jo ikähamsujen sarjassa ja jo eläkelläinen. Ikähamsujenkin pitää liikkua, kuten ikäihmistenkin ja meidän kaikkien mahdollisimman paljon, jotta mm. lihaskunto, liikkuvuus ja muu toimintakunto pysyy hyvänä. Samalla pysytään virkeänä.

Meidän kaikkien olisi hyvä liikkua joka päivä ainakin 20 minuuttia ja tehdä ainakin pari kertaa viikossa lihaskuntojuttuja. Kts lisää UKK- instituutin sivuilta liikuntasuosituksista.

Vallu on liikkunut pienestä pitäen paljon ja joka paikkaan menee juosten. Vallu on ”robo”, jotka ovat jo alkujaankin hamstereista niitä vilkkaimpia ja samalla arimpia. Robot ovat vain reilun kananmunan kokoisia, joten voivat helposti mennä hukkaan. Kun Vallu oli tulossa meille, niin hän karkasi eka automatkalla jo kuljetusboxista ja oli melkein vuorokauden hukassa autossa. Lopulta löytyi auton vararenkaan kolosta ja juoksi siellä ympyrää, kun ei muualle päässyt.

Hamsterit liikkuvat vuorokaudessa kilometrikaupalla etsien ruokaa. Meilläkin hamsuille piilotetaan ruokaa heidän asumuksiinsa, jolloin aika kuluu ruuan etsinnässä paremmin ja samalla tulee hyötyliikuntaakin. Yllä kuvassa näkyykin, kun Vallun poskipussissa pullottaa ruokaa tai sitten siellä voi olla myös paperin palasia, joita hän kuljettaa pesäänsä tai ruokavaraston päälle.

Vallun lemppari liikunta muoto on juoksypyörässä juokseminen. Meidän kaikki hamsterit harrastavat sitä. Joskus ne voivat keksiä ”hyviä uusia voimistelu- ja liikkuvuusharjoituksia, kuten Niisku Neiti keksi muutama päivä sitten.

Niisku päätti kokeilla kiipeilyä juoksupyörän keskeltä sen päälle. Muutaman kerran mätkähti maahan, mutta lopulta pääsi juoksupyörää apunakäyttäen asumuksen kattoon asti kaltereista roikkumaan. Niinpä Niiskulta lähti juoksupyörä turvallisuus syistä pois, ainakin väliaikaisesti. Myös kaikki muut korkeammat härpäkkeet on pitänyt poistaa tämän uuden kiipeilyharrastuksen takia. Uusi korkeampi asumus ja erilainen juoksupyörä onkin nyt hakusessa, jotta Niisku pääsisi rakkaan harrastuksensa pariin takaisin… Mutta Niiskusta lisää eri luukussa.

Liikuntaa voi todellakin harrastaa monella tapaa, jokainen voi valita oman liikuntalajin mieltymystensä mukaan.

Vallu ostoksilla ja kynsihuollossa

Jotta Vallun juoksu-, ruuanhaku- ja purujen kaivuukunto pysyy hyvänä, pitää käydä välillä kynsihuollossa. Tällä viikolla Vallu kävikin Kiimingissä 100 kilometrin päässä Tierran lemmikkipuotissa jouluostoksilla ja samalla Miralla kynsihuollossa. Lemmikkipuoti onkin hamstereiden ja muiden jyrsijöiden luxuskauppa, koska sieltä löytyy kaikki tarvittava niille. Vallukin käy siellä 1-2 kuukauden välein. Samalla saamme hyvää tietoa hamstereiden kasvatuksesta.

Vallu osti Niiskulle ja Latellekkin lahjoja mm. jauhomatoja, heinää, puunoksia, katkarapukiekkoja ja kaikkea muuta kivaa nakerreltavaa ja puuhajuttuja. Niiskukin sai uuden juoksupallon jolla pääsee tutkimaan meidän isompien asumusta vähän enemmän. Jospa se liika virta vähän tasoittuisi, kun pääsee taas liikkumaan, vaikka juoksupyörä lähti tauolle.

Otetaan me mallia Vallusta ja Vallun kavereista ja lähdetään liikkeelle joka päivä sekä harrastetaan monipuolista liikuntaa.

Katso lisää viimevuoden kalenterin luukusta 17. liikunnasta, laihduttaako se vai liikuttaako laihdutus???