Makaronit – höttöä vai terveellistä ravintoa?

Makaronit – höttöä vai terveellistä ravintoa? Mitä mieltä sinä olet? Nykyaikana monet ovat hiilarikammoisia, ja välttelevät makaroonia, pastaa, perunaa, leipää yms. hiilareita. Ne ovat monesti aliarvostettuja mitä tulee niiden terveellisyyteen. Perunasta olikin jo aiemmassa luukussa, mutta käsittelen nyt enemmän makaroneja ja pastoja.

 

Makaronit, mitä eroa on tavallisella, tummalla tai täysjyvällä

Makaroni pussista kannattaa tutkia ainesosat sekä ravintosisältö kohdat. Onko tuote täysjyvää ja mistä jauhoista se on tehty. Kuinka paljon se sisältää kuituja. Jotta viljatuote voidaan luokitella täysjyvätuotteeksi pitää siinnä olla vähintään 50 % täysjyvää tuotteen viljasta. tuote on runsaskuituinen, jos siinä on kuitua vähintään 6 g / 100 g.

Katso lisää kuidusta ja täysjyvästä vaikkapa Syö hyvää sivuilta tai leipätietous sivuilta.

Käytän esimerkkinä vertailussa yllä olevan kuvan tavallinen makaroni, Tummamakaroni ja Täysjyvä makaroni

 

Tuotevertailu:

Se mitä on eniten ilmoitetaan ainesosaluettelossa ensin.

– Makaroni: Vehnäjauho Durumvehnäjauho ja vesi. Kuitua 3 g / 100 g

– Tumma makaroni: Tumma vehnäjauho, tumma durrumvehnäjauho ja vesi. Kuitua 6 g / 100g

– Täysjyvä makaroni: Täysjyvädurrumvehnäjauho (70%), durumvehnäjauho ja vesi. Kuitua 8 g / 100 g

Kuten huomaat täysjyvämakaronissa on eniten kuitua ja sen viljasta on reilusti yli puolet täysjyvää. Tumma makaroni ei siis ole täysjyvää, mutta huomattavasti parempi kuin tavallinen makaroni. Tummassa ei ole koko kuorikerros mukana, mutta kuitenkin kuoren lähellä olevaa osaa, jossa on paljon hyviä ravintoaineita.

Lisäksi kuvan tummassa ja täysjyvä makaronissa on proteinia 16 g / 100g ja pelkässä makaronissa 13 g / 100 g. Joten vilja tuotteita ei kannata unohtaa proteiinin lähteenä.

 

Onko ruismakaroni ruista?

Jos katsot yllä olevaa ruis makaronin ainesosa luetteloa, niin huomaat että ensimmäisenä on durumvehnäjauho. Eli sitä on tuotteessa enemmän, kuin ruista, jota on vain 24%. Lisäksi siinä on vielä vehnäjauhoa ja kuitua. Se on kuitenkin runsaskuituinen ( 9 g / 100 g), mutta oikeastaan vehnämakaroni!!! 

Tämä ruis makaroni on jokatapauksessa käyttökelpoinen vaihtoehto sen suuren kuitumäärän vuoksi.

Ruis ja Kaura sanoja käytetään paljon nimessä, vaikka ne on monesti vehnää suurimmaksi osaksi.

 

Yllä vielä esimerkkinä täysjyvä pasta joka on 100 %:sti täysjyvää. Vaihtoehtoja kyllä löytyy, kun malttaa katsoa tuotetta tarkemmin.

Meillä käytetään pastaa ja makaronia paljon. Se on hyvää ja terveellistä ruokaa, kun valitsee täysjyvää ja runsaasti kuitua sisältävää tuotteen. Täysjyvänä löytyy paljon myös nuudeleita sekä couscousia yms. tuotteita.

Meillä laitetaan usein makaronia esim. keittoihin korvaamaan osan perunasta, jolloin saadaan monipuolisempaa hiilihydraattia ja enemmän kuitua. Kts aiemmin blogissa julkaistu nakkikeitto juttu

Tässäpä vähän mietittävää, jos oot sitä mieltä että makaroni on ihan turha ruoka-aine. Nyt vaan suurennuslasin kanssa tutkimaan makaronihyllyjä. Samoin voit tutkia leipähyllyt myös. Siellä toimii sama viidakon laki.


Katso viime vuoden kalenterin luukusta 16. meidän makaronilaatikko-ohje ja miten siitä saat kunnon mättöaterian reilummilla kaloreilla yms.